back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στοκχόλμη: Τουρκία και Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε σήμερα ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία και η Ουγγαρία να επικυρώσουν το σουηδικό αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη Νορβηγία, ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας δήλωσε: “έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας”.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, ενώ η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον Απρίλιο, η ένταξη της Σουηδίας καθυστερεί λόγω αντιρρήσεων που προβάλλουν η Τουρκία και η Ουγγαρία.

Οι τριβές μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας είναι μακροχρόνιες.

Στο παρελθόν, η Σουηδία έχει επικρίνει το ιστορικό της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητεί την προσήλωση της Άγκυρας στα δημοκρατικά πρότυπα.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε μέλη οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Επίσης η Τουρκία αναφέρει πως η σκανδιναβική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, που είχαν σκοπό να κατευναστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας στον τομέα της ασφάλειας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ΝΑΤΟ σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε στον δεύτερο γύρο ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα