Δύο ελληνικά έργα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ design, σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής θεάτρου Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023 (PQ23), σε διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 και 18 Ιουνίου στην Πράγα.
Η συμμετοχική εγκατάσταση digital παγκάκια [benches] έργο που θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας (Veletrzni Palac) στο διάστημα 8- 18 Ιουνίου αλλά και η περιπατητική (promenade) περφόρμανς I like 2020.που πραγματοποιείται στην κατηγορία PQ Performance και θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Πράγας (Praha 1) το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 14.00- 17.00 μεταξύ της Ακαδημίας Δραματικών Τεχνών της Πράγας (DAMU- Academy of Performing Arts in Prague) και της πλατείας Old Town Square.
Digital παγκάκια: Ένα ψηφιακό μουσείο αστικών ιστοριών
Τo έργο digital (ψηφιακά) παγκάκια, η ιδέα που ανέπτυξαν και υλοποίησαν αρχικά για την γειτονιά του Παγκρατίου το 2019 η Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας σε συνεργασία με τον art director Νίκο Γεωργόπουλο, ταξιδεύει στο Διεθνές Φεστιβάλ design, σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής θεάτρου Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023 (PQ23), σε διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας, με σκοπό αυτή τη φορά να συλλέξει τις ηχητικές ιστορίες των επισκεπτών της διεθνούς έκθεσης.
Ορμώμενοι από το γεγονός πως τα παγκάκια είναι πάντοτε ένας τόπος καθημερινών εξιστορήσεων, δημιούργησαν τη ψηφιακή πλατφόρμα www.digitalpagakia.gr και την εφάρμοσαν αρχικά σε έξι παγκάκια στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου της Αθήνας, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν ένα «μουσείο» αστικών ιστοριών.
Τον Ιούνιο 2023 το έργο digital παγκάκια [bench] θα φιλοξενηθεί, σε μορφή εγκατάστασης, στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας (Veletrzni Palac), κεντρικό σημείο της διεθνούς διοργάνωσης Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023 (PQ23).
Σκοπός της δράσης είναι να δώσει βήμα στις μοναδικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων να ακουστούν και να μείνουν στο χρόνο, τα παγκάκια να αποκτήσουν μια αφηγηματική διάσταση πέραν της χρηστικής και ο δημόσιος χώρος να γίνει τόπος έκφρασης και κοινωνικοποίησης. Τα digital παγκάκια, είναι αναγνωρίσιμα μέσω της εικαστικής αποτύπωσης της τρίλιζας που είναι ζωγραφισμένη γύρω και πάνω στα επιλεγμένα παγκάκια της παρέμβασης, μαζί με το συνοδευτικό κείμενο «Τα παγκάκια αφηγούνται την ιστορία τους. Συνδέσου!», την ιστοσελίδα «digitalpagakia.gr» και το QR code που παραπέμπει απ’ ευθείας στον ιστότοπο. Η τρίλιζα, επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του. Όταν ο χρήστης βρεθεί σε κάποιο από τα παγκάκια, μπορεί να ακούσει τις ιστορίες που βρίσκονται εκεί, καθώς και να ηχογραφήσει την δική του, διάρκειας έως δύο λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι smartphone, λαπτοπ ή tablet, 3G και ακουστικά (προαιρετικά).
Ομάδα έργου
Σύλληψη: Ελίζα Σόρογκα, Θοδωρής Τσίρκας
Γενικός Συντονισμός / Επιμέλεια / Επικοινωνία: Ελίζα Σόρογκα
Οπτική Ταυτότητα / Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Νίκος Γεωργόπουλος
Κατασκευή Ιστοσελίδας / Παραγωγή: Θοδωρής Τσίρκας
Επιμέλεια Παρεμβάσεων Τhis is Athens-Polis: Γιώτα Πασσιά
Η παρέμβαση υλοποιήθηκε το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis.
Για τη συμμετοχή στην PQ23 το έργο υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Culture Moves Europe» της «Δημιουργικής Ευρώπης» (Ευρωπαϊκή Ένωση) σε υλοποίηση του Goethe-Institut.
Περιπατητική (promenade) περφόρμανς I like 2020
Ένα ετερογενές πλήθος περπατά στο ιστορικό κέντρο της Πράγας φορώντας λευκά t–shirts με τυπωμένο το ατομικό QR code του πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid. Όταν καταφτάσει στην Old Town Square, κεντρική πλατεία της Πράγας, το πλήθος ουρλιάζει ταυτόχρονα σε διάρκεια μιας οργανικής κραυγής. Μια μετά-πανδημική κραυγή για όσα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εντός της πανδημίας.
Κάτω από το θέμα της PQ23 ΣΠΑΝΙΕΣ εμπειρίες (RARE experiences) και την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα έργο- ανασκόπηση της τελευταίας τετραετίας εν καιρώ πανδημίας, η περφόρμανς I like 2020 καλεί ένα μεικτό πλήθος 40 ατόμων από διάφορα πολιτιστικά υπόβαθρα, ηλικίες και εθνικότητες να περπατήσει στο κέντρο της Πράγας το Σάββατο 10 Ιουνίου, εντός της φεστιβαλικής περιόδου της PQ23 (8-18 Ιούνη).
Το ετερογενές πλήθος φορά λευκά t–shirts με τυπωμένο το ατομικό QR code του πιστοποιητικού εμβολιασμού / νόσησης ή αρνητικού τεστ στο κορονοϊό.
Η περφόρμανς ξεκινά από την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Πράγας (The Academy of Performing Arts in Prague – Theatre Faculty– DAMU) και αφού διανύσει μέρος του κέντρου της παλαιάς πόλης (1Ο δημοτικό διαμέρισμα) κατευθύνεται προς την κεντρική πλατεία ΄Old Town Square’.
Όταν καταφτάσει στην πλατεία, το μεικτό πλήθος ουρλιάζει ταυτόχρονα σε διάρκεια μιας οργανικής κραυγής. Μια μετά-πανδημική κραυγή για όσα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εντός της πανδημίας, από τον θάνατο κοντινών μας προσώπων μέχρι τον εγκλεισμό και την απομόνωση.
Η περφόρμανς, διαμέσου της κραυγής, έχει μια διάθεση συλλογικής τελετουργικής λύτρωσης από αυτή την δύσκολη εποχή που μοιάζει παρελθόν αλλά οι αλλαγές που επέφερε είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.
Αυτή η παράσταση στοχεύει να δημιουργήσει μια σπάνια εμπειρία τόσο για τους περαστικούς όσο και για τους συμμετέχοντες.
Μάθετε περισσότερα: https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/pq–performance–rare–experiences/promenade–performance–i–like-2020-eliza–soroga/
Συντελεστές
Σύλληψη / σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα
Eπιμέλεια PQ Performance: Dr Carolina E. Santo
Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Unclassified Actions
Βοηθός σκηνοθέτη: Alyssa Dillard & Lamija Čehajić
Επιμέλεια κινηματογράφησης/ διεύθυνση φωτογραφίας: Hoi Man
Ηχοληψία: Alena Kolesnikova
Βοηθός παραγωγής– Σχολή Θεάτρου της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Πράγα (DAMU): Jeries Abu Jaber