back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Dance Days Chania”

Διαβάστε επίσης

Το Dance Days Chania γιορτάζει τη ζωή χορεύοντας και εστιάζει για τη 13η διοργάνωσή του στο «συνειδητό σώμα». Αισθάνεται, αποκωδικοποιεί, ακούει τους παλμούς σωμάτων σε αναμονή, εξέγερση, σωμάτων σε αμφισβήτηση, εγρήγορση αλλά και αφύπνιση. Σωμάτων ενεργών! Παρακολουθεί τις μετατοπίσεις τους στον χώρο και στον χρόνο.  

 

Το DDC ανανεώνοντας και φέτος το ραντεβού στα Χανιά, φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 8 χώρες παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης χορευτικής σκηνής και δημιουργίας. Το σύνολο των παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην καρδιά της παλιάς πόλης, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία και γειτονιές της πόλης.  

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης επικεντρωνόμαστε στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για επικοινωνία, έρευνα και δημιουργία, δίνοντας χώρο σε νέες/ους αλλά και έμπειρες/ους καλλιτέχνες. Συνάπτουμε νέες συνεργασίες και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια, την εκπαίδευση και τη σχέση με την τοπική και διεθνή κοινότητα.  

Προσκαλεί έργα δυναμικά, με γενναίες θέσεις, ρομαντικές, τολμηρές, αλλά πάντα ανθρώπινες, με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και έντονο προβληματισμό μπροστά σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο. Προκαλεί και συμμετέχει σε αυθεντικές συνομιλίες και αντιστέκεται στα στερεότυπα, την καθήλωση, τους αποκλεισμούς επιδιώκοντας συνδέσεις, συνειδητές αναζητήσεις, ειλικρινείς συνομιλίες. 

Το 13ο Dance Days Chania θα φιλοξενήσει και παρουσιάσει 17 παραστάσεις, 12 σεμινάρια, την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος», διήμερο Video Dance (26.07 & 02.08), διακρατικό καλλιτεχνικό residency σε συνεργασία με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, ημερίδα με θέμα «Σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη» σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ. (23.07, KAM) καθώς και έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής από παιδιά και εφήβους με θέμα «Το δικό μου σώμα «μιλά»» (21.07 -30.07, Αγ. Ρόκκος) απόρροια του προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία του Δήμου Χανίων από τον Απρίλιο του 2023. 

H έναρξη του προγράμματος των παραστάσεων σημαίνεται στις 22 Ιουλίου στην πλατεία Γυαλί Τζαμισί με το έργο The SadMad Method από την Cia Carla Sistere (ES) με μια παράσταση σχεδόν βγαλμένη από ταινία βωβού κινηματογράφου, για όλη την οικογένεια. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την παράσταση A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1 της Εύας Γεωργιτσοπούλου. “Ένα κινητικό εγκώμιο στη ρομαντική αγάπη, όπου οι στερεοτυπικές αφηγήσεις για τον έρωτα υπολείπονται”. 

Τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσουν έργα που αφορούν σε μικρές καθημερινές μας στιγμές, το γυναικείο σώμα ως πεδίο μαχών, τον έρωτα, τον θάνατο και την απώλεια, την κατάρριψη των στερεοτύπων κ.ά.. 

Στο έργο Elevator από τους M Studio (RO) συναντάμε σκηνές που διαδραματίζονται σε ένα ασανσέρ και μπορεί, ή και όχι, να έχουμε ζήσει, όπου 3 ερμηνευτές, σε 4τ.μ. ξεδιπλώνουν το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο.  Στις 24 Ιουλίου, το The Rite των Compagnia Naturalis Labor (IT) και το AMAE των Eliana Stragapede & Borna Babic (BE) θέτουν θεμελιώδη ερωτήματα όπως το ιερό και το βέβηλο, η φροντίδα και η εμμονή. Στη συνέχεια από την Πολωνία οι Teatr A Part με την παράσταση Four More φέρνουν 4 γυναίκες επί σκηνής, ως χορεύτριες, ως γλυπτά, ως μαχήτριες, ως κάθε ρόλο που τους αναλογεί. 

Το Vulture από την ChingYing Chien (UK/TW), πραγματεύεται την ελευθερία και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, έχοντας ως αφορμή έναν θιβετιανό μύθο για τους γύπες. Το έργο της ερμηνεύτριας της ομάδας του Akram Khan, επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στο Aerowaves, SpringForward 2023. Στις 28 Ιουλίου δύο παραγωγές από την Κύπρο μας μεταφέρουν σε μία «άλλη διάσταση». Οι bytheway productions με το The Awesome Performance και η Julia Anna Brendle με το Radical kindness επεκτείνουν τα όρια της performance και της ηλικίας και αναζητούν το «δέος» και καλούν το σώμα να θυμηθεί. 

Η Αναστασία Βαλσαμάκη στο έργο W REST L ING θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη μας μεταφέρει σε ένα underground πάρτι. Ένα πάρτι που συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα μέσα από μια μικρή ιστορία για δύο στο έργο Last night you forgot an onion in my pocket της Agnese Bargero (IT) στην πλατεία Κατεχάκη και μας εισάγει στο θέατρο για το A BOUNCE 4 MEN από την ομάδα του Ηλία Χατζηγεωργίου. “Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά αποδείξεις δύναμης, επικράτησης και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον παλμό τους και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο”. 

Στις 31 Ιουλίου σε μια βραδιά με στόχο την κατάρριψη των στερεοτύπων και την αποδοχή, ο Πάνος Μαλακτός (CY) με το έργο SADBOI και οι Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας  με το ehS came from another planet συναντιούνται. Ένα σόλο για την ετερότητα και μια “διφορούμενη και σύνθετη αφήγηση, η οποία διερευνά το σεξ, τον έρωτα και τη θλίψη στην πλήρως τεχνολογική και σεξουαλικοποιημένη μεταμοντέρνα εποχή” έρχονται να συνομιλήσουν και να «ταράξουν τα νερά». 

Οι βραδιές παραστάσεων του 13ου Dance Days Chania ολοκληρώνονται την Τρίτη 1η Αυγούστου με 3 ντουέτο. Το In the Country of Last Things της Elena Cattardico (DE/IT) “πηγάζει από ένα ξεκαρδιστικό ανέκδοτο που περιλαμβάνει ένα καλάθι με ψώνια, ένα παιδί που κοιμάται και μια μητέρα χωρίς καροτσάκι…”. Οι Bente Bulens & Beata Rekemova (BE/SK) στο Attracted by repulsion δημιουργούν έναν «μαγνητικό χώρο», μέσα στον οποίο δύο σώματα προσπαθούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Τέλος, ο Adriano Bolognino (IT) με το έργο Come Neve επιχειρεί να “εισβάλει στον θεατή με μια ξαφνική χιονόπτωση σωμάτων σε κίνηση, κάνοντας τον χρόνο να σταματήσει σε μια κατάσταση γαλήνιας περισυλλογής. Ένα έργο που συντίθεται ως έργο με βελονάκι: μια περίπλοκη αλλά εξελιγμένη πλοκή, μια συνειδητή ύφανση που δημιουργεί νέες μορφές”. 

 

Για 5η συνεχή χρονιά η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» στοχεύει στην ενίσχυση, φιλοξενία, εξέλιξη και παρουσίαση 2 project εν εξελίξει. Σε άρρηκτη σύνδεση με σημεία της πόλης, το DDC προσφέρει χώρο για έρευνα σε νέες/ους δημιουργούς από την Ελλάδα και παράλληλα στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της, την δυνατότητα να παρακολουθεί ένα έργο σε όλα του τα δημιουργικά στάδια. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 2ήμερο αφιέρωμα στην ενότητα Video Dance, στις 26 Ιουλίου και 2 Αυγούστου όπου περισσότερα από 28 επιλεγμένα έργα θα προβληθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Αναπόσπαστο μέρους του Dance Days Chania αποτελεί το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα μέσα από σεμινάρια, τα οποία αφορούν σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σπουδαστές, εφήβους και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι εγγραφές στα σεμινάρια συνεχίζονται! 

Το DDC για 2η χρονιά θα υλοποιήσει το διακρατικό καλλιτεχνικό residency, σε συνεργασία με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, κατά την διάρκεια του οποίου μια Κύπρια και μία Ελληνίδα δημιουργοί θα έχουν ευκαιρία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού ένα εν εξελίξει project το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 13ου Dance Days Chania. Σε συνέχεια, τον Σεπτέμβριο το residency θα συνεχιστεί στη Λεμεσό όπου και θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του στο Open House Festival της Στέγης Χορού Λεμεσού. 

Το “Dance Days Chania” διοργανώνεται από το Σύλλογο Εκφραστικού Χορού “Συν-Κίνηση” από το 2011 με εθελοντική εργασία των μελών του. Το 13ο Dance Days Chania έχει ως συν-διοργανωτές τον Δήμο Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και την Περιφέρεια Κρήτης- Π.Ε. Χανίων. Λαμβάνει την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Instituto Cervantes Atenas και του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση του Δήμου Χανίων και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. 

Το DDC έχει λάβει την πιστοποίηση EFFE Label 2017-2018, 2019-2021 & 2022 – 2023 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EFA. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου στα Χανιά, όπου οι ενδιαφερόμενες/οι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομάδα διοργάνωσης καθώς και να πάρουν μια «πρώτη γεύση» των ημερών του φεστιβάλ. 

*Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας https://dancedays.gr/festival/ για το αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες. 

 

Το πρόγραμμα παραστάσεων του φεστιβάλ

 

22.07 

Cia Carla Sistere, “The Sad-Mad Method” (ES) | Πλατεία Γιαλί Τζαμισί 

–Είσοδος ελεύθερη— 

*Με την υποστήριξη του Instituto Cervantes Atenas. 

 

Εύα Γεωργιτσοπούλου, “A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1” (GR/DE) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

 

23.07  

M Studio, “Elevator” (RO) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

 

24.07 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

Compagnia Naturalis Labor, “The Rite” (IT)  

 

Eliana Stragapede & Borna Babic, “AMAE” (BE) 

 

25.07  

Teatr A Part, “Four More” (PL) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

 

27.07  

Ching-Ying Chien, “Vulture” (TW/UK) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

 

28.07 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

bytheway productions, “The Awesome Performance” (CY)  

 

Julia Brendle, “Radical kindness” (CY/DE)  

 

*Με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου. 

 

29.07 

Αναστασία Βαλσαμάκη, “W REST L ING” (GR) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

 

30.07  

Agnese Bargero, “Last night you forgot an onion in my pocket” (IT) | Πλατεία Κατεχάκη 

 

Ηλίας Χατζηγεωργίου, “A BOUNCE 4 MEN” (GR) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

*Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9. Η παρουσίαση στο DANCE DAYS CHANIA υποστηρίζεται από το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

 

31.07 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας, “ehS came from another planet” (GR 

 

Πάνος Μαλακτός, “SADBOI” (CY)  

01.08 

Bente Bulens & Beata Rekemova, “Attracted by repulsion” (BE/SK) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

Elena Cattardico, “In The Country of Last Things” (IT/DE) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

Adriano Bolognino, “Come Neve” (IT) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» 

 

Σεμινάρια Dance Days Chania 2023 

> Προσφέρονται επιπλέον ποσοστά έκπτωσης. 

− 22.07 – 23.07 | Fabian Chyle & Michael Lazar (DE/IL) – WE COSMOS! – Performative exploration in urban spaces! 

− 22.07 – 24.07 | Μαρία Δουλγέρη (GR) – A Performer’s Craft 

− 22.07 – 23.07 | Γίτσα Κωνσταντουδάκη (GR) – Contakids – Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (Δωρεάν συμμετοχή) 

− 23.07 – 25.07 | Εύα Γεωργιτσοπούλου & Tamae Yoneda (DE/GR/JP) – Inside Extremity & Movement Poetry 

− 24.07 – 26.07 | Melissa Figueiredo (BR/DE) – Repertorio “In C” – Sasha Waltz and Guests 

− 24.07 – 26.07 | Ελεάνα Αλεξάνδρου (CY) – Making Performances 

− 25.07 – 27.07 | Livia Balazova MM & Zebastian Mendez Marin (SK) – Multipartnering workshop 

− 26.07 – 27.07 | Βαρβάρα Μπαρδακά (GR) – KYS improvisation: Practice into Performance 

− 27.07 – 29.07 | Alejandro Moya (ES) – The malleable body: from sensitive to extreme 

− 28.07 – 31.07 | Ching-Ying Chien (UK/TW) – Akram Khan Company workshop 

− 28.07 – 01.08 | Edivaldo Ernesto (DE/MZ) – Depth Movement 

− 31.07 – 01.08 | Ηλίας Χατζηγεωργίου (GR) – Hip hop dance τεχνικές στον σύγχρονο χορό 

 

Για πληροφορίες και εγγραφές: dd.ch.workshops@gmail.com 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα