14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κολομβία: Η εισαγγελία αναστέλλει ένταλμα σύλληψης του ηγέτη του ELN

Διαβάστε επίσης

Η γενική εισαγγελία της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως αναστέλλεται η ισχύς του εντάλματος σύλληψης του ηγέτη της ακροαριστερής οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η οποία διαπραγματεύεται κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση από τα τέλη του 2022.

«Έλαβα νέα απόφαση υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που ζητεί αυτή τη φορά την αναστολή [της ισχύος] του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του κ. Αντόνιο Γκαρσία του ELN», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Φρανσίσκο Μπαρμπόσα κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης.

«Θεωρούμε πως ναι, είναι δυνατό να ανασταλεί το ένταλμα σύλληψης», πρόσθεσε.

Ο Αντόνιο Γκαρσία είναι ο στρατιωτικός ηγέτης της γκεβαριστικής οργάνωσης.

Καταζητείται για την εξαναγκαστική στρατολόγηση 71 ανηλίκων και για την εμπλοκή του στην επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών εναντίον σχολής της αστυνομίας το 2019, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους, πέραν του δράστη.

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, και ο ELN συζητούν από την 17η στην Αβάνα με σκοπό να συμφωνήσουν στους όρους της αμοιβαίας διακοπής των εχθροπραξιών.

Οι συνομιλίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2022 στο Καράκας και συνεχίστηκαν τον Μάρτιο στο Μεξικό, όπου οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να συζητήσουν εκεχειρία.

Στις αρχές της χρονιάς, ο πρόεδρος Πέτρο ανακοίνωνε πως τα μέρη συμφώνησαν να κηρυχθεί αμοιβαία εκεχειρία, κάτι όμως που διέψευσε πολύ γρήγορα ο ELN.

Παρά τις δεσμεύσεις που έγιναν στο Μεξικό, ο θάνατος εννέα κολομβιανών στρατιωτών την 29η Μαρτίου σε ενέδρα του ELN έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση του διαλόγου.

Λίγο καιρό αφού ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2022 ο Γουστάβο Πέτρο ζήτησε να ανασταλούν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος 16 ηγετικών στελεχών των ανταρτών, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε αυτές τις συνομιλίες. Ο Αντόνιο Γκαρσία δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο.

Τον μισό και πλέον αιώνα που διαρκεί η εμφύλια σύρραξη, η Κολομβία έχει διεξαγάγει αρκετές φορές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με ένοπλες οργανώσεις, αλλά χωρίς να τερματιστεί ο πόλεμος.

Το 2016 όμως, ιστορική συμφωνία οδήγησε στον αφοπλισμό και τη διάλυση της ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών στη χώρα, των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που μεταμορφώθηκε σε πολιτικό κόμμα.

Ο ELN, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να δρα στην Κολομβία, μετρούσε τουλάχιστον 5.850 μαχητές το 2022, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα