back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καχόβκα-Εμ. Μακρόν: Ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Την κατεπείγουσα αποστολή βοήθειας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία καταδικάζει αυτήν την ειδεχθή πράξη που θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εξέφρασα στον πρόεδρο Ζελένσκι την αλληλεγγύη μου στον λαό του μετά την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών θα στείλει άμεσα στην Ουκρανία ένα πρώτο φορτίο με δέκα τόνους προϊόντων υγιεινής, φίλτρα νερού και μια φορητή δεξαμενή.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για «τις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής τρομοκρατικής ενέργειας» και αναφέρθηκε στις «επείγουσες ανάγκες» για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιοχή της Χερσώνας.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Μακρόν να συνεχίσουν τη «συνεργασία σε θέματα άμυνας», ιδίως σε ό,τι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Γαλλίας για τη στήριξή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και συζήτησαν για την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την «αποτυχία», όπως είπε, των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού να παράσχουν βοήθεια στη χώρα του μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα.

Μολονότι η καταστροφή σημειώθηκε πριν από πολλές ώρες, οι υπηρεσίες των οργανισμών αυτών «δεν είναι εδώ», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας στις γερμανικές εφημερίδες Bild και Die Welt και στο Politico. «Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Είμαι σοκαρισμένος», είπε.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες πυροβολούν από μακριά ενώ είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες διάσωσης. «Όταν οι διασώστες μας προσπαθούν να σώσουν τους κατοίκους, τους πυροβολούν» φέρεται να είπε.

Ακριβώς την ίδια δήλωση έκανε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Telegram και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ.

«Οι Ρώσοι κατακτητές δεν κάνουν καν κάποια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, τους άφησαν να χαθούν», υποστήριξε, καλώντας τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να παρέμβουν. «Διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί, εκ μέρους της κυβέρνησης της Ουκρανίας, σας προτρέπω: πρέπει να δράσετε αμέσως. Κάνουμε έκκληση σε εσάς να αναλάβετε την εκκένωση από τα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη της επαρχίας της Χερσώνας, πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους, τους οποίους οι κατακτητές καταδίκασαν σε θάνατο», είπε.

Η καταστροφή, την Τρίτη, του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες τόσο στην πλευρά που ελέγχεται από την Ουκρανία –όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας– όσο και στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, στη δεξιά όχθη.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή και προχωρούν σε εκκενώσεις.

Περίπου 6000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου, είναι από τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα φέρει η καταστροφή του φράγματος όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα