19.2 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

19.2 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο SNF Nostos 2023: Πως θα ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά ηγετών

Διαβάστε επίσης

Για το ρόλο της ψυχικής υγείας στην Δημοκρατία και τους τρόπους ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς ηγετών, θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα στις 17:30 – 18:15 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο.

Η συζήτηση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ και για την ζωντανή παρακολούθησή του, απαιτείται ειδική προεγγραφή και έλεγχος ασφαλείας , θα μεταδοθεί ζωντανά σε οθόνες σε διάφορους χώρους του ΚΠΙΣΝ:

Για τέσσερις ημέρες έως και τις 23 Ιουνίου στο SNF Nostos 2023, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξελίσσεται ο διάλογος για την σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας ώστε να απενεχοποιηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία και αν θωρακισθεί η Δημοκρατία με το να τεθούν στον δημόσιο διάλογο μια σειρά από αλληλένδετες παραμέτρους, όπως αυτές της πολιτικής, της ψυχολογίας και της προσωπικής ευημερίας. Μπορούμε να βρούμε καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση πολιτικών αντιπαραθέσεων και να κατανοήσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της πόλωσης στην ψυχική υγεία;

Στην σημερινή συζήτηση θα αντιμετωπισθούν τα ερωτήματα που θέτουν τα ηθικά ζητήματα όταν γίνεται χρήση chatbots σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Πώς μπορεί η δημιουργική έκφραση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τραύματος; Αναλυτικά θα συζητηθούν οι Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, και μεταξύ άλλων, για θέματα, όπως η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, ο ρόλος της τέχνης, της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η σημασία των κοινωνικών δομών, καθώς και η ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων αλλά και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Πρόκειται για μια ανοικτή συμμετοχική συζήτηση που μπορεί να λάβει μέρος οποίος έχει δηλώσει ηλεκτρονικά την εγγραφή του ώστε να συζητήσει με ομιλητές, όπως η συνιδρύτρια του Bring Change to Mind, Glenn Close, η ιδρύτρια του MindUP, Goldie Hawn, ο συνιδρυτής του March For Our Lives, David Hogg, ο παιδοψυχίατρος και ιδρυτής του Child Mind Institute, Harold S. Koplewicz, ο κριτικός αρχιτεκτονικής, Michael Kimmelman, και ο ψυχίατρος, Sander Markx.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιστρέφει για δεύτερη φορά στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), από όπου μίλησε το 2016 κατά τη διάρκεια της τελευταίας διεθνoύς επίσκεψής του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του. Ο θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο  πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το μουσείο με την οικογένειά του και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του για περίπου μία ώρα. Στο πλαίσιο της ξενάγησης ο πολύ καλά ενημερωμένος  Μπαράκ Ομπάμα ρώτησε  τον Νίκο Σταμπολίδη μπροστά στις πέντε Καρυάτιδες του Ερεχθείου στο Μουσείο Ακρόπολης  σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία της διεκδίκησης και της έκτης Καρυατιδος . «Του απάντησα», λέει στην «Κ» ο κ. Σταμπολίδης  «ότι εμείς θέλουμε τα Παρθενώνεια, δεν θέλουμε να απογυμνώσουμε τα μουσεία του κόσμου από τα εκθέματα που έχουν».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για τα χρώματα των γλυπτών στην αρχαιότητα, για την ανέγερση του Παρθενώνα και τη δημοκρατία. «Γιατί ήθελαν να τη φτιάξουν με τόση τελειότητα;», ρώτησε μπροστά στη ζωφόρο του Παρθενώνα, για να λάβει την απάντηση από τον διευθυντή του μουσείου ότι η επιδίωξη των αρχαίων δημιουργών ήταν να ανεβάσουν τη δημοκρατία των ανθρώπων ψηλά στα μάτια των θεών.

Μετά το μουσείο οι Ομπάμα ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο σε μια βραδινή ξενάγηση στο ίδιο το μνημείο από τον δρα Μιχάλη Λεφαντζή, προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με περίπου 100 υποτρόφους του προγράμματος «Obama Foundation Leaders» από όλο τον κόσμο. Συνομίλησε με υποτρόφους από τη Σλοβακία, τη Μαλαισία, τη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια, σχετικά με την προσπάθειά τους να φέρουν μέσα από τις δράσεις τους θετική αλλαγή στις κοινότητές τους. Τους ομιλητές καλωσόρισε η Ελληνίδα υπότροφος του 2023 Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Mexoxo».

«Σε ένα κόσμο που είναι σκληρός, όπου όμως δεν είστε μόνοι και αυτό πρέπει να σας εμπνέει, αυτό με εμπνέει»  ήταν το μήνυμα του  ο πρώην Πρόεδρου των ΗΠΑ ο οποίος , υπογράμμισε τη δύναμη της συμπερίληψης, αλλά και τον κίνδυνο οι απόφοιτοι να έχουν στους χώρους που δραστηριοποιούνται, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, «πολλούς ανθρώπους που συμφωνούν μαζί σας και έτσι αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα με όποιον σας ενισχύει, σας χειροκροτά και σας επευφημεί».

Αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις που έχει, όχι μόνο στην καταστροφή της χώρας, αλλά και στην επισιτιστική κρίση στην Αφρική, στην ενέργεια, στην κλιματική αλλαγή, στις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο, επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι μόνος.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η φιλοξενία αυτής της διοργάνωσης στην Αθήνα: «Η Ελλάδα δεν είναι η πιο εύφορη γη, είναι γεμάτη πέτρες και δεν είναι η μεγαλύτερη χώρα. Σκεπτόμενοι τη βαθιά επίδραση που είχε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή, δυτική και παγκόσμια Ιστορία, αυτή είναι αξιοσημείωτη και μέρος της έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρισκόταν στο σταυροδρόμι όπου η Ανατολή, η Δύση, ο Βορράς και ο Νότος συναντιούνταν. Υπήρχε εμπόριο, ναυτιλία, ανταλλαγή ιδεών με τους τρόπους που γίνεται τις τελευταίες ημέρες».

«Η δύναμη που υπάρχει στην ανάδειξη ιδεών , στη σύγκριση αξιών και στο μοίρασμα ιστοριών, αυτό θα ωθήσει τη φαντασία σας με τρόπους που τελικά αποτελούν δείκτη προόδου», συμπλήρωσε o Μπαράκ Ομπάμα και προέτρεψε τους αποφοίτους να μην αποθαρρυνθούν όταν επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Newsroom Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα