Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος είναι αφιερωμένη στη ρύπανση από τα πλαστικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προτρέπει να τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν από την καθημερινότητά μας, και μας καλεί να «σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής».
Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Facebook, «ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».
Ειδικότερα, στην ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει :
«Συζητάμε σε όλους τους τόνους για το περιβάλλον, υφιστάμεθα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναζητούμε λύσεις και πρακτικές που θα αποτρέψουν την περαιτέρω οικολογική υποβάθμιση των φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Κι όμως, οι στεριές και οι θάλασσές μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από πολλούς σαν χωματερές, όπου καταλήγουν απορρίμματα κάθε λογής. Καταστρέφουμε οικοσυστήματα και σωρεύουμε σε βυθούς και παραλίες πλαστικά. Υλικά που δεν διασπώνται, παραμένουν αυτούσια στο περιβάλλον, τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία ή και θάνατο στα ζώα της θάλασσας, ενώ τα μικροπλαστικά, τα θραύσματα και οι ίνες του πλαστικού, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν σοβαρή απειλή ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.
Στις πανέμορφες ακτές μας ξεβράζονται τόνοι πλαστικών. Ολόκληρη η Μεσόγειος, «η πρώτη Εδέμ» σύμφωνα με το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Ατένμπορο, λίκνο πολιτισμού και κέντρο μιας μοναδικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πλαστική σούπα». Δεν είναι ζήτημα αισθητικής, αλλά επιβίωσης. Ήδη αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αναθεωρεί τη νομοθεσία της για τη διαχείριση αποβλήτων με στόχο τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.
Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, αφιερωμένη φέτος στη ρύπανση από τα πλαστικά, ας τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν, από την καθημερινότητά μας. Ας σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής. Και ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ