back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Politico: Η νίκη Ερντογάν θα επιδράσει στη διαμόρφωση της πολιτικής στην περιοχή

Διαβάστε επίσης

“Ήταν μια πικρή προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώθηκε μέσα σε εξαιρετικά διχαστικό κλίμα και έληξε σε μια πολωμένη Τουρκία” είναι το κεντρικό σχόλιο της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico για την νίκη Ερντογαν στην Τουρκία .

“ Ο Ετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ξεκινήσει άλλα πέντε χρόνια ως πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη νίκη του σε μια διχαστική εκλογική αναμέτρηση, η οποία κάποια στιγμή φάνηκε να απειλεί την εξουσία του. Ο 69χρονος, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική της χώρας του εδώ και δύο δεκαετίες, κέρδισε την επαναληπτική ψηφοφορία με ποσοστό 52% έναντι 48%, με καταμετρημένο πάνω από το 99% των καλπών

Ο Ερντογάν κήρυξε τη νίκη μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, τραγουδώντας το προεκλογικό του τραγούδι και εκφωνώντας την νικητήρια ομιλία του “Ευχαριστώ το έθνος μας, που μας έδωσε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά για τα επόμενα πέντε χρόνια”, είπε.

“Ανοίξαμε την πόρτα του αιώνα της Τουρκίας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τους στόχους μας”, πρόσθεσε.

Ο θριαμβευτής πρόεδρος συνέχισε την προεκλογική του τακτική να στοχοποιεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. “Μπορούν οι ΛΟΑΤ να διεισδύσουν στο Κόμμα ΑΚ ή σε άλλα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας [του ευρύτερου συνασπισμού που υποστηρίζει τον Ερντογάν]; Η οικογένεια είναι ιερή για εμάς”, είπε.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγύριζαν χθες όλο το βράδυ στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και κωμοπόλεων της Τουρκίας. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα στο προεδρικό Παλάτι για να τον ακούσουν να μιλάει.

Η θέση της Τουρκίας ως βασικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη διασταύρωση της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής έχει καταστήσει τις εκλογές μία από τις πιο στενά παρακολουθούμενες πολιτικές αναμετρήσεις στον κόσμο φέτος. Με τον Ερντογάν που ξεκινά μια ακόμη πενταετή θητεία να βρίσκεται σε ισχυρή θέση να επηρεάσει όχι μόνο τη μελλοντική κατεύθυνση της δημοκρατίας στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και να διαμορφώσει την πολιτική στην περιοχή και πέραν αυτής.

Ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει να στέλνει σιτάρι σε έναν πεινασμένο κόσμο, αναδεικνύει την επίδραση του Ερντογάν στις διεθνείς υποθέσεις. Πράγμα σπάνιο ανάμεσα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το βράδυ της Κυριακής, ο Πούτιν και ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν ήταν μεταξύ εκείνων που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη του. Ο Πούτιν τον συνεχάρη σημειώνοντας στον Ερντογάν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν “φυσικό αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς εργασίας σας” και “σαφής απόδειξη” ότι οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την “ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική” της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπευσε επίσης να δώσει τα συγχαρητήριά του. “Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις”, έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

Πικρή εκστρατεία

Η νίκη του Ερντογάν ακολούθησε μια πικρή και σκληρή προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι συνδέεται με την τρομοκρατία και υποστήριξε ότι η χώρα αντιμετωπίζει χάος αν η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία. Ο νικητής των χθεσινών εκλογών κυβερνά την Τουρκία από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, και οι εκλογές θεωρήθηκαν ευρέως ως καθοριστική στιγμή για τη χώρα.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι έκανε τη χώρα ισχυρότερη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η αυταρχική του προσέγγιση στην εξουσία υπονομεύει θανάσιμα τη δημοκρατία της Τουρκίας. Ο αντίπαλος του και ηττημένος της αναμέτρηση Κεμάλ Κιλιντσαρογκλου χαρακτήρισε τις εκλογές ως την “πιο άδικη εκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών” κατα την δική του μετεκλογική ομιλία.
“Όλοι οι πόροι του κράτους κινητοποιήθηκαν υπέρ ενός πολιτικού κόμματος. Έχουν απλωθεί στα πόδια ενός ανθρώπου”, είπε. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν έδωσε κάποια ένδειξη ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, προσθέτοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί ενώ είχε λάβει το χλευαστικό σχόλιο του Ερντογάν: “Αντίο, αντίο, αντίο Κεμάλ”.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές στις οποίες ο πρόεδρος και το ισλαμιστικού προσανατολισμού κόμμα του AK κέρδισαν εύκολα τους κοσμικούς αντιπάλους τους, ο Ερντογάν πήγε στην αναμέτρηση του φετινού Μαΐου πίσω στις δημοσκοπήσεις. Όμως αψήφησε τους δημοσκόπους στις 14 Μαΐου, υπολειπόμενος ελάχιστα της απόλυτης πλειοψηφίας στον πρώτο γύρο, αποτέλεσμα που προκάλεσε την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής.

Η εκστρατεία επανεκλογής του τον έφερε και πάλι αντιμέτωπο με τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, όπως ο οδυνηρά υψηλός πληθωρισμός – επί του παρόντος 43% – και ένα αδύναμο νόμισμα, καθώς επίσης και την κληρονομιά του καταστροφικού σεισμού του Φεβρουαρίου όταν τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ και η κυβέρνηση επικρίθηκε για τα κακά κατασκευαστικά πρότυπα και την αργή αντίδρασή της.

Ωστόσο, η επίδοση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου τον έφερε πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Κιλίτσαρντζαρογλου και μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στράφηκε στη συνέχεια σε μια πιο εθνικιστική στάση, υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια Σύρους και Αφγανούς, αλλά η κίνηση αυτή αποδείχθηκε τελικά ανεπιτυχής.
Οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι η νίκη του Ερντογάν αναδεικνύει την πόλωση στην τουρκική κοινωνία, ιδίως τις διαιρέσεις μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Τουρκίας, οι μεγάλες πόλεις και το κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ψήφισαν υπέρ του Κιλιντσαρογλου η Κεντρική και Ανατολική Τουρκίας τα κεντρικά εδάφη τάχθηκαν σθεναρά υπέρ του Ερντογάν
Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν επίσης ότι οι εκλογές αντανακλούσαν τη νομή του Ερντογάν στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν απόλυτης επιρροής του στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ομάδες φιλικές προς το κυβερνών κόμμα.

Πηγή: Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα