back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα επισκεφθεί προσεχώς την Κίνα

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πιθανότατα θα προγραμματίσει εκ νέου επίσκεψη στην Κίνα τις προσεχείς εβδομάδες, μετά την ακύρωση αυτής που προγραμματιζόταν να κάνει τον Φεβρουάριο, δήλωσε χθες Τρίτη αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Οι δυο δυνάμεις προσπαθούν εκ νέου να αμβλύνουν τις εντάσεις που κλιμάκωσε τον Φεβρουάριο η παρουσία κινεζικού αερόστατου σε μεγάλο ύψος στον αμερικανικό εναέριο χώρο, που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό κι έστειλε μαχητικό F-22 να το καταρρίψει.

Το συμβάν οδήγησε στην ακύρωση επίσημης επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στην Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, ανέφερε χθες πως στις πρόσφατες συνομιλίες με το Πεκίνο, με την ευκαιρία επίσκεψης αμερικανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν «πιθανές προσεχείς επισκέψεις», χαρακτηρίζοντας τις επαφές «πολύ χρήσιμες».

«Νομίζω ότι θα μας δείτε να μιλάμε για μελλοντικές επισκέψεις εκεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο κ. Κέρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην αμερικανική προεδρία.

Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι ο Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ανατολική Ασία, κι η Σάρα Μπέραν, σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις κινεζικές και τις ταϊβανέζικες υποθέσεις, είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες στην επίσκεψή της στους Κίνα.

Για το θέμα του κ. Μπλίνκεν είπε πως πως «αδημονούμε να αναπρογραμματίσουμε την επίσκεψη μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Η γνώμη μας είναι πως δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, είτε γίνονται στην Ουάσιγκτον ή στο Πεκίνο, για να σημειώνεται πρόοδος», τόνισε ο κ. Πατέλ σε δημοσιογράφους.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δεν σταματά να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια για πλειάδα θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι την ασφάλεια και την Ταϊβάν.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κάποια πεδία στις συνομιλίες τους στη σύνοδο της G20 τον Νοέμβριο στο Μπαλί· όμως το συμβάν με το αερόστατο χειροτέρεψε αισθητά τα πράγματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα