back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αθ. Δημόπουλος: Διακρίσεις του ΕΚΠΑ για την έμφυλη ισότητα και την ποιοτική εκπαίδευση

Διαβάστε επίσης

10-06-2023

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σημείωσε φέτος τις υψηλότερες επιδόσεις και διακρίσεις στην ιστορία του. Κατέκτησε την 9η θέση παγκοσμίως για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων» και την 27η στην «Ποιοτική Εκπαίδευση», όπως προκύπτει από την κατάταξη του «THE University Impact Rankings», που δημοσιεύθηκε από τον έγκριτο διεθνή φορέα «Times Higher Education».

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων έγινε βάσει των δεκαεπτά στόχων βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Το ΕΚΠΑ κατετάγη ανάμεσα στα δέκα καλύτερα παγκοσμίως ΑΕΙ, αναφορικά με τον στόχο που αφορά την πολιτική και τις ενέργειες για την Ισότητα των Φύλων, καταλαμβάνοντας την 9η θέση ανάμεσα σε 1.081 πανεπιστήμια. Επίσης, βρέθηκε στην 27η θέση σε σχέση με τον στόχο για την Ποιοτική Εκπαίδευση.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην Αφροδίτη Παπακαλού έκανε λόγο για δικαίωση μιας συστηματικής προσπάθειας.

«Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε το επίπεδο σπουδών στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αριστείας. Εργαστήκαμε συστηματικά στην κατεύθυνση παρακολούθησης των διεθνών συστημάτων αξιολόγησης των ΑΕΙ προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στοχευμένα στις απαιτήσεις τους. Έτσι, οδηγηθήκαμε σε μια σταδιακή βελτίωση της θέσης του Πανεπιστημίου μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των φύλων, την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την πράσινη ανάπτυξη, την προσβασιμότητα φοιτητών με ειδικές ανάγκες και τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας των αποφοίτων.»

Για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ επίτευγμα συνιστά η πρόοδος που σημειώθηκε σε σχέση με την ισότητα των φύλων, αφού έτσι αναδείχθηκαν εμπράκτως οι προσπάθειες της διοίκησης του Ιδρύματος για ένα ανθρωποκεντρικό πανεπιστήμιο με σεβασμό στην διαφορετικότητα, την ισότητα, παράλληλα με το ενδιαφέρον για την καινοτομία και τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος αντάξιου του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ Δημόπουλο, μένουν να γίνουν αρκετά στους τομείς της διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και  πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού

«Προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην έρευνα,  είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου πλαισίου για τη διευκόλυνση των ερευνητών, με λιγότερες προαπαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα