19.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

19.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Μέχρι 23 Ιουνίου θα διαρκέσει η αεροπορική άσκηση, η μεγαλύτερη στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Ο κύριος σκοπός της νατοϊκής  άσκησης είναι συμμαχική ανταπόκριση στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας, για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται και ως συμμαχικό έδαφος.

Το άρθρο 5 ξεκαθαρίζει ότι η επίθεση σε ένα κράτος – μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα κράτη – μέλη. Το άρθρο 5 έχει  ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά,  μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Το άρθρο 5 δεσμεύει τους εταίρους να συνδράμουν σε κάθε ενέργεια που κρίνεται απαραίτητη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας για την υπεράσπιση τους κράτους που έχει δεχθεί επίθεση. Η «φιλοσοφία» του άρθρου 5 είναι αμυντική, είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος του, δεχτεί επίθεση. «Η Air Defender 23 είναι σχεδιασμένη ώστε να δείχνει «αμυντική» στάση προς τη Ρωσία. Δεν θα κάνουμε πτήσεις πάνω π.χ. από το Καλίνινγκραντ», διευκρίνισε, ο αντιπτέραρχος της Luftwaffe Ίνγκο Γκέρχαρτς, παρουσιάζοντας  την άσκηση. Στην άσκηση του ΝΑΤΟ, μετέχει και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία,  θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης και ως τεχνικός κόμβος. Η προετοιμασία της άσκησης έχει διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια και για την διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν έξι αεροπορικές βάσεις. Οι  ΗΠΑ θα συμμετέχουν με  100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17, που ήδη φιλοξενούνται σε γερμανικές αεροπορικές βάσεις.

Η  Ελλάδα θα συμμετάσχει με αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 VIPER και η Τουρκία επίσης  με  F-16. Πιο συγκεκριμένα, στην άσκηση θα συμμετέχουν δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Άρθρου 5. Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back». Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πολυάριθμες ασκήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν στο έδαφος, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο».  Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με ΝΑΤΟϊκά βομβαρδιστικά. Θα εξεταστούν επίσης σενάρια επίθεσης με πλοία ή υποβρύχια στη Βόρεια Θάλασσα. Και όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ο Τόρμπεν Άρνολντ από το Γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Υποθέσεις και Θέματα Ασφάλειας, «ο εχθρός μπορεί να επιτεθεί και από περιοχές εκτός της ηπείρου».

Χρήστος Καπούτσης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα