back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ-Παραπέμπεται για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων

Διαβάστε επίσης

Δύο δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, τα οποία πήρε μαζί του στο σπίτι του στο Μαρ-αλ-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, παραιτήθηκαν σήμερα, αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για διακράτηση απόρρητων εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλα αδικήματα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει εξάλλου ότι ένας πρώην συνεργάτης του Τραμπ, ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθός του, Γουόλ Νόουτα, παραπέμφθηκε επίσης. Ο Νόουτα εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και ακολούθησε τον Τραμπ στο Μαρ-αλ-Λάγκο. Φέρεται ότι βοήθησε στη μεταφορά των χαρτοκιβωτίων που περιείχαν έγγραφα και άλλα αναμνηστικά από την περίοδο που ο Τραμπ ήταν πρόεδρος. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αρχικά είχε δηλώσει στις αρχές ότι δεν γνώριζε αν ο Τραμπ είχε κρατήσει απόρρητα έγγραφα αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι μετέφερε ορισμένα κιβώτια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήτευσε τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του Μαρ-α-Λάγκο, τα οποία έδειξαν ότι τα κιβώτια είχαν μετακινηθεί, εγείροντας υποψίες περί πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Οι πράκτορες του FBI κατέσχεσαν σχεδόν 13.000 έγγραφα από το Μαρ-α-Λάγκο, στην έρευνα που έκαναν πέρσι το καλοκαίρι. Περίπου εκατό από αυτά έφεραν την ένδειξη «απόρρητο», αν και ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα είχαν επιστραφεί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι κράτησε τα έγγραφα επειδή τα αποχαρακτήρισε ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης των δικηγόρων Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι μπορεί να σημάνει περαιτέρω νομικές επιπλοκές ενόψει της εμφάνισης του Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, την επόμενη Τρίτη.

«Σήμερα το πρωί υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στον πρόεδρο Τραμπ» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. «Ήταν τιμή μας που περάσαμε τον τελευταίο χρόνο υπερασπίζοντάς τον και ξέρουμε ότι θα δικαιωθεί» πρόσθεσαν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η υπόθεση πάντως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, ούτε να αναλάβει την προεδρία εάν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει καμία νομική βάση ώστε να μην ορκιστεί πρόεδρος, ακόμη και αν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα