back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επόμενοι στόχοι Ερντογάν είναι… η Κωνσταντινούπολη και ο Κιλιτσντάρογλου

Διαβάστε επίσης

Αύριο Παρασκευή ο πρόεδρος Ερντογάν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία των βουλευτών στο τουρκικό Κοινοβούλιο, και αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της χώρας , ενώ το Σάββατο αναμένεται η ορκωμοσία του ίδιου για μία  τρίτη προεδρική θητεία.

Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν πως ο κ. Ερντογάν δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μολδαβία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και περίπου 20 ηγέτες άλλων χωρών.

Ισως γιατί στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογαν έχει σχεδια να φέρει άμεσα σε εκτέλεση καθώς, όπως τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν, αυξάνεται η πιθανότητα της άρσης της ασυλίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς δεν προτάθηκε για βουλευτής σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία και επίσης δεν εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, ο αρχηγός κόμματος δεν γίνεται αυτομάτως βουλευτής. Η τρέχουσα ασυλία του θα λήξει επισήμως μόλις οι νεοεκλεγέντες βουλευτές ορκιστούν στο Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 2 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζει τώρα 40 ποινικές καταγγελίες, οι 16 από τις οποίες βασίζονται στην κατηγορία της «προσβολής, απειλής και συκοφαντίας κατά του προέδρου» της χώρας. Εάν αυτές οι ποινικές καταγγελίες εγκριθούν από την εισαγγελία, ο κ. Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Άλλες κατηγορίες εναντίον του Κιλιτσντάρογλου περιλαμβάνουν «απόπειρα επηρεασμού του δικαστικού σώματος, ρητή εξύβριση, συκοφαντία, απειλή, εξύβριση δημοσίων λειτουργών, παραβίαση του απορρήτου της έρευνας, έπαινο εγκλήματος και εγκληματία».

Όσον δε αφορά στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογαν  δήλωσε ήδη από την βραδιά της νίκη του ότι θα αισθανθεί δικαιωμένος μονό εάν πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη οδηγώντας σε νίκη κατά του Ιμάμογλου τον υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) όταν σε 10 μήνες διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία .

Μιλώντας  από την οροφή ενός λεωφορείου έξω από προεδρική  κατοικία  την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εμπρός στο πλήθος  των υποστηρικτών που τον επευφημούσαν δήλωσε ότι το επόμενο βήμα του είναι να κερδίσει την Πόλη στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2024.

“Τώρα έχουμε μπροστά μας το 2024”, είπε ο Ερντογάν. “Καταλαβαίνετε τι λέω, έτσι δεν είναι; Είστε έτοιμοι να κερδίσετε τόσο το Ουσκουντάρ (μια μεγάλη περιοχή της Κωνσταντινούπολης) όσο και την Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές του 2024; Τότε ας μη σταματήσουμε”.

Η εμβληματική πόλη του Βοσπόρου η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας είναι το κέντρο της οικονομικής της ισχύος και κατοικείται από περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους, το ένα τέταρτο του τουρκικού εκλογικού σώματος. Η Κωνσταντινούπολη διοικούνταν επί 25 χρόνια από μια ισλαμιστική πλειοψηφία  πρώτα από το Κόμμα Ευημερίας, του οποίου ο Ερντογάν ήταν μέλος, και στη συνέχεια από το Κόμμα ΑΚ- μέχρι που το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κέρδισε τη δημαρχία το 2019 υπό τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Πριν ξεκινήσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός το 2003, ο Ερντογάν ήταν ο ίδιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μεταξύ 1994 και 1998.

Ο 52χρονος εξαιρετικά δημοφιλής Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο 32ος δήμαρχος της πόλης και ήταν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές  υποψήφιος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Λένε γιαυτόν ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Ερντογαν ως πολύ χαρισματικός, πολύ νέος και πολύ ενεργητικός Και δεν ήταν τυχαίο ότι ο Ερντογαν έχασε με σχεδόν τρεις μονάδες τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα στον προεδρικό επαναληπτικό γύρο της Κυριακής.

Μιλώντας τη Δευτέρα, εν μέσω εορτασμών για την 570η επέτειο της οθωμανικής κατάκτησης της πόλης, ο Ιμάμογλου θέλησε να υπενθυμίσει στον Ερντογάν ότι, αν και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, δεν κατάφερε να κερδίσει στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη.

” Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι. Αλλά το όνειρο δεν θα γίνει πραγματικότητα”, απάντησε ο Ιμάμογλου στο Ερντογάν λίγη ώρα αφότου ο επανεκλέγεις πρόεδρος διατύπωσε τα σχέδια του για την Κωνσταντινούπολη “Ούτε εσείς ούτε οι κατασκευασμένες δικαστικές αποφάσεις σας θα καταλάβουν ποτέ την Κωνσταντινούπολη”, είπε, προσθέτοντας ότι η πόλη “έχει γίνει μια υποδειγματική παγκόσμια πρωτεύουσα όπου όλες οι θρησκείες και οι πολιτισμοί ζουν μαζί” και είναι επίσης το “κέντρο της δικαιοσύνης, της ανεκτικότητας και του σεβασμού του νόμου”.

Πράγματι ο Ερντογάν έχει κάνει μια σειρά από βήματα από το 2019 για να παραγκωνίσει τον Ιμάμογλου, γνωρίζοντας ότι θα είναι ο ισχυρότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Δημοσκοπήσεις  της MetroPoll του 2021 και του 2022 έδειξαν ότι, αν γίνονταν προεδρικές εκλογές στις οποίες κατέβαιναν υποψήφιοι ο Ερντογάν και ο Ιμάμογλου, ο τελευταίος θα κέρδιζε σχεδόν το 50% των ψήφων, ενώ ο Ερντογάν θα κέρδιζε σχεδόν το 39%.

Πέρυσι ωστόσο ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών και του απαγορεύτηκε η πολιτική δραστηριότητα για προσβολή του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK). Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει την ποινή “αδικαιολόγητη και πολιτικά υπολογισμένη επίθεση κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του 2023”.

Οι δικηγόροι του Ιμάμογλου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, αλλά αν η απόφαση επικυρωθεί, τότε ο δήμαρχος δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε δημόσια αξιώματα.

Ο Ερντογάν “παραγκώνισε το μοναδικό πρόσωπο που θα μπορούσε να τον νικήσει, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου”, έγραψε ο Soner Cagaptay, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή, στο περιοδικό Foreign Affairs.

“Ως αποτέλεσμα, ο Ιμάμογλου δεν είχε άλλη επιλογή από το να μείνει έξω από την [προεδρική] κούρσα για να αποφύγει την ενεργοποίηση μιας καθολικής απαγόρευσης που θα τον έδιωχνε και από το αξίωμα του δημάρχου”, δήλωσε ο Cagaptay.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιτίθεται στα μέλη του CHP.

Πέρυσι, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε την ποινή φυλάκισης του Κανάν Καφταντσίογλου, ο οποίος είναι επικεφαλής του παραρτήματος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου.

Ο Esen λέει ότι “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία” ότι ο Ερντογάν θέλει να απαλλαγεί από τον Ιμάμογλου, αλλά παραμένει ασαφές αν θα προσπαθήσει να το κάνει  στις δημοτικές εκλογές του 2024.

Newsroom Αθήνα 984

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα