back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Γαλλία δεν συμφωνεί με τη δημιουργία στο Τόκιο ενός Γραφείου Συνδέσμου του ΝΑΤΟ με την Ιαπωνία

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία δεν συμφωνεί με τη δημιουργία στο Τόκιο ενός Γραφείου Συνδέσμου του ΝΑΤΟ με την Ιαπωνία και το θέμα αναμένεται ότι θα κριθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου, όπου θα εκπροσωπηθεί και η Ιαπωνία.

«Αυτό το θέμα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε απόφασης εντός του ΝΑΤΟ. Έχει αποτελέσει αντικείμενο πρότασης την οποία συζητούν οι σύμμαχοι» δήλωσε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Γάλλος πρέσβης στο Τόκιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της G7 στο Τόκιο, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καθιστά σαφές ότι η Γαλλία δεν βλέπει τον λόγο δημιουργίας ενός ανάλογου Γραφείου. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, το άνοιγμα ενός Γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και προστριβές με την Κίνα που στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την γαλλική διπλωματία, δεν είναι επιθυμητές.

Η γαλλική αντίδραση προκάλεσε ενόχληση στο Τόκιο, την οποία επισημαίνουν στη Figaro δύο πανεπιστημιακοί. Ο Ακίρα Ιγκάτα, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, αναφέρει: «Δεν μπορούμε πλέον να διαχωρίσουμε αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, από αυτό που συμβαίνει στην Ασία. Ήδη η Ρωσία διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης στην Ιαπωνία και η Ευρώπη δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της για αυτό που συμβαίνει στην Ταϊβάν».

«Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι εξοπλισμένα με τσιπ που παράγονται στην Ασία. Ένας πόλεμος γύρω από την Ταϊβάν θα επηρέαζε όλες τις αμυντικές προμήθειες. Είμαστε πολύ διασυνδεδεμένοι. Η ύπαρξη ενός Γραφείου εδώ θα επέτρεπε έναν διάλογο με το ΝΑΤΟ, σχετικά με τις συνέπειες μιας σύγκρουσης στην ενέργεια, στα τρόφιμα… Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί η Γαλλία αντιτάσσεται σε αυτό το γραφείο», υπογραμμίζει ο Στέφεν Νάγκι, ερευνητής στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Η προσέγγιση της Ιαπωνίας με το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει από το 2007, έπειτα από μια ιστορική επίσκεψη στην έδρα της Συμμαχίας του τότε πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα