back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Αισιόδοξος» ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ενόψει της αναμενόμενης αντεπίθεσης

Διαβάστε επίσης

«Έχουμε σοβαρές πιθανότητες να σημειώσουμε σημαντική επιτυχία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού»: σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναφέρθηκε στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανάκτηση εδαφών τα οποία έχει κυριεύσει ο ρωσικός στρατός αφότου εισέβαλε στη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2022.

«Θέλουμε να τσακίσουμε τη θέληση των Ρώσων να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο η αντεπίθεση αυτή έχει σκοπό την επιστροφή «στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1991», με άλλα λόγια την ανακατάληψη και της Κριμαίας.

Αυτή η αντεπίθεση, διαβεβαίωσε, «θα πυροδοτήσει νέα υποχώρηση των Ρώσων από το έδαφός μας». Καθώς «προχώρησαν σε νέα επιστράτευση, αλλά έχουν πολλούς πρωτάρηδες, χωρίς εμπειρία, χωρίς [εκπαίδευση στον] χειρισμό των όπλων», πρόσθεσε.

«Η Βάγκνερ χρησιμοποίησε φυλακισμένους και στην πολιορκία της Μπαχμούτ, για οκτώ μήνες, 80.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μάχη», υποστήριξε ακόμη, χωρίς να διευκρινίσει αν ο απολογισμός που έδωσε αφορά και τα δύο στρατόπεδα ή όχι.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ρέζνικοφ επέμεινε πως είναι επείγον να γίνουν οι παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο οι δυτικοί σύμμαχοί του, ενώ αναφέρθηκε στο πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ σε συμμαχικές χώρες για να δωρίσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16.

Μολονότι η παράδοση τέτοιων μαχητικών αμερικανικής κατασκευής και ο αριθμός τους δεν έχουν καν αποφασιστεί σε αυτό το στάδιο, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως ελπίζει πως θα παραληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς».

«Το όνειρό μου είναι πως τα έχουμε στα τέλη της χρονιάς, για να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει στ’ αλήθεια», χαριτολόγησε, λέγοντας πως ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στον χειρισμό τους.

«Και στην πορεία του χρόνου πρέπει να προετοιμάσουμε αεροδρόμια στην Ουκρανία, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (…) Είναι περίπλοκο σύστημα ως υποδομή», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, ο αριθμός των F-16 που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορική ισχύ και να είναι σε θέση να πλήττει τις γραμμές μετόπισθεν των στρατευμάτων της Μόσχας ξεπερνά «τα 100 αεροσκάφη».

Ο κ. Ρέζνικοφ αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, αν και αναγνώρισε πως πρόκειται για «περίπλοκο ζήτημα». «Δεν είμαι σίγουρος εάν η Γαλλία θα δεχόταν να μας δώσει Ραφάλ για να εμπλακούν άμεσα στο πεδίο της μάχης. Είναι ζήτημα παραγωγής, χρόνου…» δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα