back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΦΚΑ: Προς άτυπη παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας 350.000 αυτοαπασχολούμενων

Διαβάστε επίσης

Με άτυπη παράταση προσανατολίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ το πρόβλημα της μη ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας, δηλαδή της υγειονομικής κάλυψης χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών που δεν κατέβαλλαν τις εισφορές υγείας του 2022, έως τις 31 Μαΐου.

Όπως εκτιμάται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που δεν έχουν ανανεώσει την ασφαλιστική τους ικανότητας ξεπερνούν τις 350.000.

Προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με την υγειονομική κάλυψη των ίδιων και των μελών της οικογένειας τους έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, θα πρέπει να προβούν σε δύο ενέργειες:
Να καταβάλλουν το σκέλος των τρεχουσών εισφορών, μέχρι του ποσού τις κάλυψης των παροχών υγείας για το 2022 και παράλληλα να εντάξουν τις οφειλές τους σε ρύθμιση.

Τα ποσά, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει κάθε μη μισθωτός ασφαλισμένος κυμαίνοναι από 660 έως 792 ευρώ, ενώ οι αγρότες, στην πλειονότητά τους πρέπει να καταβάλλουν ποσό της τάξεως των 384 ευρώ.

Όσοι δεν λάβουν ασφαλιστική ικανότητα, μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους, να έχουν πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Ωστόσο, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς αφενός δεν θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφετέρου θα καταβάλλουν το σύνολο του ποσού για φαρμακευτική περίθαλψη και όχι μέρος αυτού, αφού δεν θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα