back to top
38 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

38 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Μάτι: “Νοθεύτηκε το βιβλίο πτήσεων” κατέθεσε αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων

Διαβάστε επίσης

«Την 23η Ιουλίου 2018 έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες ότι δεν πρέπει να συμβεί: Πώς όταν δύο μεγάλα συμβάντα ήταν στην εξέλιξη, όπως εκείνη την ημέρα, ήταν η φωτιά στην Κινέτα στο Μάτι, δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική».

Τη διαπίστωση αυτή έκανε καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο Βασίλης Βορριάς, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων, θυμίζοντας σε πολλούς μέσα στην αίθουσα ότι και στην υπόθεση για το Μάτι όπως και στην υπόθεση των Τεμπών πολλοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι φωνές δεν είχαν ακουστεί εγκαίρως με αποτέλεσμα να έχουμε ζήσει μέσα στη τελευταία πενταετία τις δύο αυτές μεγάλες τραγωδίες.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι η εγγραφή στο ημερολογίου πτήσεων για 37 ρίψεις δεν είναι δική του ούτε του συναδέλφου του. Το γεγονός αυτό είχε καταγγείλει ο κ. Βορριάς στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος διενήργησε τη έρευνα και το επιβεβαίωσε στη σημερινή του κατάθεση. Όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη ποιος άλλος θα μπορούσε να γράψει εκτός από τον ίδιο και τον συνάδελφο του το συνάδελφό του, απάντησε ότι δεν δικαιούται να προσθέσει κάποιος κάτι άλλο.

Εισαγγελέας. Το βιβλίο είναι νοθευμένο; Ρωτώ ευθέως.

Μάρτυρας: Δεν τηρήθηκε σωστά στο πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως.

Εισαγγελέας: Γιατί φοβάστε να το πείτε;

Μάρτυρας: Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα .Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο.

Εισαγγελέας : Ο αριθμός 37ριψεις είναι υπερβολικός;

Μάρτυρας: Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο.

Η εγγραφή στο ημερολόγιο έγινε αντιληπτή από εμένα. Η εγγραφή αυτή κατά τη γνώμη μου έγινε μετά τα δημοσιεύματα και που ενεπλάκη στην υπόθεση η ΥΕΜΣ.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων επισήμανε ότι την ημέρα της γονικής πυρκαγιάς,στις 23 Ιουλίου 2018

“Έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες να μην συμβεί.Οταν είχαμε ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική» Και πρόσθεσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα μέσα ήταν με το σταγονόμετρο.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απευθυνόμενος προς το δικαστήριο , με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων , όπως χαρακτηριστικά είπε επισήμανε πως ” Κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά. Αυτό που κάνει το εναέριο μέσο είναι ότι μπορεί να οριοθετεί το συμβάν, να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης, να βοηθήσει να πέσει νερό σε ορεινό ανάγλυφο που δεν μπορούν να φτάσουν τα οχήματα . Η επίπονη δουλειά της πυρόσβεσης γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις. Εάν είχε λειτουργήσει η πρόληψη και αν δεν είχαμε οικονομική κρίση και να είχαμε περισσότερα μισθωμένα και είχαμε μόνο το Μάτι και πέφταμε και την πλάκωναν τη φωτιά επίγειες και εναέριες δυνάμεις σίγουρα σήμερα δεν θα είμαστε εδώ. Αλλά δυστυχώς συνετέλεσαν τα πάντα και φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο”.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο κ. Ευστράτιος Αναστασόπουλος ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων και αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε την ημέρα εκείνη, λόγω της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων, στις εναέριες πτήσεις που έκανε πρώτα στην Κινέτα και μετά στο Νταού Πεντέλης, από όπου και ξεκίνησε η φωτιά

Πρόεδρος: Ακούστηκε εδώ ότι αν είχαν επιχειρήσει τρία τέσσερα εναέρια μέσα και με τη συνδρομή επίγειων δυνάμεων θα ήταν διαφορετική η εικόνα στη φωτιά στο Μάτι.

Μάρτυρας: Το ελικόπτερο πέταγε σαν ένα καρυδότσουφλο σε κύμα αλλά με ασφάλεια. Οταν λέει κάποιος στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό, αυτό ισχύει αλλά σε σταθερές συνθήκες. στις δασικές φωτιές το περιβάλλον εντελώς διαφορετικό.

Πρόεδρος: Αν στις πέντε και μισή έδιναν κατευθύνσεις στους ανθρώπους στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές μέχρι τις 18.20;

Μάρτυρας: Είναι πολύ υποθετικό το ερώτημα. Ήταν εξασφαλισμένη η κυκλοφορία αυτοκινήτων; Πρόεδρος: Αν γινόταν μια μαζική ενημέρωση στις 17.30 θα μπορούσε να είχε φύγει με ασφάλεια ο κόσμος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό…

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα