back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τ. Ανδριανόπουλος: Με την ανάπλαση της Ερμού αποδίδουμε περισσότερο χώρο και πράσινο στους πεζούς

Διαβάστε επίσης

Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, κατάργηση της παρόδιας στάθμευσης καθώς και προσθήκη δενδροστοιχίας δίπλα στο πεζοδρόμιο η οποία θα προσφέρει σκίαση σε όλο το μήκος της, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της οδού Ερμού, από την Καπνικαρέα έως τον σταθμό του Θησείου.

Η Αθήνα αλλάζει όψη προς όφελος της ίδιας της πόλης και κυρίως των κατοίκων και των επισκεπτών της, με τον αστικό σχεδιασμό του δημόσιου υπαίθριου χώρου σε ένα τόσο έντονο ιστορικά -και όχι μόνο- περιβάλλον, να διαπνέεται από απλότητα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, αρχιτέκτονας, καθηγητής στο ΕΜΠ και επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, μαζί με το γραφείο Tense Architecture Network, αλλάζουν την όψη του πλέον πολυσύχναστου δρόμου του ιστορικού κέντρου μέσω μιας ιδιαίτερης παρέμβασης προκειμένου η αισθητική να συνυπάρξει με τη λειτουργικότητα.

«Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στην ανάπλαση αυτού του τμήματος της Ερμού από την Καπνικαρέα μέχρι το Θησείο. Η Ερμού είναι ένας δρόμος ο οποίος συνδέει το Σύνταγμα με τον Κεραμεικό και έχει έναν διακριτό τριπλό χαρακτήρα. Το ένα κομμάτι της, από το Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι είναι ζωντανό από εμπορικής άποψης. Το δεύτερο, από την πλατεία Ασωμάτων μέχρι τον Κεραμεικό έχει έναν χαρακτήρα αναψυχής , με τον χαλαρό πεζόδρομος και χωρίς εμπορικές χρήσεις. Το επίμαχο κομμάτι από το Μοναστηράκι μέχρι την πλατεία Ασωμάτων , είναι ίσως αυτή τη στιγμή το πλέον προβληματικό, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έντονη εμπορική δραστηριότητα και εποχούμενη κίνηση. Είναι ένα σημείο το οποίο δεν έχει καθόλου χώρο για τους πεζούς», ανέφερε και περιέγραψε τις παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, σημειώνοντας ότι η κίνηση των οχημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις, θα διατηρηθεί.

«Αποδίδουμε περισσότερο χώρο και πράσινο στους πεζούς. Θα προσφέρουμε σκίαση από την πλευρά του πεζοδρομίου προς του Ψυρρή με την εισαγωγή μιας δεντροστοιχίας ενώ παράλληλα θα αποκατασταθεί η κίνηση από και προς τον Κεραμεικό μέσω μιας πλατείας κυκλοτερούς διαμόρφωσης που θα κατασκευαστεί σε εκείνο το σημείο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, το έργο βρίσκεται στη φάση μελέτης εφαρμογής και εν συνεχεία θα δημοπρατηθεί με ορίζοντα πραγμάτωσης μία διετία ενώ η πρόταση για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας προβλέπει -μεταξύ άλλων- μελλοντικές επεμβάσεις και σε άλλα σημεία της πόλης όπως στη Βαρβάκειο, στον Κεραμεικό και στην Αθηνάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα