back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χερσώνα: Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων που βλέπουν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει

Διαβάστε επίσης

«Καλός Ρώσος είναι ο νεκρός Ρώσος», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βίκτορ, κάτοικος της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, που βλέπει να αυξάνεται η στάθμη των υδάτων μετά την καταστροφή τμήματος του φράγματος σε περιοχή που τελεί υπό ρωσική κατοχή.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Νόβα Καχόβκα, μια μονάδα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της περιοχής και της προσαρτηθείσας Κριμαίας νοτιότερα, αλλά επίσης και για τη ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που επίσης είναι υπό κατοχή.

Για τους κατοίκους της Χερσώνας, που απελευθερώθηκαν από τη ρωσική κατοχή τον Νοέμβριο ύστερα από ουκρανική αντεπίθεση, εάν η πόλη τους απειληθεί από τα νερά, ένας είναι ο υπαίτιος: η Ρωσία.

«Η πλημμύρα είναι μπροστά στα μάτια μας. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από δω και πέρα. Καλός Ρώσος είναι ο νεκρός Ρώσος, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο», δηλώνει ο Βίκτορ.

Ο ίδιος μένει σε μια γειτονιά στις όχθες του Κοχέβα, παραποτάμου του Δνείπερου όπου η στάθμη του νερού έχει ανέβει κατά δύο ή τρία μέτρα σύμφωνα με τους κατοίκους με τους οποίους συνομίλησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Εδώ, οι αποθήκες, τα γκαράζ έχουν πλημμυρίσει. Το νερό αρχίζει και φθάνει πλέον και στα δρομάκια.

Η Λουντμίλα έχει φορτώσει σε τρέιλερ το πλυντήριο ρούχων της και ορισμένα προσωπικά αντικείμενα για να τα μεταφέρει σε συνοικία σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκφράζει επίσης το μίσος της για τους Ρώσους στρατιώτες που καταλαμβάνουν την αντίπερα όχθη του Δνείπερου, και βομβαρδίζουν τακτικά τη Χερσώνα και τις γύρω περιοχές από τότε που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν τον Νοέμβριο λόγω των ουκρανικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε το φράγμα για να προσπαθήσει να «ανακόψει» την επικείμενη αντεπίθεση την οποία ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει εδώ και μήνες με στόχο να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Αυτά τα Ορκ πρέπει να φύγουν πιο γρήγορα, πρέπει να τους κυνηγήσουμε! Δεν είναι ζωή αυτή! Εδώ πυροβολούν και εκεί πλημμυρίζουν!», ξεσπά η Λουντμίλα, ενώ ακούγονται πυρά.

Ο Σεργκέι, άλλος κάτοικος της περιοχής, φοβάται ότι όλη η γειτονιά θα βυθιστεί στο νερό, αν και για την ώρα είναι οι παρόχθιες κατασκευές που επηρεάζονται.

«Όλα θα πεθάνουν εδώ, τα ζώα, τα πουλιά, όλα», δηλώνει.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα