back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

O Παναμάς ενισχύει την ασφάλεια στη ζούγκλα Νταριέν για να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές του Παναμά ξεκίνησαν χθες Παρασκευή αστυνομική επιχείρηση στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία με στόχο να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα και τους διακινητές που συνδέονται με τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν την επικίνδυνη ζούγκλα Νταριέν.

Η «επιχείρηση Τσόκο» έχει στόχο να σταματήσει το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα στη Νταριέν κινητοποιώντας εναέρια μέσα και αντιμετωπίζοντας «απευθείας» τις εγκληματικές οργανώσεις, δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας του Παναμά Χουάν Πίνο.

«Δεν είναι πλέον απλώς ένα μεταναστευτικό πρόβλημα. Επηρεάζει την εθνική ασφάλεια, όχι μόνο του Παναμά, αλλά όλης της ηπείρου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε μόνο από τη χώρα του.

Τον Απρίλιο ο Παναμάς, η Κολομβία και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις κοινές τους ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές στη ζούγκλα Νταριέν. Δεν διευκρινίστηκε αν η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δεσμεύσεις αυτές.

Στο πλαίσιο της «επιχείρησης Τσόκο» η κυβέρνηση του Παναμά θα οργανώνει την επιστροφή των μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής στη χώρα και θα αναπτύξει δραστηριότητες με τις κοινότητες που δέχονται αλλοδαπούς κατά μήκους της μεταναστευτικής οδού, εξήγησε ο Πίνο.

Επίσης θα εφαρμόσει στρατηγικές για να προστατεύσει το Εθνικό Πάρκο Νταριέν.

Ο Οριέλ Ορτέγα, επικεφαλής της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων του Παναμά, δήλωσε ότι η διακίνηση μεταναστών οργανώνεται στην κολομβιανή πλευρά των συνόρων από τη «ναρκωτρομοκρατική» οργάνωση Κλαν ντε Γκόλφο.

«Ενισχύονται οι περιπολίες. Αυτή είναι μια προσπάθεια καθαρά μόνο από το κράτος του Παναμά, διότι βλέπουμε ότι το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται την παράνομη μετανάστευση», εξήγησε.

Περισσότεροι από 166.000 μετανάστες έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής φέτος τη ζούγκλα Νταριέν, σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας του Παναμά, στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα