Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε σήμερα τις χώρες μέλη της Συμμαχίας να παράσχουν «γρήγορα» βοήθεια στα θύματα της πλημμύρας στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης σε αυτή τη σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματός του.
Μιλώντας στους πρεσβευτές των 31 χωρών, ο Ουκρανός υπουργός τους ενημέρωσε για την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα και ανέλυσε τα προβλήματα και τις ανάγκες των θυμάτων.
Οι Σύμμαχοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. Πολλές χώρες στέλνουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως φίλτρα νερού, αντλίες, γεννήτριες και σκηνές για τη στέγαση των κατοίκων που έμειναν χωρίς σπίτι.
Το Ευροατλαντικό Κέντρο Συντονισμού των Δράσεων για περιπτώσεις καταστροφών (EADRCC) έχει καταγράψει μια λεπτομερή λίστα των αναγκών της Ουκρανίας. Το κέντρο αυτό συντονίζει τα αιτήματα και την προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών.
Οι ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θα συζητηθούν στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία (την λεγόμενη Ομάδα Ραμστάιν) στις 15 Ιουνίου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας
Η Ουκρανία ζητά από την Ευρώπη «να αυξήσει αισθητά» τις παραδόσεις ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας και την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα.
«Ζητάμε από την Ευρώπη» να αυξήσει» στα 2 γιγαβάτ, αντί για 1 που είναι σήμερα, την ηλεκτρική ενέργεια που στέλνει στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουτσένκο.
Στην περιοχή που έχει πλημμυρίσει, στη Χερσώνα, «έως και 80 οικισμοί ενδέχεται να έχουν καταστραφεί» ενώ 20.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τουλάχιστον 100.000 στρέμματα αγροτικής γης έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «προκαταρκτικά στοιχεία».
Η καταστροφή του φράγματος απειλεί επίσης την παροχή πόσιμου νερού σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ντνίπρο και το Μικολάιφ, πρόσθεσε.
Ο Χαλουτσένκο διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που όμως πρέπει «να παρακολουθείται.
Σύμφωνα ωστόσο με την διαχειρίστρια εταιρεία η στάθμη του νερού σε έναν ταμιευτήρα στη νότια Ουκρανία πλησιάζει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, μετά την καταστροφή του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα και μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Ο Ιχόρ Σιρότα, ο γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Ukrhydroenergo, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι αν η στάθμη πέσει έστω και μία σταγόνα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, θα επηρεαστεί ο πυρηνικός σταθμός αλλά και η υδροδότηση των γύρω περιοχών.
«Πλησιάζουμε σε αυτήν τη νεκρή ζώνη, στα 12,7 μέτρα. Κάτω από αυτό το επίπεδο δεν θα υπάρχει νερό για τις δεξαμενές ψύξης του σταθμού της Ζαπορίζια ή για όλες τις περιοχές», είπε.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε την Τρίτη ότι ο πυρηνικός σταθμός έχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων «για πολλούς μήνες», καθώς τροφοδοτείται από μια δεξαμενή πάνω από τον ταμιευτήρα.
Διασώστες με βάρκες απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από τις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν εθελοντές και οι τοπικές αρχές σήμερα. Πολλοί όμως εξακολουθούν να περιμένουν ακόμη βοήθεια.
Σε απόγνωση, φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων κάνουν εκκλήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας φωτογραφίες και δίνοντας την ακριβή τοποθεσία των σπιτιών. Μεταξύ αυτών που περιμένουν ακόμη τα σωστικά συνεργεία είναι πολλοί ηλικιωμένοι και μερικά παιδιά.
Ο συντονιστής μιας εθελοντικής ομάδας που συγκροτήθηκε μέσω της εφαρμογής Telegram είπε ότι λαμβάνει συνεχώς εκκλήσεις και η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη σήμερα σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, αφού τελειώνουν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό που έχουν στη διάθεσή τους οι πλημμυροπαθείς.
Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας, είπε το μεσημέρι ότι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής περίπου 4.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν 171 παιδιά και 42 άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, έχουν κατακλυσθεί από τα νερά περισσότερα από 14.000 σπίτια.
Ένας άλλος αξιωματούχος, ο Αντρέι Αλεξέινκο, είπε ότι η στάθμη του Δνείπερου έχει ανέβει στα 12 μέτρα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το Ολέσκι και το Όλα Πριστάν. Είπε επίσης ότι 344 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε στέγες ή στα επάνω πατώματα των σπιτιών τους απομακρύνθηκαν με βάρκες.
Στο Telegram, κάποιοι έστελναν μηνύματα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τις επιτυχείς διασώσεις.
Η Ολένα Γκλαζόβα, μια Ουκρανή από το Ολέσκι που σήμερα ζει στη Ρουμανία είπε ότι 10 γείτονές της σώθηκαν από τη σοφίτα ενός σπιτιού στην οδό Τιμτσούκ. Μεταξύ αυτών ήταν τουλάχιστον τέσσερις ηλικιωμένοι και ένα 11χρονο παιδί. Δεν γνώριζε τι συνέβη στη συνέχεια.
Οι ντόπιοι οργανώνουν μόνοι τους τις επιχειρήσεις διάσωσης, είπε. «Οι άνθρωποι οργανώνονται και σώζουν οι ένας τον άλλον», υποστήριξε.
Νέες εκκλήσεις εμφανίζονται συνεχώς στις ομάδες συζήτησης στο διαδίκτυο.
«Χρειάζεται εκκένωση… Δύο ή τρεις ηλικιωμένοι είναι στη στέγη. Πιθανόν με μια γάτα και έναν σκύλο» έγραφε ένας συντονιστής.
Ένας άνδρας, ο Σεργκέι, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει να μιλήσει με τον 83χρονο πεθερό του, κάτοικο του Ολέσκι, εδώ και αρκετές ημέρες, πριν από την κατάρρευση του φράγματος. «Η κατάσταση της υγείας του είναι κακή και δεν έχει τηλέφωνο. Οι τελευταίες πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι υπήρξε πολύ νερό στον δρόμο, έφτανε στο ύψος ανθρώπου. Σπίτια κατέρρευσαν και τα παρέσυρε το νερό», είπε.
Στο χωριό Κορσούνκα, όπου έχουν καλυφθεί μέχρι και οι στέγες των σπιτιών, ο 26χρονος Βιτάλι είπε ότι τα σπίτια γέμισαν με νερό μέσα σε 15 λεπτά και οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να φύγουν. Το δικό του σπίτι παρασύρθηκε από τα νερά.
Η Ρουσλάνα, μια γυναίκα που έφυγε από τη Χερσώνα νωρίτερα φέτος και πήγε στην Κριμαία για να γεννήσει τον γιο της, είπε ότι δεν έχει επαφή εδώ και δύο ημέρες με τον 72χρονο παππού της, τον Νικολάι, στο χωριό Καρντάσινκα. «Περνώ τον περισσότερο χρόνο μου στο Ίντερνετ, σε ομάδες συζήτησης, δεν υπάρχουν πληροφορίες. Περιμένω να μου τηλεφωνήσει εκείνος ή κάποιος άλλος, να μου πουν ότι όλα είναι καλά. Τότε θα ανασάνω», είπε η νεαρή γυναίκα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ