back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ικανοποίηση για την οριστική ακύρωση 4 καταδικών

Διαβάστε επίσης

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε χθες Τρίτη την «τεράστια ανακούφισή» της για την οριστική πια ακύρωση των καταδικών τεσσάρων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δυο στελεχών του παραρτήματός της στη χώρα αυτή.

«Η δικαιοσύνη επικράτησε», σχολίασε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, χαιρετίζοντας την ακύρωση των «ανυπόστατων καταδικών» των τεσσάρων, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Τανέρ Κιλίτς, ο επίτιμος πρόεδρος της Αμνηστίας στην Τουρκία, κι η Ιντίλ Εσέρ, πρώην στέλεχος της οργάνωσης.

Η ακύρωση των καταδικών «αντανακλά την πολιτική φύση των διώξεων» των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χρόνια, πρόσθεσε.

«Η απόφαση (…) τερματίζει αυτή την παρωδία δικαιοσύνης θεαματικών διαστάσεων», ήταν η αντίδραση της γενικής γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, της Ανιές Καλαμάρ, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Τανέρ Κιλίτς, Ιντίλ Εσέρ, Εζλέμ Νταλκιράν και Γκιουνάλ Κουρσούν ήταν ανάμεσα στους έντεκα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάστηκαν τον Ιούλιο του 2020 μετά τη δίκη στην οποία ήταν κατηγορούμενοι πως «ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τανέρ Κιλίτς συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017 και φυλακίστηκε για πάνω από 14 μήνες.

Του επιβλήθηκε ποινή έξι ετών και τριών μηνών κάθειρξης.

Οι Ιντίλ Εσέρ, Εζλέμ Νταλκιράν και Γκιουνάλ Κουρσούν καταδικάστηκαν να εκτίσουν φυλάκιση 25 μηνών για «βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση».

Πέρασαν πάνω από τρεις μήνες πίσω από τα σίδερα το 2017.

Η τουρκική δικαιοσύνη είχε αρχικά ακυρώσει τις καταδίκες τους τον Νοέμβριο του 2022, όμως ασκήθηκε έφεση στην απόφαση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα