back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παρουσιάστηκε η οριστική μελέτη του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό

Διαβάστε επίσης

Ένα ακόμη βήμα για την δημιουργία των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με την παρουσίαση των οριστικών μελετών και την αποκάλυψη των τελικών σχεδίων για το έργο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, ο αντιπρόεδρος του ΑΟ, Δημήτρης Βρανόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνα, Γιάννης Γκάνος και ο αρχιτέκτονας της εταιρίας Δέκαθλον που ανέλαβε το έργο, Χρήστος Κούτρης, παρουσίασαν το έργο.

Ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, ο Παναγιώτης Μαλακατές από την άλλη εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει το καλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ελλάδα ενώ σημείωσε ότι έργο αντίστοιχο δεν θα υπάρχει στην χώρα μας.

Στη συνέχεια ο αρχιτέκτονας της εταιρίας Δέκαθλον, Χρήστος Κούτρης, παρουσίασε τα έργα και ανέφερε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

Μπακογιάννης: «Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του Βοτανικού, έτοιμες οι εγκαταστάσεις το 2026»

Αναλυτικά όσα ανέφεραν:

Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης: «Έχουμε πολλή μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Σήμερα δίνουμε μια πάσα στο μέλλον, διότι οι υπερσύχγρονες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα στεγάσουν τα όνειρα χιλιάδων παιδιών αυτής της πόλης. Αυτό μας προκαλεί συγκίνηση. Σήμερα κάναμε άλλο ένα βήμα. Από την μία είναι το Βοτανικό, όπου το ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει συμβασιοποιηθεί και οι πρόδρομες εργασίες έχουν ξεκινήσει και θα είναι σε 36 μήνες έτοιμο. Από την άλλη θα έχουμε μια σημαντική εξέλιξη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου όταν δοθεί το κλειδί του Βοτανικού, θα προχωρήσουμε στην κατεδάφιση και θα δημιουργηθεί μια πνοή πρασίνου. Είμαι χαρούμενος γιατί θα σας παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς. Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον Ερασιτέχνη, στην ΠΑΕ και σε όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις τράπεζες και στους μελετητές μας».

Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές: «Μια πολύ μεγάλη μέρα σήμερα. Είμαστε χαρούμενοι που θα παρουσιάσουμε τις εγκαταστάσεις στο Βοτανικό. Ένα τέτοιο συγκρότημα πολύ δύσκολα το συναντάς ακόμα και στο εξωτερικό. Σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική αρένα θα είναι το ωραιότερο γήπεδο στην Ελλάδα. Μαζί με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ, ο Παναθηναϊκός παίρνει αυτό που αξίζει. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΑΕΠ Ελαιώνα, στον Κώστα Μπακογιάννη, στον Γιάννη Αλαφούζο και στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ο Χρήστος Κούτρης αρχιτέκτονας του έργου από την εταιρεία Δέκαθλον, όπου παρουσίασε το έργο: «Θα προσπαθήσω να δώσω έμφαση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι πάρα πολλές οι επιμέρους εγκαταστάσεις σε ένα ενιαίο συγκρότημα. Δεν έχουμε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, μόνο στην Ευρώπη. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αστική παρέμβαση που δεν είναι συνηθισμένη στον τόπο μας. Η περιοχή θα έχει θέα προς την Ακρόπολη.

Έχουμε μια περιοχή υποβαθμισμένη, όπου τοποθετούμε υποδοχείς για το έργο. Είναι ένα ενιαίο συγκρότημα με 6 αυτόνομες χρήσεις. Είναι η μεγάλη αρένα των 3.000 θέσεων, είναι το κλειστό προπονητήριο με 200 θέσεις και είναι 7 προπονητήρια διαφόρων αθλημάτων. Υπάρχουν τα κολυμβητήρια, το αναψυκτήριο και το παρκινγκ, χώρος για τους αθλητές ΑΜΕΑ αποκλειστικά, χώροι εκγύμνασης και χώροι που στεγάζεται η διοίκηση του Ερασιτέχνη . Στις εγκαταστάσεις θα υπάρχει μια διάκριση αναφορικά με την είσοδο του κοινού. Το έργο έχει πάρει την έγκριση της Γ.Γ. Αθλητισμού και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την δημιουργία του. Θέλω να πιστεύω ότι το έργο θα προχωρήσει ομαλά στην αδειοδοτική διαδικασία»

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις:

Για το πότε θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και αναφορικά με την ονοματοδοσία:

Κώστας Μπακογιάννης: «Είναι όντως ένα παλάτι. Εκτιμούμαι πως θα αρχίσουμε τις εργασίες το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και θα είναι έτοιμο μαζί με το ποδοσφαιρικό γήπεδο».

Για το αν θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία:

Γιάννης Γκάνος: «Ναι θα γίνει. Πρέπει να οριστικοποιηθεί η μελέτη και να πάμε στην μελάτη εφαρμογής. Τα υπόλοιπα είναι μπροστά μας».

Για τον προυπολογισμό και πόσο πράσινο θα υπάρχει :

Κ. Μπακογιάννης «Περιμένουμε την μελέτη εφαρμογής για να υπάρξει το τελικό κόστος. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι. Το 2026 μαζί με την νέα αρένα του Βοτανικού, να έχουμε τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Θα είναι μια πράσινη ανάπτυξη. Στο 50% το έργο θα είναι πράσινο».

Χρήστος Κούτρης: «Είναι συγκεκριμένα τα ποσοστά από την θεσμοθέτηση και είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι εγκαταστάσεις δεν θα επηρεάσουν το πράσινο».

Για το αν θα υπάρχει πρόβλεψη για να μην υπάρχει συνωστιμός: Χρήστος Κούτρης: «Το γήπεδο είναι ένας μεγάλης κλίμακας συγκρότημα. Ένα από τα πράγματα που μας απασχόλησαν, όπως και στις εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε καθορίσει ένα είδος συστήματος εξεύρεσης πορείας. Έχουμε ακριβές σύστημα διακίνησης πλήθους»

Για το αν μπορεί να μιλήσει για τον προϋπολογισμό: Μπακογιάννης: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς, αλλά τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα».

Για το αν υπάρχουν φωτοβολταϊκά: Χρήστος Κούτρης: «Στις εικόνες που είδατε υπάρχουν. Υπάρχει ένα ζήτημα αναφορικά με την εφαρμογή τους. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για το μέγεθος και την μορφή τους. Θα θέλουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, το βέλτιστο».

Για το αν θα φτιαχτεί με προκάτ κατασκευή ή με σκυρόδερμα: Χρήστος Κούτρης: «Το κτιριακό συγκρότημα γίνεται με σύνεκτη κατακσκευή. Τα θεμέλια θα γίνουν με σκυρόδερμα. Οι επιστεγάσεις θα είναι μεταλλικές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό».

Για το αν υπάρχει φόβος για την αδειοδοτική διαδικασία: Χρήστος Κούτρης: «Δεν υπάρχει κάποιος φόβος. Εδώ χρειάζεται μια αρμονική συνεργασία των εργολάβων των έργων. Πρέπει να ληφθούν όλα υπόψιν και πιστεύω ότι με βάση το συντονισμό που υπάρχει θα κλείσει μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους η αδειοδοτική διαδικασία. Η έγκριση της Γ.Γ Αθλητισμού είναι η πιο σημαντική».

Για τα χρονοδιαγράμματα: Κ. Μπακογιάννης: «Το 2022 είχαμε κάνει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο είμαστε εντός. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξος».

Για το πόσα τετραγωνικά θα είναι το έργο: Χ. Κούτρης: «Οι επιφάνειες είναι περίπου 12.000 τ.μ. Έχουμε μια οριστική μελέτη που έχει εγκριθεί, έχουμε μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων και περιβαλλοντικών. Από εκεί και πέρα πρέπει να περατωθεί η μελέτη εφαρμογής και να προχωρήσουμε για να περιλάβουμε τα έργα που αφορούν το γήπεδο. Μετά από αυτά θα δημοπρατηθεί το έργο. Θα δούμε με ποιον τρόπο».

Για την ονοματοδοσία του γηπέδου: Μαλακατές: «Αυτό αφορά τον Ερασιτέχνη και θα το αναλάβουμε τότε».

Για τα συνοδά έργα: Μπακογιάννης: «Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και θα γίνουν γνωστά όλα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα»

Για το αν είναι ικανοποιημένος από τα όσα πήρε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός: Παναγιώτης Μαλακατές «Πήραμε το περισσότερο που μπορούσαμε και θεωρώ ότι πήραμε το περισσότερο που μπορούσαμε».

Για το αν μπορεί να γίνει γειτονιά ο Βοτανικός: Μπακογιάννης: «Δεν μιλάμε το αν θα γίνει, λέμε με σιγουρια ότι πλέον γίνεται. Βήμα – βήμα προχωράει σωστά χωρίς πυροτεχνήματα. Υπήρχαν περίοδοι που επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της σιωπής. Πλέον αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. Είναι το μεγαλύτερο έργο αναζωογόνησης που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ο Ελαιώνας είχε παραδοθεί πριν χρόνια και πλέον θα αναζωογονηθεί. Εκεί υπάρχουν Αθηναίοι και Αθηναίες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Υπολογίζουμε πάνω από 400 εκατ. ευρώ άμεσες επενδύσεις».

Για την καθυστέρηση αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του ΑΟ: Μαλακατές: «Το έργο έχει μπει στις ράγες και προχωράει. Οι συνθήκες διαφοροποιήθηκαν για το καλύτερο. Θέλω να πω ότι το να ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και να είναι αδρανείς για ένα χρόνο δεν θα ήταν καλό. Πηγαίνουμε στοχευμένα και σωστά και αυτό θα μείνει στο τέλος».

Ανδρέας Χανιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα