back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Αθήνα 9.84 γίνεται 36 ετών!

Διαβάστε επίσης

Σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, μια ημέρα, πριν από την έναρξη του καλοκαιριού, ο Αθήνα 9. 84 γίνεται…36 και το γιορτάζει!

Ήταν 31 Μαΐου 1987, όταν με απόφαση του τότε Δημάρχου της Αθήνας Μιλτιάδη Έβερτ, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας «βγήκε στον αέρα» στη συχνότητα 98. 4 FM, χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας, χωρίς πολιτικό χρώμα ή παρεμβάσεις!

Με πρώτο πρόεδρο τον ηθοποιό Νίκο Απέργη και πρώτο Διευθυντή τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο, εξέπεμψε ραδιοφωνικό σήμα από το ισόγειο του τότε Δημαρχείου, επί της οδού Λιοσίων 22.

Τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, τιμώντας την έναρξη ιδρύσεως του πρώτου ελεύθερου ραδιοφώνου, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, τα μικρόφωνα του σταθμού της πόλης ανοίγουν και το παρελθόν συναντά το παρόν!

Δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου που σημάδεψαν με την παρουσία τους την πορεία του πιο ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης, συναντούν την τωρινή ομάδα του Αθήνα 9.84, ενώνουν τις φωνές τους και μαζί υπόσχονται ένα συναρπαστικό μουσικό -και όχι μόνο- ταξίδι στα ερτζιανά του χθες και του σήμερα!

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων και ο Αθήνα 9.84, παρουσιάζουν στο Μηχανουργείο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, από σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου έως και την Τρίτη 6 Ιουνίου, μια μεγάλη και σημαντική έκθεση, που περιλαμβάνει ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της εποχή, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ηχητικά αποσπάσματα εκπομπών.

Την Τετάρτη 31 Μαϊου 2023, ψηφίστε ξανά …Αθήνα 9.84, την διαχρονικά σταθερή επιλογή σας, στους 98.3 FM !

Το εορταστικό πρόγραμμα του Αθήνα 9.84

06:00-07:00 :Γιώργος Αποστολίδης – “Μία ημέρα στην Αθήνα”

Ελένη Κάραμποτ (δημοσιογράφος)

«Το καλοκαίρι του 1986, δημοσιογράφος τότε στην εφημερίδα «Ακρόπολη», πήγα στο σπίτι του Αλέξανδρου Γιώτη στου Ζωγράφου όπου και θα γινόταν η πρώτη εκπομπή του Καναλιού 15, στην ομάδα του οποίου απευθύνθηκε στη συνέχεια ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ για τη δημιουργία του Αθήνα 984. Και επειδή μέχρι τότε υπήρχαν μόνον η κρατική ραδιοφωνία και οι πειρατές και λίγο έλλειψε να συλληφθούμε. Είχε προηγηθεί μια συγκινητική, ιστορική στιγμή, ανάμεσα σε πολλές που έχω κρατήσει, με τον ιδρυτή και εμπνευστή του Καναλιού 15 Ρούσσο Κούνδουρο να έχει κρύψει μέσα στο παντελόνι του τον πομπό για να μπορούμε να εκπέμπουμε ζωντανά…»

 Σωτήρης Στανωτάς (δημοσιογράφος)

 

«Ο Αθήνα 984 υπήρξε και είναι μοναδική προσπάθεια στα δημοσιογραφικά χρονικά. Άνοιξε το δρόμο στην ελεύθερη ραδιοφωνία και ταυτίστηκε μαζί της.

Προσωπικά, έδωσα αγώνα για να κάνω πολιτιστικό ρεπορτάζ και μαζί με μια υπέροχη δημοσιογραφική ομάδα, χτίσαμε την πρωινή ζώνη 10 με 1 το μεσημέρι, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου. Είμασταν πολλοί, ανάμεσά τους η Ινώ Κωνσταντοπούλου, η Σοφία Μαλτέζου, ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, η Λίστα Θεοφάνους και άλλοι που εργαστήκαμε σκληρά για να φέρουμε μπροστά από τα μικρόφωνα του σταθμού όποια από τις διασημότητες της εποχής, μπορείτε να φανταστείτε…»

Γιάννης Σκοπετέας 

«Το 1989 παρακολουθούσα ως μαθητευόμενος τα σεμινάρια δημοσιογραφίας του Αθήνα 984, όπου και προσλήφθηκα αργότερα από τον τότε διευθυντή Στάμο Ζούλα. Για μια δεκαετία έκανα σχεδόν τα πάντα στο σταθμό με πρώτο πόστο την παραγωγή εκπομπών. Το πιο βασικό όμως που έμαθα ήταν ότι ένας σταθμός είναι κυρίως οι ακροατές του».

Δημήτρης Κωνσταντάρας (δημοσιογράφος)

 

«Δημοσιογράφοι, ακροατές και ακροάτριες, υπήρξαμε οι ήρωες των πρώτων δύσκολων αλλά και όμορφων χρόνων της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Χρόνια, που έφεραν την επανάσταση στο πιο αγαπημένο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Ο Αθήνα 984 υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τζανετάκου και τη συμβολή όλων μας, σήμανε την απελευθέρωση της ενημέρωσης στα ερτζιανά από το κρατικό μονοπώλιο. Το εγχείρημα δεν ήταν όμως εύκολο. Πολλές φορές κοιταζόμασταν με τους συναδέλφους κι αναρωτιόμασταν αν κάναμε καλά που αναφέραμε μια είδηση ή σχολιάσαμε κάποιο γεγονός, αφού δεν υπήρχε λογοκρισία. Είμασταν υπεύθυνοι και ελεύθεροι να βλέπουμε τα πράγματα από τη σκοπιά μας. Να σχολιάζουμε και να αξιολογούμε τις εξελίξεις με βάση τα δημοσιογραφικά επαγγελματικά κριτήρια και την αισθητική μας. Ο Γιάννης Τζανετάκος υπήρξε ραδιοφωνικός πατέρας και ο Αθήνα 984 φιλόξενη στέγη για όλους μας. Σε εποχές δύσκολες, χωρίς τεχνικές ευκολίες και κυρίως χωρίς πλουραλισμό στην ενημέρωση».

07:00-08:00: Σοφία Μπερετάνου – “Μαζί το Πρωί”

Αναστασία Ντόλκα (Γραμματέας Μιλτιάδη Έβερτ)

«Χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας, πολιτικό χρώμα ή παρεμβάσεις, εγκαινίασε ο Αθήνα 984 το ταξίδι του στα ερτζιανά και στο χρόνο.

Ως συμφοιτήτρια και επί χρόνια γραμματέας του Μιλτιάδη Έβερτ, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από κοντά την αφοσίωση και την προσήλωσή του στο καθήκον και τους στόχους που έθετε πρώτα από όλα στον εαυτόν του.

Υπήρξε ένας δυναμικός, διορατικός, αποφασιστικός και ανοιχτόμυαλος δήμαρχος για την Αθήνα και τους πολίτες της. Ένας έξυπνος άνθρωπος και χαρισματικός πολιτικός, που συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης και ελεύθερης λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού για την Αθήνα, έξω από τα πλαίσια της εποχής. Κάτι που θα ερχόταν σε άμεση σύγκριση με τα ισχύοντα στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, αφού δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, για τους ακροατές ή τους τηλεθεατές.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ όμως το είπε και το έκανε πράξη. Με αρωγό τον Γιώργο Κούνδουρο και την ομάδα του παράνομου Καναλιού 15 που είχε κλείσει, έστησε κρυφά και επίσης παράνομα τον Αθήνα 984, στον ημιόροφο του κτιρίου επί της Λιοσίων 22, όπου στεγαζόταν το Δημαρχείο. Στις 31 Μαΐου σαν σήμερα, πριν από 36 χρόνια, εκπέμψαμε σήμα από ένα πρόχειρο στούντιο στην ταράτσα, ενώ στον αγιασμό ήταν παρόντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σύμβουλοί του, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Άννα Συνοδινού, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Γιάννα Δασκαλάκη και πολλοί άλλοι. Όλοι τους διακριτές προσωπικότητες της εποχής και όχι μόνον».

 

08:00-10:00: Μαργαρίτα Μυτιληναίου – “Βόλτα”

Νίκος Γιατράκος (ηχολήπτης)

«Ήμασταν μια παρέα από το στούντιο της Columbia, η ομάδα του Πάνου Δράκου και τον Μάιο του 1987, ήρθαμε στον Αθήνα 9.84 για να αναλάβουμε το project του στησίματος και της λειτουργίας του. Στόχος ήταν να υπάρξει διαφοροποίηση από το μοντέλο της κρατικής ραδιοφωνίας. Το ζητούμενο ήταν να φύγουμε λίγο από το στερεότυπο συντεχνιακών πρωτοκόλλων. Υπήρχε ένα πολύ ωραίο κλίμα, μια αίσθηση ελευθερίας που προερχόταν από τον Γιάννη Τζανετάκο και από όλη την διευθυντική ομάδα . Ήταν μια ομαδική δουλειά, ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Ήμασταν όλοι μια οικογένεια, μια παρέα. Δεν το αντιμετωπίζαμε σαν δουλειά. Ήταν μια μεγάλη παρέα που πήγαινε για δουλειά».

 

 Μπήλιω Τσουκαλά (δημοσιογράφος)

 

«Η δημιουργία του Αθήνα 9.84 ήταν η προσωπική μας ανάγκη να εκφραστούμε ελεύθερα, να επαναστατήσουμε απέναντι στο κατεστημένο. Ο Αθήνα 9.84 ξεκίνησε χωρίς να έχει επίσημη άδεια λειτουργίας. Ο Μιλτιάδης Έβερτ πήρε το ρίσκο και αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας. Στον πρώτο όροφο της οδού Λιοσίων 22 φτιάχτηκε ένα στούντιο για να βγούμε στον αέρα και υποτυπώδη γραφεία . Ο Έβερτ είχε καταλάβει ότι η κοινωνία ήταν έτοιμη να δεχτεί όλο αυτό το εγχείρημα. Τους πρώτους μήνες λειτουργίας του σταθμού η ακροαματικότητα άγγιξε το 70%. Όλη η Αθήνα άκουγε Αθήνα 9.84. Είχαμε όρεξη, κέφι, πάθος, ζωντάνια, ομαδικό πνεύμα και ελευθερία. Δεν ξέραμε ούτε τι θα πούμε στον αέρα ούτε πως θα πληρωθούμε. Είχαμε μόνο την εγγύηση του Έβερτ και του Γιάννη Τζανετάκου για την απόλυτη ελευθερία της δράσης , του λόγου και των επιλογών μας. Ο Γιάννης Τζανετάκος ήταν ο κάθε διευθυντής που ο καθένας θα ήθελε να έχει. Ήταν ανοιχτός σε κάθε ιδέα που του έλεγες όσο τρελή κι αν ήταν, βρισκόταν πάντα δίπλα στους δημοσιογράφους και η πόρτα του ήταν ανοιχτή σε όλους».

 

Άκης Κοσώνας (δημοσιογράφος)

«Το Κανάλι 15 ήταν η ”προπόνηση” για αυτό που συνέβη μετά με την δημιουργία του Αθήνα 9.84. Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. Ήταν ένας εξαιρετικά ευθύς άνθρωπος , εννοούσε ότι έλεγε. Όλοι μας ειχαμε έναν τσαμπουκά που είναι απαραίτητος για να κάνεις ρήξεις. Χωρίς τις ρήξεις δεν προχωράει τίποτα. Ήταν η εποχή των ρήξεων. Υπήρχε μια εκτεταμένη τρομοκρατία και από κόμματα της αριστεράς που είχαν πάγια θέση υπέρ των κρατικών ΜΜΕ. Αναγκάστηκε να τα δεχτεί όλα αυτά, όταν συνέβησαν».

 

10:00-11:00 : Γιάννης Λαυράνος και Νίκος Καρούτζος – “Τι Τρέχει;”

 

Φοίβος Καρζής (Δημοσιογράφος)

«Η σημερινή επιστροφή, μετά από αρκετά χρόνια, στο στούντιο του Αθήνα 984 είναι σαν να γυρίζεις σε ένα γνώριμο περιβάλλον απ όπου δεν έφυγες ποτέ. Η στρατηγική  άρσης του βαθύτατου διαχωρισμού μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς που προοπτικά επέτρεψε τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη και ανέδειξε ως επικεφαλής στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης τους κκ Μιλτιάδη Έβερτ, Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Σωτήρη Κούβελα, οδήγησε και στην εκκίνηση της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, η συνέχεια του συγκεκριμένου πολιτικού εγχειρήματος απαιτούσε και ένα σημαντικό γεγονός, ως επιστέγασμα, προκειμένου να φανεί ότι υπήρχε και πρακτική βάση εκτός από τη θεωρητική και την ιδεολογική. Έτσι γεννήθηκε και πρωτολειτούργησε χωρίς νομική κάλυψη, ο Αθήνα 984».

 

                                      Ανδρέας Ανδριανόπουλος (πολιτικός – συγγραφέας)

«Η ίδρυση του Αθήνα 984 στην Αθήνα, του Καναλιού 1 στον Πειραιά και του FM 100 στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε συντονισμένα ή συνωμοτικά, με την έννοια του κοινού προγραμματισμού των δημάρχων που μόλις τότε είχαμε αναλάβει καθήκοντα. Πρώτοι εμείς αρχίσαμε να εκπέμπουμε στον Πειραιά- απολύτως πειραματικά- αλλά επειδή περιμέναμε την ομόφωνη έγκριση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μας πρόλαβε ο Αθήνα 984 και ακολουθήσαμε την επόμενη εβδομάδα.

Το ραδιόφωνο του Πειραιά στήθηκε χάρη στην αγάπη, το ενδιαφέρον και στις συνδρομές φίλων και Πειραιωτών Μάλιστα, όταν παραιτήθηκα μου θύμισαν πως θα έπρεπε να το κάνω δωρεά στο Δήμο Πειραιά, όπως και έγινε».

11:00-12:00 Γιάννης Παπαγεωργίου, Αθηνά Κορλίρα: “Ελευθερη Κυκλοφορία”

Γιάννης Τζανετάκος, πρώτος Γενικός Διευθυντής Αθήνα 9.84

Η ελεύθερη ραδιοφωνία είναι ταυτισμένη με τον Γιάννη Τζαννετάκο. Από τους πρωτοπόρους θεμελιωτές της ανεξάρτητης ραδιοφωνίας επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ, είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία τη διεύθυνσης του σταθμού των Αθηναίων.

«Ο Μιλτιάδης Εβερτ για να τηρήσει την τυπική νομιμότητα συγκρότησε μια διαπαραταξιακή δημοτική επιτροπή την οποία εμπλούτισε και με ορισμένα από τα στελέχη του “καναλιού 15”.
Η αρχική πρόβλεψη για εξάωρη λειτουργία, έφτασε στις οκτώ για να καταλήξει στο 12ωρο, παραμονές της έναρξης εκπομπής του σήματος.
Τελικά, μετά από τρείς μήνες ερρίφθη ο κύβος και για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε ραδιοσταθμός 24ωρης λειτουργίας».

Γιώργος Σεφερτζής (Επικοινωνιολόγος)

«Η κυβέρνηση το 1987 – όταν ξεκίνησε ο σταθμός- επέβαλε εμπάργκο στα στελέχη της να μην δίνουν συνεντεύξεις στον 9.84. ‘Ήταν ένα φαινόμενο φόβου μπροστά στην ελευθερία. Οι μόνοι που έσπασαν το εμπάργκο τότε, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Τους ήταν αδιανόητο να υφίστανται μιας μορφής λογοκρισία που θα διαχώριζε το δημόσιο χώρο σε κυβερνητικά ελεγχόμενο και σε μη. Αυτός ήταν και ένας βασικός παράγοντας που συνετέλεσε στο να γίνει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πρωταγωνιστής στην ιστορία της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Στέλιος Κούλογλου (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

«Ήταν μια σπάνια περίοδος από την μεταπολίτευση και μετά. Η μεγάλη ανάσα ελευθερίας ήταν ο 9.84. Μια ανάσα τόσο για την ενημέρωση των πολιτών όσο και για την δημοσιογραφία. Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε μια δημοσιογραφική δουλειά, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς λογοκρισίες».

12:00-13:00  Ελευθερία Κουμάντου – Ελεωνόρα Ορφανίδου – “Ντάμες Σπαθί”

                                                Παύλος Αλέπης (δημοσιογράφος)

«Ο Αθήνα 9.84 ήταν μια επανάσταση απέναντι σε ένα κατεστημένο. Έσπασε μια εμμονή της ελληνικής κοινωνίας, ήταν μια νίκη απέναντι σε έναν αγώνα που δόθηκε.
Στη ζωή δεν έχουμε μάθει να ακούμε. Το ραδιόφωνο είναι υπεύθυνο να μας μάθει να ακούμε και μας διδάσκει ευγένεια. Πρέπει να σέβεσαι τους ακροατές. Δεν έχει σημασία τι λες αλλά πως και ποιος το λέει. Αγαπώ το ραδιόφωνο και τα τοπόσημα και ο Αθήνα 9,84 είναι σημείο αναφοράς»

13.00 -14.00   Μιχάλης Λεάνης –  “Πλοίο Τράκαρε με Τρένο

Βασίλης Σκουντής (Δημοσιογράφος)

«Έγραψα και εγώ το όνομά μου στην 36χρονη ιστορία του Αθήνα 984. Η παλιγγενεσία των media  που συντελέστηκε στην εκπνοή της δεκαετίας του 80 είναι μια ολόκληρη εποχή για την ενημέρωση και το ραδιόφωνο, αλλά κι ένα από τα πιο γλυκά κομμάτια της ζωής μου…

Ανάμεσα στα πρώτα και πολύ διδακτικά ακούσματα που είχα στον σταθμό, ήταν η παρατήρηση του Γιάννη Τζανετάκου ότι για κανένα λόγο δεν λέμε στις μία το μεσημέρι ή τα ξημερώματα. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε τον ορθό τύπο στη μία… Προσωπικά, από εκείνα τα χρόνια δεν πετάω τίποτα. Ήταν τα νιάτα μου και τα αγαπώ το ίδιο με τις αστοχίες, τα λάθη και τις επιλογές μου, συνολικά.

Ο Αθήνα 984 ήταν η πρώτη ραδιοφωνική μου στέγη, αν και δούλεψα πολύ στις εφημερίδες, περισσότερο στην τηλεόραση και ελάχιστα στο ραδιόφωνο. Για την ακρίβεια, μάλλον πέντε περιόδους. Όμως ακόμα θυμάμαι ολοζώντανα τη μαγεία του. Λένε ότι οι άνθρωποι συνεννοούνται με τα μάτια, αλλά στο ραδιόφωνο όπου κυριαρχεί ο ήχος, δημιουργούνται συναισθήματα, εικόνες που σε ταξιδεύουν. Είναι μια ιεροτελεστία η εκπομπή στο ραδιόφωνο».

 

14:00-15:00 MΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Mάκης Φωκάς (ιδρυτικό μέλος του Αθήνα 9.84 και νυν μέλος του ΔΣ)

«Ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Γιάννης Τζαννετάκος ξεκίνησαν την υλοποίηση της ιδέας της ελεύθερης ραδιοφωνίας έναντι της παντοκρατορίας των κρατικών μέσων. Ο Αθήνα 9.84 άνοιξε τον δρόμο στην πολυφωνία που αποτελεί βασικό συστατικό μιας ευνομούμενης δημοκρατίας. Δόθηκαν αγώνες για να λειτουργήσει ο σταθμός, με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, με χιουμοριστικές εκπομπές όπως εκείνη του Γιώργου Μητσικώστα. Από εκεί ξεκίνησαν σημαντικοί άνθρωποι του χώρου οι οποίοι εξελίχθηκαν και εν συνεχεία στελέχωσαν τα υπόλοιπα μέσα , ενώ αποτέλεσε πρόδρομο και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στον Αθήνα 9.84 υπήρχαν επίσης εξαιρετικοί επαγγελματίες του μουσικού χώρου. Ο Αθήνα 9.84 είχε πολύ βαθιές ρίζες και από αυτές εξακολουθεί και τροφοδοτείται. Σήμερα,παραμένει ο σοβαρός σταθμός της πόλης των Αθηνών, με ειδήσεις, αντικειμενικότητα, ωραία μουσική, ψυχαγωγικές εκπομπές και πολλές εκδηλώσεις»

 

15:00-16:00: Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, “Αθήνα μ’ ακούς”

Μελίνα Αδαμοπούλου (δημοσιογράφος)

«Ο Αθήνα 9.84 διέθετε μια dream team, με μπροστάρη τον Γιάννη Τζανετάκο. Έναν άνθρωπο τον οποίο όλοι οι δημοσιογράφοι ονειρευόντουσαν να έχουν διευθυντή. Είναι ο σταθμός που έμαθε στον κόσμο τι θα πει άνεμος ελευθερίας στο λόγο, στη σκέψη, παντού. Ήταν μια επανάσταση. Ο Αθήνα 9.84 δεν θα υπήρχε χωρίς τον Μιλτιάδη Έβερτ ούτε και χωρίς το φως του Γιάννη Τζανετάκου. Ήταν μια παρέα ανθρώπων, χωρίς ανταγωνισμό που αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον. Σαν να κρατιόμασταν όλοι από το χέρι και προχωρούσαμε»

 

Δέσποινα Τσαντέ (δημοσιογράφος)

«Υπήρχαν κάποιοι που δεν ερχόντουσαν στον Αθήνα 9.84 να κάνουν εκπομπή επειδή φοβόντουσαν το εγχείρημα. Όταν όμως έβλεπαν ότι η ακροαματικότητα πήγαινε στα ύψη, ζητούσαν από τον Γιάννη Τζανετάκο να τους δώσει μια εκπομπή. Μετά το τέλος των εκπομπών, διοργανώναμε events σε όλη την Αθήνα, συναυλίες, πηγαίναμε για ουζάκι με τους ακροατές , βόλτες στην Επίδαυρο ή στην Πάρνηθα. Υπήρχε διάθεση , κέφι και ποτέ κανείς δεν μας έκανε λογοκρισία. Ήταν μια φωτεινή εποχή με φωτεινούς ανθρώπους. Σε εκείνα τα μικρά στούντιο της οδού Λιοσίων 22 είχαν γίνει μικρά και μεγάλα θαύματα».

16:00-17:00: Αριστέα Γιάννου – “Γλυκιά Συμμορία”

 

Παύλος Τσίμας (Δημοσιογράφος)

 


«Ο Αθήνα 9.84 ήταν για όλους μια αληθινή επανάσταση. Είμασταν σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχε μόνο ένα δίκτυο ραδιοφώνου και τηλεόρασης και αυτό ήταν τα κρατικά, τα οποία είχαν το ύφος τους, το στυλ τους. Και ξαφνικά βγήκε ένα ραδιόφωνο όπου δεν ήταν απλώς η πολιτική του ανεξιθρησκία αλλά ο αέρας του, η ελευθερία του, η αίσθηση ότι οι άνθρωποι εδώ μιλάνε όπως μιλάνε μεταξύ τους και ο λόγος τους είναι αφιλτράριστος. 
Για πρώτη φορά ακούστηκε από το ραδιόφωνο αληθινό χιούμορ, κανείς και ποτέ δεν είχε ακούσει μέχρι τότε αυτή την ελευθεριότητα στις συζητήσεις και κυρίως δεν είχε ακούσει ποτέ αυτή την πολιτική ανεξιθρησκία. Στην ίδια ραδιοφωνική συχνότητα μπορεί να ακουγόντουσαν από τον “Ριζοσπάστη” έως την “Ακρόπολη”. Ο 9.84 ήταν τότε ο δεσμός της πόλης, ήταν ένα στοιχείο στη ζωή των πολιτών».

 

Θανάσης Λάλας (Δημοσιογράφος)

Οι τηλεφωνικές φάρσες τους έγραψαν τη δική της ιστορία στα ερτζιανά. ‘Όλα ξεκίνησαν στον “Αθήνα 9,84” στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ένα από τα “Κακά Παιδιά” του Ραδιοφώνου, ο Θανάσης Λάλας, αφού θυμήθηκε τις ραδιοφωνικές τους περιπέτειες με τις αξέχαστες φάρσες τόνισε: «Ό,τι κάναμε στον Αθήνα 9.84 το κάναμε με την ψυχή μας»

«Αρχικά, είχαμε καθένας την δική του εκπομπή τα Σαββατοκύριακα στον 9.84. Εγώ έλεγα τα δικά μου και ο Λάμπης Ταγματάρχης τα δικά του, ώσπου κάποια στιγμή ο τότε διευθυντής Γιάννης Τζανετάκος σκέφτηκε να μας ενώσει. Έτσι προέκυψαν τα “Κακά Παιδιά”. 

 

18:00-20:00:  Σαπφώ Ματσιώρη – “Ένας Αλλιώτικος Κόσμος”

                                                 Λουκίλα Καρρέρ  (Μουσικός παραγωγός)

 

 

«Ξαναβρίσκομαι στα λημέρια της ζωής μου, μετά από 15 χρόνια. Είναι μεγάλη συγκίνηση και ικανοποίηση να αισθάνεσαι πως το πέρασμά σου από έναν εργασιακό χώρο άφησε έναν αέρα καλών αναμνήσεων. Προσωπικά μιλώντας, το λάτρεψα το ραδιόφωνο. Αν και ξεκίνησα ως ερασιτέχνης το 1988, δεν έβαλα ποτέ στόχο να αναρριχηθώ, ή να πάρω τη θέση κάποιου άλλου. Στις εκπομπές που έκανα, κατέθετα την ψυχή και την αγάπη μου για τη μουσική, τα τραγούδια, τους δημιουργούς τους. Έτσι, καθώς προχωρούσα με αυτή την πυξίδα, διαπίστωσα πως αυτός είναι και ο μόνος δρόμος, αν θέλεις να αγγίξεις την ψυχή των ακροατών.

Ο Αθήνα 984 ήταν οικογένεια για εμένα. Παρόλο που το πρώτα βήματά μου στο χώρο, έγιναν στο Κανάλι 1 του Πειραιά και στον Αντέννα, ο Αθήνα 984 ήταν και είναι η αγάπη μου! Γιατί ένοιωθα ήρεμη, έκανα αυτό που πραγματικά ήθελα και απέκτησα αληθινούς φίλους.

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, θυμάμαι χαρακτηριστικά πως ήρθα στον σταθμό για ένα τρίμηνο, ώστε να αναπληρώσω όσους έπαιρναν τις καλοκαιρινές τους άδειες και έφτασα να κλείσω εδώ στον Αθήνα 984 την επαγγελματική μου διαδρομή.

Ανάμεσα στις συνεργασίες μου ήταν και ο Τάκης Ζαχαράτος. Έκανε με τον μοναδικό, δικό του τρόπο κάποια μικρά σπαρταριστά σκετσάκια, αποσπάσματα από ελληνικές κωνωδίες, που έμπαιναν εμβόλιμα στην εκπομπή μου και κυριολεκτικά χαλούσαν κόσμο…Οι ακροατές είχαν να το λένε..

Η συνάντηση με τον μετέπειτα σύζυγό μου Μίμη Πλέσσα οφείλεται στο ραδιόφωνο και στη συλλεκτική μου μανία για τα βινύλια, αλλά και για οτιδήποτε είχε να κάνει με τη μουσική και τα τραγούδια. Όταν λοιπόν έπαιξα το «Τι σου έκανα και πίνεις», μου τηλεφώνησε για να με διορθώσει λέγοντας πως το τραγούδι δεν ήταν δικό του όπως είχα προαναφέρει… Αλλά δεν το θυμόταν ο ίδιος, όπως και πολλές άλλες συνθέσεις του… Αργότερα το τραγούδι απέκτησε δεύτερη ζωή, χάρη σε μια έξυπνη διασκευή που προέταξε το ρεφρέν και την επανεκτέλεση της Μελίνας Ασλανίδου, μετά την πρώτη διδάξασα Πόλυ Πάνου».

 

Γιάννης Τριάντης (Δημοσιογράφος)

«Ήρθα στον Αθήνα 984 με πρόταση του συναδέλφου Τάσου Παππά, έμεινα γύρω στα 8 χρόνια  και έκανα την εκπομπή «Ούτε τύμπανα ούτε τρομπέτες». Αφετηρία της ραδιοφωνικής μου πορείας  υπήρξε το Κανάλι 1 στον Πειραιά.

Δεν μυθολογώ το παρελθόν, πιστεύω πως ό,τι πέρασε, πέρασε καλά. Ακόμη και οι άσχημες στιγμές, οι ήττες δεν εγγράφονται  στο παθητικό, αλλά στο ενεργητικό μας,  διότι μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Είναι εμπειρίες επαγγελματικές, ερωτικές και άλλες….Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και η έννοια του λάθους. Πιστεύω πως  όλα κρίνονται σε μετέπειτα χρόνο και για αυτό αποτελούν τη μόνη επιλογή μας τη δεδομένη στιγμή…    

Οι αναμνήσεις μου είναι οι άνθρωποι… Και στον Αθήνα 984 όλοι ήταν για εμένα, μια αγκαλιά».

 

20:00-21:00 : Λίλη Καρατζαφέρη – “Παρτιτούρες”

 

 Γιώργος  Μονεμβασίτης (Δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός μουσικής)

     

«Είναι ιστορικός σταθμός για την Ελλάδα ο Αθήνα 984 και εγώ ήμουν μέρος και μέλος του δυναμικού του. Ο αείμνηστος Βασίλης Πάικος και ο Γιάννης Τζαννετάκος με επέλεξαν να κάνω  δύο  εκπομπές  κλασσικής μουσικής, όπερ και εγένετο.  Η πρώτη μεταδιδόταν κάθε  Σάββατο στις 2 το μεσημέρι, μετά την «Διαγωγή κοσμία» των Λάμπη Ταγματάρχη – Θανάση Λάλα, με  τίτλο «Η κλασσική μουσική ποτέ δεν πεθαίνει» και η άλλη τις Κυριακές 9-10 το βράδυ, λεγόταν «Μίλα μου για μουσική» και ήταν κάπως ιδιαίτερη… Έφτιαχνα, θυμάμαι,  φανταστικούς διαλόγους ανάμεσα σε σπουδαίους μουσουργούς του παρελθόντος  και τον εαυτόν μου… όπως μια βόλτα με φεγγάρι κάτω από την Ακρόπολη, συντροφιά με τον Μπετόβεν.. Υπέροχες στιγμές..

Το ραδιόφωνο έχει αλλάξει πάρα πολύ μέσα στα χρόνια. Την εποχή που ξεκίνησε ο Αθήνα 984 οι  εκπομπές ήταν διαφορετικές, καθώς πολλές ήταν ζωντανές σε αντίθεση με την κρατική ραδιοφωνία όπου μαγνητοφωνούνταν, γιατί λάθη δεν επιτρέπονταν.»

 

 21:00-22:00: Έλενα Χατζηιωάννου –“Η Παλίρροια των Αισθήσεων”

Στέλιος Χατζημιχαήλ (Μουσικός Παραγωγός) 

 

«Βρέθηκα στον Αθήνα 9.84 σχεδόν για δέκα χρόνια, από τις αρχές του 1990 και αποχώρησα μόλις έγινε η μετακόμιση από τη Λιοσίων στην Τεχνόπολη. Ο χώρος του ραδιοφώνου για όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτόν είναι ένας μικρός παράδεισος. Το ραδιόφωνο είναι σαν τον άνεμο, σαν το θέατρο που ότι κάνεις, ότι λες, έγινε, είναι εκείνη τη στιγμή, δεν μπορείς να το διορθώσεις, φεύγει. Εκείνη την εποχή, δουλεύοντας στο ραδιόφωνο είχαμε άγνοια κινδύνου γιατί συναντούσαμε σπουδαίους ανθρώπους που εμείς τους αγαπούσαμε ως ανθρώπους, δεν συνειδητοποιούσαμε ότι βρισκόμασταν μπροστά σε μεγάλα κεφάλαια».

 

22:00-24:00: Χρήστος Παπαμιχάλης – “Σε σταθμούς και σε ηχεία”

Γιώργος Τσάμπρας

 

«Έζησα τη μετάβαση από το κρατικό μονοπώλιο στην ελεύθερη ραδιοφωνία. Έχοντας θητεύσει στο Δεύτερο Πρόγραμμα, ήρθα στον Αθήνα 9.84, ένα μήνα μετά το ξεκίνημά του. Όντας στον Αθήνα 9.84 αποφασίσαμε με τον Άγγελο Πυριόχο να ενώνουμε τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές 2-3 φορές την εβδομάδα σε μια εκπομπή με τον τίτλο ”Παράρτημα εκυκλοφόρησε” που είχε ως αντικείμενο τη νέα δισκογραφία εκείνης της εποχής ενώ υπήρχε και η εκπομπή ”Α πα πα πα δεν το πιστεύω” την οποία ο Πυριόχος τη συνέχισε μόνος του, όταν μεταπήδησε στο πρωινό.

Στον Αθήνα 9.84 κυριαρχούσε το ανθρώπινο στοιχείο, η αίσθηση της παρέας. Από όλες τις συνεντεύξεις που έκανα , θυμάμαι εκείνη με τον Στράτο Διονυσίου, σε μια εποχή που ήταν ο αδιαμφισβήτητα επιτυχημένος λαϊκός τραγουδιστής ενώ ένα ρεκόρ εκείνης της εποχής ήταν η συνέντευξη με τον Στέλιο Καζαντζίδη που ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Columbia και για να βγει στον αέρα χρειάστηκαν 21 ώρες συνεχούς μοντάζ επειδή το χαρακτηριστικό του ότι έπαιρνε μια ανάσα και μιλούσε ατελείωτα.

Θυμάμαι επίσης μια νυχερινή συναυλία του Νίκου Παπάζογλου στην οποία είχε τραγουδήσει απίστευτα πράγματα, τραγουύδια που δεν έλεγε ποτέ στις συναυλίες του. Έκτοτε, έχουν αλλάξει οι τρόποι εκφοράς αλλά το μέσο παραμένει περίπου ίδιο. Μουσική παίζουμε με έναν τρόπο που υπήρχε και τότε».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα