back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πλήγματα UAVs στη Νιγηρία

Διαβάστε επίσης

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κάλεσε χθες Τρίτη τον νιγηριανό στρατό να αναγνωρίσει πως αυτός ευθυνόταν για τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό στην κεντρική Νιγηρία στα τέλη Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 39 αμάχους, να αποκαταστήσει τα θύματα και να δώσει αποζημιώσεις στους τραυματίες και στους συγγενείς των νεκρών.

Την 24η Ιανουαρίου, αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό κτηνοτρόφων στην περιοχή Ντόμα, στην πολιτεία Νασαράουα, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον 6, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για το επεισόδιο χθες Τρίτη.

Την επομένη της τραγωδίας, ο κυβερνήτης στην πολιτεία Νασαράουα επιβεβαίωσε ότι πλήγμα τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκότωσε κάπου σαράντα ανθρώπους, όμως ο στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο –η μόνη δύναμη ικανή να προχωρήσει σε τέτοιο πλήγμα στην κεντρική Νιγηρία– δεν αντέδρασε.

Εντέλει, οι ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν πως διεξήγαγαν αεροπορική επιδρομή σε αντίδραση σε δραστηριότητες «φερόμενων ως τρομοκρατών» στη βάση «αξιόπιστων πληροφοριών», χωρίς να παραδεχθεί πως διέπραξε σφάλμα, απαντώντας στο HRW την 17η Μαΐου, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε ξανά χθες με τον στρατό χθες, ο οποίος και πάλι δεν απάντησε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν συχνά αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική και στην κεντρική Νιγηρία, όπου μάχονται εναντίον συμμοριών –οι αρχές αναφέρονται γενικά σε αυτές χρησιμοποιώντας τον όρο bandits («ληστοσυμμορίτες» ή «κακοποιά στοιχεία»)–, οι οποίες επιτίθενται σε χωριά, προχωρούν σε λεηλασίες, δολοφονούν κατοίκους, κάνουν απαγωγές για λύτρα.

«Η απαράδεκτη καθυστέρηση του στρατού να παραδεχθεί πως δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει την τραγωδία αυτής της σοκαριστικής επίθεσης», δήλωσε η Ανίτι Έγουανγκ, ερευνήτρια της οργάνωσης ειδικευμένη στην Αφρική.

«Ο νιγηριανός στρατός πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις ενέργειές του και να καταβάλει αποζημίωση και βοήθεια για το βιος στο μέτρο των αναγκών των θυμάτων και των οικογενειών τους», πρόσθεσε η ερευνήτρια της HRW.

 

«Το αίμα των φίλων μου»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας να διενεργήσει «επείγουσα» και «αμερόληπτη» έρευνα.

Η Ουάσιγκτον κάλεσε επίσης χθες να διενεργηθεί «σε βάθος» και «διαφανής» έρευνα για τους θανάτους αμάχων.

Οι προσπάθειες να αποφεύγονται θύματα στις τάξεις των αμάχων «έχουν κεντρικό ρόλο στη συνεργασία μας με τον νιγηριανό στρατό ως προς την ασφάλεια», δήλωσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έρευνα της HRW βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις που πήρε τον Μάρτιο από δύο επιζήσαντες και επτά μέλη οικογενειών των θυμάτων.

Ακόμη, η ΜΚΟ εξέτασε και επαλήθευσε οκτώ φωτογραφίες που δείχνουν κάποια από τα πτώματα και επισκέφθηκε ομαδικό τάφο 31 πτωμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεσή της, τραυματίες και συγγενείς των θυμάτων θέλουν να μάθουν «ποιος είναι υπεύθυνος» για αυτή την επιδρομή.

«Δεν χρειάζομαι τίποτα πέρα από δικαιοσύνη», είπε 25άρης που τραυματίστηκε σοβαρά στο αεροπορικό πλήγμα, τονίζοντας πως έχασε δέκα παιδικούς του φίλους: «Δεν μπορεί να χύνεται έτσι το αίμα των φίλων μου».

Για τον Αλχάτζι Χασάν Μπέλο, που έχασε εννιά συγγενείς του, ανάμεσά τους τρεις γιους και έξι αδελφούς του, αυτή είναι «η πιο τραυματική κατάσταση» ολόκληρης της ζωής του.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, ακούω τις φωνές τους, βλέπω τα πτώματά τους», είπε. «Ποιο ήταν το έγκλημά μας;» ρώτησε. «Δεν σκοτώσαμε κανέναν, δεν κάναμε τίποτα παράνομο, γιατί λοιπόν σκοτώθηκαν οι άνθρωποί μας; Ποιος τους σκότωσε; Θα δοθούν όπως πρέπει απαντήσεις;»

Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλά αεροπορικά πλήγματα κατά λάθος από τον στρατό εναντίον αμάχων στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου δρουν τζιχαντιστές και συμμορίες κακοποιών.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο στρατός βομβάρδισε από αέρος κατά λάθος χωριό στην πολιτεία Γιόμπε, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα άμαχους.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε εξηγήσει τότε πως αεροσκάφη της καταδίωκαν τζιχαντιστές.

Τον Ιανουάριο του 2017, 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στρατιωτικό αεροσκάφος έπληξε καταυλισμό εκτοπισμένων από τη δράση τζιχαντιστών στην πόλη Ραν, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Σε αναφορά την οποία έδωσε στη δημοσιότητα έξι μήνες αργότερα, ο νιγηριανός στρατός απέδωσε την τραγωδία στην «έλλειψη κατάλληλης σήμανσης στη ζώνη».
Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα