back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

N. Σιδέρης: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ

Διαβάστε επίσης

Υποστελέχωση των ασθενοφόρων σε όλη τη χώρα και γενικότερη υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ, κατήγγειλε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο οποίος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, περιέγραψε μια εικόνα κατάρρευσης της δημόσιας υγείας.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά του θανάτου γυναίκας στην Κω σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου και της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη η οποία περίμενε για 5 ώρες το ασθενοφόρο, έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», σημειώνοντας ότι οι υγειονομικοί έχουν προειδοποιήσει άπειρες φορές για τις συνέπειες των τραγικών ελλείψεων.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας που είναι ένας πολύ κομβικός όρος για να υπάρχει Σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, δεν υφίσταται ως σύστημα υπηρεσιών, είναι διαλυμένη. Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα της τελευταίας δωδεκαετίας. Το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 60%.

Επιχειρούν να εφαρμόσουν έναν κόφτη που θα εμποδίζει τον κόσμο να πηγαίνει στα νοσοκομεία. Αποτελεί πάγιο αίτημά μας η πρόσληψη οδηγών και διασωστών. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τις δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή από το νοσοκομείο προς ένα ίδρυμα ή προς το σπίτι , καθώς τις παραχωρεί σε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Ζητάμε ανανέωση του στόλου και προσλήψεις γιατρών στο ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών στον τόπο του συμβάντος», ανέφερε.

Σχετικά με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, πρόσθεσε : «Από το 2019 έως το 2022, έχουν γίνει 450 συνταξιοδοτήσεις έναντι 46 μόνιμων προσλήψεων ενώ οι συμβασιούχοι είναι 170. Οι ελλείψεις, με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων αφορούν περισσότερα από 500 άτομα. Επίσης, από το 2015 μέχρι και σήμερα, το κράτος δεν έχει αγοράσει ούτε ένα όχημα, όλα προέρχονται από δωρεές ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ασθενοφόρα που το κοντέρ έχει γράψει ακόμα και 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Υπολογίζεται δε , ότι κατά μέσο όρο βρίσκονται παροπλισμένα 30 οχήματα τα οποία παραλαμβάνονται μετά από 3-4 μήνες επειδή παραδίδονται σε ιδιωτικά συνεργεία καθώς οι μηχανικοί της κεντρικής βάσης του ΕΚΑΒ μειώθηκαν από 16 σε 5».

Παράλληλα, ο κ. Σιδέρης, υπογράμμισε ότι «αν δεν υπήρχε η αυτοθυσία των υγειονομικών, των γιατρών, των διασωστών αλλά και του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα