12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εξαπολύσει αντεπίθεση

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εξαπολύσει την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση για να ανακτήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία και η έναρξή της θα είναι προφανής στον καθένα όταν συμβεί, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον τομέα ασφαλείας.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, διέψευσε τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που ανακοίνωσαν ότι η αντεπίθεση έχει ήδη αρχίσει.

«Όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Το πότε θα αρχίσει όλο αυτό, θα το αποφασίσει ο στρατός μας» δήλωσε ο Ντανίλοφ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Όταν αρχίσουμε την αντεπίθεση, θα το μάθει ο καθένας, θα την δουν».

Ο Ντανίλοφ είπε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λάθος θεωρώντας προωθήσεις του ουκρανικού στρατού κατά τόπους σε ορισμένες περιοχές του μετώπου ως έναρξη μιας ευρύτερης επιχείρησης.

Οι ρωσικές δυνάμεις που ξεκίνησαν την ευρείας κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα κατά μήκος ευρέων τμημάτων της γραμμής του μετώπου.

Η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει προχωρήσει από 200 έως 1.100 μέτρα σε μερικές περιοχές γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά τις τελευταίες 24 ώρες.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την κατάσταση στα πεδία των μαχών.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η επί μακρόν αναμενόμενη αντεπίθεση θα σημάνει μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο, και θέλει να ανακτήσει σημαντικά τμήματα εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Ο Ντανίλοφ είπε επίσης δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για το ότι η Ρωσία προκάλεσε χθες την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο στην νότια περιοχή της Χερσώνας επειδή η περιοχή ήταν υπό κατοχή από τις αρχές της ρωσικής εισβολής.

Το Κίεβο είχε αναφέρει πριν από αρκετούς μήνες ότι το φράγμα έχει ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και θεωρεί ότι η Μόσχα ανατίναξε το φράγμα στην προσπάθειά της να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να περάσουν τον Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την καταστροφή του φράγματος.

«Είχαν ( η Ρωσία) ένα στρατιωτικό στοιχείο. Ήταν το πρώτο, ήταν το υπ’ αριθμόν ένα σχέδιο», είπε ο Ντανίλοφ . «Πίστευαν ότι θα προχωρούσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ενέργειές τους δεν θα οδηγήσουν στις συνέπειες στις οποίες θα ήθελαν να οδηγήσουν».

Ο Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα δεχθεί τώρα πιέσεις για να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Επανέλαβε την ουκρανική θέση ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνομιλίες έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα