back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φορολογικές εκκρεμότητες 2023: Σε πρώτο πλάνο αντικειμενικές αξίες και αποδείξεις λιανικής

Διαβάστε επίσης

Σε τέσσερις σημαντικές φορολογικές εκκρεμότητες θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον του για επίλυση τους εντός του 2023 το οικονομικό επιτελείο της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε ορισμένους δήμους ,η ολοκλήρωση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη την Επικράτεια αλλά και βελτιώσεις στα φοροκίνητρα για την έκδοση αποδείξεων ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς  κλάδους (εστίαση, ξενοδοχεία, κομμωτήρια, υδραυλικοί, γιατροί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, δικηγόροι κλπ).

Ειδικότερα θα πρέπει να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:

Μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ακίνητα που βρίσκονται σε ορισμένους δήμους. Το έργο της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών έχει αναλάβει ειδική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών η οποία και θα περάσει από “κόσκινο” τις ενστάσεις για μείωση των αντικειμενικών τιμών που υπέβαλαν σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας αιτούμενοι αναπροσαρμογές προς τα κάτω,επικαλούμενοι δυσβάστακτες αναθεωρήσεις των αντικειμενικών τιμών προς τα πάνω που έγιναν στα ακίνητα από το 2022.

Την τελική απόφαση, εάν και πόσοι δήμοι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους,θα λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών μετά από εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών που θα ελέγξουν την βασιμότητα η όχι των αιτημάτων από τους δήμους.

– Εντός του 2023 πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού οι τελευταίες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, επεκτείνοντας έτσι το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων στο 100% της Επικράτειας.

Βελτιώσεις και αναπροσαρμογές στα φοροκίνητρα για e-αποδείξεις, με την επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και την επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος που συνέδραμε τα μάλα στην άνοδο του τζίρου στην αγορά και κατ επέκταση του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, και από την άλλη να αλλάξουν τα υφιστάμενα φοροκίνητρα που χορηγήθηκαν για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος και της παραοικονομίας σε 20 επαγγελματικούς κλάδους (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις) καθώς δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

– «Appodixi». Εφαρμογή της χορήγηση αμοιβής σε φορολογουμένους-πελάτες οι οποίοι μέσω του κινητού τους και της εφαρμογής «Appodixi» σκανάρουν τις αποδείξεις επιχειρήσεων και καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης εκτιμάται πως θα φτάνει το τριπλάσιο της συναλλαγής, με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

 

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα