18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΜέΡΑ25: Γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ

Διαβάστε επίσης

Για «διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας μετά από τρία καταστροφικά μνημόνια, που άφησαν το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ παντελώς υποστελεχωμένα, χωρίς επαρκή ασθενοφόρα, εξοπλισμό και υποδομές», κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, με αφορμή τα δύο τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη.

«Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό μεταναστεύουν ή καταρρέουν από την εξάντληση και τις απάνθρωπες συνθήκες. Το σύστημα υγείας στην περιφέρεια και τα νησιά είναι υποτυπώδες και βασικές ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού μένουν ακάλυπτες. Ενώ την ίδια ώρα που επιδοτούνταν εν μέσω πανδημίας οι ιδιώτες κλινικάρχες, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα σημείωνε αρνητικό ρεκόρ, αυξημένη κατά 12,3% με 20.000 θανάτους εκτός ΜΕΘ», σημειώνεται επίσης εν είδει γενικού σχολίου. Και για τα δύο περιστατικά, «το ότι καθυστερεί επί πέντε ώρες να βρεθεί ασθενοφόρο για να μεταφέρει μια έγκυο κοπέλα δίπλα στην πρωτεύουσα, αρκεί για να καταδειχθεί ο κίνδυνος που συνιστά για τους πολίτες η διάλυση του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, ένα νησί όπως η Κως, με πάνω από 37.000 κατοίκους και ξέφρενη τουριστική δραστηριότητα, εξυπηρετείται από ένα και μοναδικό ασθενοφόρο και δύο διασώστες».

«Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ”ανάπτυξης” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, υπερκέρδη για τα ολιγαρχικά παράσιτα, καμένη γη για τη δημόσια υγεία και τις πιο βασικές ανάγκες της κοινωνίας», υποστηρίζει, εξ άλλου, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Κι όλα αυτά, προστίθεται, «την ώρα που οι δαπάνες για την Υγεία σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 θα μειώνονται κάθε έτος σε σχέση με το 2023: -9,28% το 2024, -9,05% το 2025, -9,19% το 2026 και -14,02% το 2027. Ενώ σε πραγματικές τιμές η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς ακόμα και η αισιόδοξη εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών μιλάει για πληθωρισμό 2% για κάθε χρόνο, μέχρι το 2027!».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, «αυτό είναι το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθεί να αποκρύψει τόσο η ίδια, όσο και οι μηχανισμοί της ολιγαρχίας που την στηρίζουν! Την στιγμή που ποινικοποιούν, κιόλας, την παραμικρή αναφορά σε φορολόγηση ακόμα και των υπερκερδών της ολιγαρχίας και σε αναδιανεμητική φορολογία προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν λένε κουβέντα για τον νέο γύρο λιτότητας που φέρνει η επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά από 3 χρόνια ”δημοσιονομικής χαλάρωσης” λόγω πανδημίας και πολέμου».

Το ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη δηλώνει, τέλος, πως «αγωνίζεται στο πλευρό των γιατρών, των υγειονομικών και των κοινωνικών κινημάτων και διεκδικεί γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, στελέχωση με γιατρούς και ενίσχυση του εξοπλισμού, ασθενοφόρων, υποδομών». Για τούτο και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας αύριο, Πέμπτη στις 12:30.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα