19.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

19.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Κίνα: Yποστήριξη στην Ονδούρα μετά τη διακοπή των σχέσεών της με την Ταϊβάν

Διαβάστε επίσης

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε χθες Δευτέρα στην ονδουριανή ομόλογό του Σιομάρα Κάστρο πως το Πεκίνο θα υποστηρίξει «σθεναρά» την ανάπτυξη της χώρας της, αφού η Τεγκουσιγκάλπα σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο, εγκαταλείποντας αυτές με την Ταϊπέι.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949. Εδώ και πάνω από 70 χρόνια, Πεκίνο και Ταϊπέι ανταγωνίζονται για τη διπλωματική αναγνώριση άλλων κρατών.

Η Ονδούρα, μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, αναγνώριζε για δεκαετίες την Ταϊβάν, όμως η πρόεδρος Κάστρο ανακοίνωσε τον Μάρτιο πως αποφάσισε να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Κίνας, υλοποιώντας προεκλογική εξαγγελία της.

Αυτή η αλλαγή διπλωματικής πορείας αποτελεί «ιστορική απόφαση που δείχνει την ισχυρή πολιτική βούλησή σας», τόνισε ο κ. Σι στην κυρία Κάστρο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χθες, καθώς η πρόεδρος της Ονδούρας συνεχίζει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στον ασιατικό γίγαντα, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Την προηγουμένη, εγκαινιάστηκε επίσημα η πρεσβεία της Ονδούρας στο Πεκίνο. Η Κίνα άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τη δική της πρεσβεία στην Τεγκουσιγκάλπα.

«Η Κίνα θα αναπτύξει (…) φιλικές σχέσεις με την Ονδούρα και θα υποστηρίξει σθεναρά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κίνας. Η χώρα του, συνέχισε, είναι διατεθειμένη να γίνει «καλός φίλος και καλός εταίρος της Ονδούρας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας, με αμοιβαία επωφελή πλεονεκτήματα και κοινή ανάπτυξη».

Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα αρχίσουν «το ταχύτερο» δυνατό διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και ότι η χώρα του θα «προωθήσει τη διάθεση προϊόντων της Ονδούρας στην κινεζική αγορά».

Η Σιομάρα Κάστρο αναμενόταν να υπογράψει σειρά συμφωνιών κατά τη διάρκεια της εξαήμερης πρώτης της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη. Χθες υπογράφτηκαν συμφωνίες για το εμπόριο, τη γεωργία, τις επιστήμες, την τεχνολογία και την παιδεία, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Το Πεκίνο απέσπασε από την Ταϊβάν αρκετούς συμμάχους της τα τελευταία χρόνια. Μόλις 13 κρατικές οντότητες αναγνωρίζουν πλέον σήμερα την Ταϊπέι, ανάμεσά τους η Παραγουάη, η Αϊτή και το Βατικανό.

«Ηγεμονισμός»

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Κίνα και Ονδούρα σημειώνουν πως θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε αυτόν της υγείας και του τουρισμού. Το Πεκίνο κάλεσε επιχειρήσεις της να επενδύσουν στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Ακόμα τα μέρη «εναντιώνονται σε κάθε ηγεμονισμό» και «σε κάθε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», διαβάζει κανείς στο κείμενο. Οι νύξεις αυτές στην κινεζική διπλωματική γλώσσα αφορούν γενικά τις ΗΠΑ, που δεν έκρυψαν τον σκεπτικισμό τους, αν όχι τη δυσαρέσκειά τους, για την διπλωματική πορεία που επέλεξε η Ονδούρα.

Η Τεγκουσιγκάλπα δεσμεύτηκε να «συμμετάσχει ενεργά» στους νέους δρόμους του μεταξιού, φαραωνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών –λιμένων, δρόμων, σιδηροδρόμων κ.λπ.– στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της κυρίας Κάστρο αποφάσισε η χώρα να διακόψει τις σχέσεις με την Ταϊβάν που διατηρούσε για δεκαετίες και να προσεγγίσει την Κίνα σε αναζήτηση επενδύσεων και θέσεων εργασίας.

Η Τεγκουσιγκάλπα θέλει εξάλλου τη βοήθεια του Πεκίνου προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της, με την υποστήριξη χρηματοπιστωτικών οργανισμών του νέου της εταίρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα