back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Να καταδικάσει η διεθνής κοινότητα την Ουκρανία για τη μερική καταστροφή του Καχόβκα

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να “καταδικάσει” το Κίεβο έπειτα από τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, μια καταστροφή για την οποία το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο.

“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που είναι όλο και πιο απάνθρωπες και συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η Μόσχα σκοπεύει να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και “άλλων διεθνών οργανισμών”, πρόσθεσε.

Η μερική καταστροφή του φράγματος αυτού, που βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των δύο εμπόλεμων πλευρών στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τόσο τις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές όσο και εκείνες που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μόσχα επεσήμανε “τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου”, καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας, της χερσονήσου την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε “σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα για στρατιωτικούς σκοπούς” την καταστροφή του φράγματος αυτού.

“Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό, αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ”, δήλωσε.

Η Ουκρανία κατηγορεί από την πλευρά της τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα για να εμποδίσουν οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης σήμερα “τον κόσμο να αντιδράσει” για την καταστροφή του φράγματος.

Η δεξαμενή ψύξης των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει «αρκετό νερό για μήνες», διαβεβαιώνει o ΔΟΑΕ

Η μεγάλη δεξαμενή που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες του, είναι γεμάτη και έχει «αρκετό νερό για μήνες», διαβεβαίωσε απόψε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), αποτιμώντας την κατάσταση μετά την μερική καταστροφή του γειτονικού υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι είχε προαναγγείλει νωρίτερα ότι οι εμπειρογνώμονές του θα προέβαιναν άμεσα σε αποτίμηση της κατάστασης, υπολογίζοντας την επάρκεια της δεξαμενής για την ψύξη των έξι αντιδραστήρων του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη.

«Είναι κρίσιμης σημασίας αυτή η δεξαμενή ψύξης να παραμείνει άθικτη. Δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα υπονόμευε ενδεχομένως την ακεραιότητά της. Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνει τίποτα που θα την υπονομεύσει», προειδοποίησε ο Γκρόσι

Ο Λευκός Οίκος εκφράζει φόβο για “πολλούς νεκρούς” από τη μερική καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

Η μερική καταστροφή ενός φράγματος στην Ουκρανία “προκάλεσε σίγουρα τον θάνατο πολλών ανθρώπων”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που δήλωσε ότι δεν έχει “οριστικό πόρισμα για το τί συνέβη”.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προειδοποίησε επίσης για τον “καταστροφικό” αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία.

“Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι συνέβη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει παράνομα τον έλεγχο αυτού του φράγματος και αυτού του ταμιευτήρα πριν από μήνες και το είχαν υπό την κατοχή τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη”, δήλωσε.

“Είναι σαφέστατο ότι η σκόπιμη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν επιτρέπεται βάσει του Δικαίου του πολέμου”, πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Γερμανία: Αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα

Η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία βοήθεια – εξοπλισμό, προμήθειες και μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Αρωγής – για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα.

Η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει αυτήν την καταστροφή εν μέσω του επιθετικού πολέμου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ.

Γεννήτριες και φίλτρα νερού, που χρειάζονται επειγόντως στις πληγείσες περιοχές, περιλαμβάνονται στη βοήθεια που συγκεντρώνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής (THW).

«Ήδη η THW εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να συγκεντρώσει τις γερμανικές προμήθειες για τις πληγείσες περιοχές», είπε η Φέιζερ, διαβεβαιώνοντας ότι η βοήθεια θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα βρίσκεται σε ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του.

Η γερμανική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική πλευρά, με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ να κάνει λόγο για «ασύλληπτη βαρβαρότητα

Η Ρωσία έχει οδηγήσει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας σε νέο επίπεδο με την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών έφθασαν σε πρωτόγνωρο επίπεδο σήμερα με την καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Καχόβκα», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανακοίνωση του. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει αυτή την επίθεση με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους. Αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στις ρωσικές ωμότητες και ίσως συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Η έκρηξη έχει θέσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων σε κίνδυνο και επηρεάζει την τροφοδοσία με νερό ως ψυκτικό μέσον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, δήλωσε ο Μπορέλ.

«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην νότια Ουκρανία. «Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα πριν το ανατινάξουν.

«Η Ρωσία ανατίναξε μια βόμβα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου», ένα σχήμα που συγκεντρώνει εννέα χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη μέλη του ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», συνέχισε.

Η Ουκρανία απομακρύνει περισσότερους από 17.000 αμάχους από περιοχές γύρω από το φράγμα ενώ η πόλη Ολέσκι πλημμύρισε πλήρως σύμφωνα με διορισμένο από την Ρωσία αξιωματούχο.

Η καταστροφή του φράγματος εγείρει φόβους για τις καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και την χλωρίδα αυτής της περιοχής της νότιας Ουκρανίας. «Η Ρωσία είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να τεθούν υπόλογες. «Είναι αδύνατη η ανατίναξη ενός φράγματος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξωτερικά, με βομβαρδισμό», είπε αναφερόμενος στο σενάριο που προώθησε η Μόσχα για να εξηγήσει την καταστροφή επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο.

Ακόμη κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα αφού τον είχαν ναρκοθετήσει, και είπε πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για “τρομοκρατική επίθεση”.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη από μέσα.

Απευθυνόμενος αργότερα μέσω βίντεο στη σύνοδο εννέα ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχό της το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Είναι φυσικά αδύνατο να το ανατινάξεις κατά κάποιο τρόπο απέξω, με βομβαρδισμούς. Ήταν ναρκοθετημένο. Είχε ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους κατακτητές και ανατινάχθηκε από τους ίδιους» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι του οποίου η χώρα θέλει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, κάλεσε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να δείξουν στη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους ότι «δεν θα υπάρξει αδυναμία στην Ευρώπη» και να δείξουν στην Ρωσία ότι «η τρομοκρατία δεν είναι ένα εργαλείο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία που θα φορούν κυρίως την βιομηχανία πυραύλων και τον πυρηνικό τομέα

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει περιοχές της Χερσώνας από την οποία οι κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται σήμερα μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα και ότι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν τραυματισθεί. «Ο ρωσικός στρατός συνεχίσει να βομβαρδίζει εδάφη όπου έχουν ληφθεί μέτρα απομάκρυνσης των κατοίκων. Μία ώρα νωρίτερα, δύο αξιωματικοί της αστυνομίας τραυματίσθηκαν στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο. Ο ίδιος προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο που προέρχεται από τις νάρκες επειδή ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην περιφέρεια της Νόβα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο διάταγμα των διορισμένων από τη Μόσχα τοπικών αρχών.

Η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος αξιωματούχος του ελεγχόμενου από την Μόσχα τμήματος της ουκρανικής περιοχής της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, ο διορισμένος από την Ρωσία κυβερνήτης της ουκρανικής περιοχής Ζαπορίζια δήλωσε ότι το επίπεδο του ταμιευτήρα της Καχόβκα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπεσε κατά 2,5 μέτρα και αναμένεται να πέσει έως και τα 7 μέτρα, ως αποτέλεσμα του ρήγματος στο φράγμα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρήγμα στο φράγμα της Καχόβκα, το οποίο τροφοδοτεί με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έχει εντείνει τους φόβους μιας καταστροφής στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία.

Εξάλλου, ο διορισμένος από την Μόσχα δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Νόβα Καχόβκα δήλωσε ότι το επίπεδο του νερού στην πόλη έχει φθάσει τα 11 μέτρα, μετέδωσε το TASS.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος στην Χερσώνα αποτελεί μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς του Κιέβου. Από την άλλη πλευρά ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα.

“Νέα συνέπεια” της ρωσικής εισβολής η μερική καταστροφή του φράγματος στη Καχόβκα, δηλώνει ο Γκουτέρες

Η μερική καταστροφή του φράγματος στη Καχόβκα της νότιας Ουκρανίας, για την οποία αλληλοκατηγορούνται η Μόσχα και το Κίεβο, είναι “μια νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

“Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες πληροφορίες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού του φράγματος στην Καχόβκα. Όμως ένα είναι σαφές: αυτή είναι μια νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων.

“Η σημερινή τραγωδία είναι ένα νέο παράδειγμα του φρικτού τιμήματος του πολέμου για τον πληθυσμό. Τα δεινά ξεχειλίζουν εδώ και έναν και πλέον χρόνο. Αυτό πρέπει να σταματήσει”, επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

“Οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων και των κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε επίσης, ενώ δεν σταματά από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 να καταδικάζει την παραβίαση από τη Ρωσία του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

“Όλοι είδαμε τις τραγικές εικόνες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής, οικονομικής και οικολογικής καταστροφής”, πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης στους “αυξημένους κινδύνους για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια”.

“Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους σπεύδουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε συντονισμό με την ουκρανική κυβέρνηση”, κυρίως με πόσιμο νερό και ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το περιστατικό αυτό απόψε στις 23.00 ώρα Ελλάδας

Οι ΗΠΑ “ανησυχούν πολύ” για τις αναφορές σχετικά με την έκρηξη του φράγματος στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “ανησυχούν πολύ” μετά τις αναφορές για την έκρηξη στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία φράγμα στην Ουκρανία και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τις πιθανές επιπτώσεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Καναδάς: Η κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία είναι μια ακόμη τρομακτική συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία “είναι ένα ακόμη παράδειγμα των τρομακτικών συνεπειών της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα είπε ότι η καταστροφή είναι “απόλυτα ολέθρια για τις ζωές και τον βιοπορισμό σε όλη την περιοχή”.

Ουκρανία και Ρωσία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα