back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χρέη στους Δήμους: Χαμηλή η ανταπόκριση από οφειλέτες για ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών

Διαβάστε επίσης

Στενεύουν χρονικά τα περιθώρια,καθώς απομένουν μόλις 23 ημέρες έως στο τέλος Ιουνίου προκειμένου να υπαχθούν, όσοι οφειλέτες σε Δήμους το επιθυμούν, στη νέα ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων για πρόσφατα ληξιπρόθεσμα χρέη ή εφόσον το επιθυμούν να αναβιώσουν την παλαιά ρύθμιση των έως 100 μηνιαίων δόσεων που απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Η έως σήμερα ανταπόκριση από πλευράς οφειλετών είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και δεν διαφέρει από την ιδιαιτέρως χαμηλή ανταπόκριση που καταγράφεται από πλευράς οφειλετών και για ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ.

Η νέα ρύθμιση,όπως ισχύει και για τα χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, αφορά, υπό προϋποθέσεις, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης της οφειλής εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της απόφασης του Δήμου στον οφειλέτη.Εάν υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή έστω και μίας δόσης η ρύθμιση παύει να ισχύει.

Όσον αφορά την αναβίωση της ρύθμισης οφειλών σε Δήμους σε έως 100 μηνιαίες δόσεις την οποία οι οφειλέτες απώλεσαν, για διαφόρους λόγους,έως την 1/2/2023 μπορούν να την ενεργοποιήσουν εκ νέου υποβάλλοντας αίτηση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Ωστόσο εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει λοιπές αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, υποχρεούται εντός ενός 1 μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης, να τις εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο αυτών με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των έως 100 δόσεων συντελείται με την πληρωμή των 2 δόσεων έως την 31.7.2023.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα