back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ο ΝτεΣάντις υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να στέλνει αεροπορικώς μετανάστες σε άλλες πολιτείες

Διαβάστε επίσης

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις – υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024– υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να στέλνει μετανάστες σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στα νότια σύνορα της χώρας χθες Τετάρτη, καθώς επιζητεί να αναγάγει τη σκληρή του στάση έναντι των μεταναστών σε βασικό στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η επίσκεψη του ΝτεΣάντις στην Αριζόνα πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού οι αρχές της Φλόριντα παραδέχθηκαν ότι οργάνωσαν τη μεταφορά με δύο αεροπλάνα μεταναστών από το Τέξας στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ και άλλων αξιωματούχων.

«Αυτή η πολιτική βρίσκεται υπό συζήτηση εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο ΝτεΣάντις. «Πιστεύω ότι είναι κάτι που έχει αποδειχθεί πάρα πολύ αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, που είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, έχει αναγάγει την ασφάλεια των συνόρων σε βασικό θέμα της εκστρατείας του και κατηγορεί την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για χαλαρή μεταναστευτική πολιτική.

«Ο πρόεδρος έχει υποπέσει σε σοβαρή παράλειψη των καθηκόντων του», κατήγγειλε ο ΝτεΣάντις κατά τη διάρκεια συνάντησης του με στελέχη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης στη Σιέρα Βίστα της Αριζόνας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο ΝτεΣάντις εξήγησε ότι η μεταφορά των μεταναστών στην Καλιφόρνια τους εμπόδισε να πάνε στη Φλόριντα και κατηγόρησε πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες ότι υιοθετούν πολιτικές που ενθαρρύνουν, όπως κατήγγειλε, την παράτυπη μετανάστευση.

Πέρυσι ο κυβερνήτης της Φλόριντα οργάνωσε τη μεταφορά δεκάδων μεταναστών από το Τέξας στο Μάρθας Βίνιαρντ, ένα θέρετρο καλοκαιρινών διακοπών στη Μασαχουσέτη, μια κίνηση που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στη διάρκεια της περιοδείας ΝτεΣάντις σε τρεις πολιτείες την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Νιούσομ από την πλευρά του απείλησε να ασκήσει διώξεις για απαγωγή εναντίον του ΝτεΣάντις, τον οποίο χαρακτήρισε «μικρό, αξιολύπητο άνδρα» στο Twitter.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Φλόριντα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι μετανάστες έκαναν το ταξίδι «οικιοθελώς», ενώ το κοινοβούλιο της πολιτείας αύξησε κατά 12 εκατ. δολάρια τη χρηματοδότηση του προγράμματος μετεγκατάστασης μεταναστών.

Στη διάρκεια της χθεσινής προεκλογικής του συγκέντρωσης, ο ΝτεΣάντις αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη να ανασχεθεί η ροή των παράνομων ναρκωτικών, περιλαμβανομένης της φαιντανύλης, μέσω των συνόρων, επισημαίνοντας ότι επηρεάζει τις μεθοριακές κοινότητες.

«Ναι, πρόκειται για μια κρίση στα σύνορα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αμερικανική κρίση», σχολίασε, εκτιμώντας ότι «τα σύνορα πρέπει απλώς να κλείσουν».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Φλόριντα θα συνεργαστεί με σερίφηδες και κυβερνήτες «αντίστοιχων απόψεων» σε όλη τη χώρα προκειμένου να προσφέρουν τους πόρους για να εγγυηθούν την ασφάλεια των συνόρων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η διέλευση παράτυπων μεταναστών από τα σύνορα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά περισσότερο από 70% από τα μέσα Μαΐου όταν υιοθετήθηκαν νέα μέτρα, μετά την άρση του «Title 42», ενός μέτρου υγειονομικής φύσης που είχε τεθεί σε ισχύ αφού ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα