back to top
22.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μεξικό: Το κυβερνών κόμμα MORENA, θα ανακοινώσει την ή τον υποψήφιό του την 6η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Το κυβερνών κόμμα στο Μεξικό, το οποίο μοιάζει να ισχυροποιείται ολοένα περσσότερο, θα μάθει την 6η Σεπτεμβρίου ποια ή ποιος θα είναι υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν στα μέσα του 2024, έπειτα από πέντε «διαβουλεύσεις», ή δημοσκοπήσεις, για τους τέσσερις βασικούς υποψήφιους για τη διαδοχή του πολύ δημοφιλούς προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το χρονοδιάγραμμα επιταχύνθηκε χθες Κυριακή, καθώς καθώς το MORENA («Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση», εθνικιστική αριστερά) όρισε τους κανόνες της διαδικασίας που αφορούν ιδίως τα δύο φαβορί, τη δήμαρχο της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ και τον υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα υποχρεούνται να δηλώσουν ως την Παρασκευή αν θα θέσουν υποψηφιότητα και να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους, δυνάμει συμφωνίας που εγκρίθηκε από το εθνικό συμβούλιο του κόμματος, παρουσία τους.

Οικεία μορφή εντός και εκτός χώρας, ο Μαρσέλο Εμπράρδ είχε ήδη ανακοινώσει πως θα εγκατέλειπε το ΥΠΕΞ από σήμερα Δευτέρα γι να «πάει να συναντήσει τους πολίτες».

Το φαβορί των δημοσκοπήσεων, η δήμαρχος της πρωτεύουσας Σέινμπαουμ, η οποία επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί πρόεδρος του Μεξικού, δεν είχε ακόμη ανακοινώσει πότε θα εγκατέλειπε το αξίωμά της στον δήμο της πόλης εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Υποψήφιοι αναμένεται επίσης να είναι ο υπουργός Εσωτερικών Αντάν Αουγούστο Λόπες, από την πολιτεία Ταμπάσκο (νότια) όπως κι ο απερχόμενος πρόεδρος, ο ισχυρός άνδρας του MORENA στη Γερουσία, ο Νταβίντ Μονρεάλ, καθώς και πιθανόν στελέχη συμμαχικών κομμάτων.

Η εκστρατεία αναγγέλλεται κρίσιμη και μάλλον θα αναδείξει το φαβορί των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Απέναντι σε μια αντιπολίτευση δίχως αληθινό ηγέτη, ο νυν πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια θητείας. Το Σύνταγμα όμως δεν του επιτρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά την εξαετή, μοναδική θητεία του, προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων από τους υποστηρικτές τους.

Η παράταξή του, το MORENA, κυβερνά 22 από τις 32 πολιτείες της χώρας. Εδραίωσε περαιτέρω την ηγεμονία του την περασμένη Κυριακή, καταγάγοντας ιστορική νίκη στην πολιτεία του Μεξικού, την πολυπληθέστερη (17 εκατ. κάτοικοι), για 90 χρόνια προπύργιο του άλλοτε κυρίαρχου σε εθνική κλίμακα PRI («Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος»).

Αφού κάνουν περιοδείες στη χώρα από τη 19η Ιουνίου ως την 27η Αυγούστου, οι υποψήφιοι για το χρίσμα του MORENA θα συμμετάσχουν σε πέντε «έρευνες» ή «διαβουλεύσεις» από την 28η Αυγούστου ως την 3η Σεπτεμβρίου — η μια θα οργανωθεί από το κόμμα, οι άλλες τέσσερις από ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση που ανέγνωσε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου του κόμματος Αλφόνσο Ντουράσο.

Σύμφωνα με τον Τύπο, από τα μέλη του κόμματος δεν θα ζητηθεί να πουν ποιος είναι η ή ο υποψήφιος που προτιμούν, αλλά μάλλον ποια είναι η εντύπωση που σχημάτισαν για αυτή ή αυτόν (εντιμότητα, προσήνεια, γνώση της χώρας…).

Οι ηττημένοι θα πρέπει να «υποστηρίξουν» τη νικήτρια ή τον νικητή,με βάση της συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξει υποψηφιότητα «αντάρτη» ή κάποιος από τους χαμένους να ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα