Με αφορμή τα 36 χρόνια από την ίδρυση του Αθήνα 9.84, ο Δήμος Αθηναίων και ο σταθμός της πόλης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» που φιλοξενείται στο Μηχανουργείο της Τεχνόπολης του Δήμου , παρουσιάζουν ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της εποχής. Όλα αυτά μαζί αφηγούνται με μοναδικό τρόπο την πορεία του σταθμού που επί της ουσίας δημιούργησε ισχυρή παρακαταθήκη στην ιστορία της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας.
Μέχρι και την Τρίτη 6 Ιουνίου, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εις βάθος τον πρώτο ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας που εξέπεμψε το σήμα του την Κυριακή 31 Μαΐου 1987 στους 98. 4 FM, με απόφαση του τότε Δημάρχου της Αθήνας Μιλτιάδη Έβερτ, χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας και κυρίως χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις πιέσεις .
«Πρόκειται για μια έκθεση η οποία δίνει μια νέα οπτική στα πράγματα. Αποτελεί φόρο τιμής σε πολλούς ανθρώπους που εργάστηκαν και μόχθησαν για την ελεύθερη ραδιοφωνία, σε όλους όσοι αγάπησαν το ραδιόφωνο και την ελευθερία του λόγου, κάτι που μπορεί στις μέρες να το θεωρούμε δεδομένο, αλλά δεν είναι. Μέσα από εκπομπές, αρχεία και κείμενα, οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα το που βρισκόμαστε σήμερα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πίττας, αρχιτέκτονας, συγγραφέας και επιμελητής της Έκθεσης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία επίσης επιμελήθηκε την έκθεση.
Πέραν του πλούσιου φωτογραφικού υλικού, όσοι περιδιαβαίνουν το χώρο του Μηχανουργείου, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν – μεταξύ άλλων κονσόλες, μικρόφωνα, ραδιόφωνα, πομπούς, πικάπ, μια σειρά ραδιοφωνικών εξαρτημάτων μιας άλλης εποχής που συνδέουν αρμονικά το χθες με το σήμερα.
«Αν δεν αντιληφθούμε και δεν γνωρίσουμε την ιστορία μας, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά. Η συγκεκριμένη έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα πως ξεκίνησαν όλα και κυρίως που βρισκόμαστε σήμερα», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Πίττας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει μια μόνιμη στέγη, ένα Μουσείο Ραδιοφώνου.
«Κάθε έκθεση είναι μια μικρή αφήγηση και στη συγκεκριμένη υπονοείται η ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος που θα εκτίθεται μόνιμα αυτό το υλικό. Χρειάζεται να έχουμε ένα Μουσείο Ραδιοφώνου, όπως υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», τόνισε.
Και επειδή ως γνωστόν, οι ομάδες γράφουν ιστορία, στην περίπτωση της έκθεσης «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» , το εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέκυψε μέσω της ομαδικής δουλειάς και της άψογης συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, θα αποζημιώσει τους επισκέπτες.
«Στόχος μου είναι να δημιουργώ μια συνεκτική ροή, ώστε φεύγοντας ο επισκέπτης, να πάρει κάτι μαζί του που θα το κρατήσει μέσα του. Κομβικό ρόλο παίζουν οι συνεργάτες, η ομάδα, το να μπορείς να ακούς και την άλλη πλευρά. Η ιστορία που αφηγούμαστε σε αυτήν την έκθεση προκύπτει από τις προσωπικές ιστορίες, τα αρχεία πολλών ανθρώπων που έκαναν τον κόπο να συλλέξουν όλο αυτό το εξαιρετικό υλικό και να το προστατεύσουν. Αυτή η έκθεση είναι η αρχή για ακόμα περισσότερα πράγματα», πρόσθεσε.