back to top
29.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

29.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Μακρόν εξετάζει την κήρυξη περιοχών της Γαλλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαβάστε επίσης

Για  την επιβολή μέτρων επιβολής της τάξης «χωρίς ταμπού» είναι έτοιμος ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνουν πηγές των Ηλυσίων και αφήνουν αν εννοηθεί ότι είναι πιθανή η επιβολή  κατάστασης έκτακτης  ανάγκης  προκειμένου να παραχθούν τα επεισόδια βίας και οι βανδαλισμοί που συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία  εικοσιτετράωρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες για να προεδρεύσει στην έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Όλες οι υποθέσεις», ανάμεσά τους και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξετάζονται από την γαλλική κυβέρνηση για «την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. «Θα εξετάσουμε όλες τις υποθέσεις μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την σύσκεψη που θα οργανώσει. Κατά συνέπεια, δεν θα απαντήσω τώρα. Αλλά εξετάζουμε όλες τις υποθέσεις με προτεραιότητα την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης σε ολόκληρη την επικράτεια», δήλωσε όταν ερωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Συνολικά 667 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια των περασμένων ωρών στη Γαλλία, καθώς για τρίτο βράδυ συνεχίσθηκαν οι ταραχές  διαμαρτυρίας για  το θάνατο του εφήβου Αλγερινής καταγωγής Ναέλ Μ. από πυρά αστυνομικού, την Τρίτη στη Ναντέρ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γαλλικών μέσων ενημέρωσης οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές, που ενέχονται σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς, είναι ανήλικοι μεταξύ 14 και 18 ετών. Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση εκατοντάδων δημοσίων κτιρίων και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί περίπου 500 κτίρια και 2.000 αυτοκίνητα. Ο γαλλικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών δήλωσε πως σήμερα δεν θα εξυπηρετηθούν 20 γραμμές λόγω πυρπόλησης των λεωφορείων.

«Αυτή τη νύκτα οι αστυνομικοί, οι χωροφύλακες και οι πυροσβέστες μας αντιμετώπισαν και πάλι με θάρρος μια σπάνια βία. Σύμφωνα με τις οδηγίες μου για αυστηρότητα, προχώρησαν σε 667 συλλήψεις», έγραψε ο υπουργός στο Twitter έπειτα από μια νέα νύκτα βιαιοτήτων που σηματοδοτήθηκε από λεηλασίες και καταστροφές δημόσιων αγαθών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αμελώς μετά από τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τον θανατηφόρο πυροβολισμό έκανε λόγο για «ακατανόητη και ασυγχώρητη» ενέργεια, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι το βίντεο του τραγικού περιστατικού περιείχε «συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν μια αστυνομική παρέμβαση φανερά κατά παράβαση των κανόνων», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν είπε ότι «αν το περιεχόμενο του βίντεο επιβεβαιωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιολογηθεί η πράξη που βλέπουμε εκεί».

Η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης ωστόσο προκάλεσε την έντονη δυσφορία των αστυνομικών της Γαλλίας. Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο Alliance Police Νational ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο πρόεδρος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις υποστήριξης προς την αστυνομία… πρέπει να αψηφά τη διάκριση των εξουσιών… ώστε να καταδικάζει τους συναδέλφους μας προτού η Δικαιοσύνη έχει την ευκαιρία να αποφανθεί».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και  απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες ζήτησαν τις προηγούμενες ώρες τα κόμματα της Ακροδεξιάς. Συγκεκριμένα ζήτησαν να κηρυχθούν πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν μέτρα καταστολής, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Διακόσιοι σαράντα εννέα αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίσθηκαν την περασμένη νύκτα. Συνολικά 40.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, από τα οποία 5.000 στο Παρίσι. Κανένας αστυνομικός ή χωροφύλακας δεν έχει τραυματισθεί σοβαρά, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Παρά την κινητοποίηση επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας και της χωροφυλακής, η βία εξαπλώθηκε και πάλι σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχους καταστήματα το βράδυ της Πέμπτης.

Στη Μασσαλία, 56 άτομα συνελήφθησαν και δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν μετά από μια νύχτα επεισοδίων στο κέντρο της πόλης. Πολλές βιτρίνες καταστημάτων και στέγαστρα λεωφορείων υπέστησαν ζημιές, καταστήματα λεηλατήθηκαν και δεκάδες κάδοι πυρπολήθηκαν. Όλμοι με πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν εναντίον της αστυνομίας σε πολλές περιοχές γύρω από το Παλιό Λιμάνι, ακόμη και σε πιο αριστοκρατικές περιοχές όπως η rue Breteuil.

Η γυάλινη πρόσοψη της δημοτικής βιβλιοθήκης Alcazar, έγινε επίσης στόχος επιθέσεων από βίαιες ομάδες. Πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν στην αίθουσα, αλλά δεν προκάλεσαν πυρκαγιά. Στην επιχείρηση συμμετείχε ένα ελικόπτερο της χωροφυλακής και κινητοποιήθηκαν επίσης ομάδες καταδρομών.

Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα είχαν συλληφθεί τουλάχιστον 421 αριθμός στις 9 το πρωί σήμερα φαίνεται να ξεπερνά του 700 σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ηλικίας 14 έως 18 ετών.

Το κέντρο του Παρισιού ήταν όλη τη περασμένη νύχτα θέατρο πράξεων βανδαλισμού. Συγκεκριμένα, το κατάστημα Nike στο Forum des Halles στο 1ο διαμέρισμα λεηλατήθηκε, όπως και το κατάστημα Zara στην rue de Rivoli, κοντά στην Place du Châtelet.

Στο Μοντρέιγ τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στην Place de la Mairie, τη λεωφόρο που οδηγεί στο αστυνομικό τμήμα και, κυρίως, εναντίον καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο κοντά στο δημαρχείο. Εκατοντάδες νεαροί, ορισμένοι κουκουλοφόροι, μασκοφόροι και οπλισμένοι με ξύλα, λεηλάτησαν τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου.
Αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν στο Roubaix (Nord), ιδίως στην περιοχή του σταθμού, όπου, σύμφωνα με μάρτυρες, περίπου τριάντα ταραξίες λήστεψαν ένα μίνι μάρκετ στο ισόγειο του ξενοδοχείου B&B πριν το πυρπολήσουν. Στη Λιλ, το δημαρχείο κάηκε Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λυών δεκάδες αυτοκίνητα κάηκαν και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν, όπως και στη Villeurbanne. Στο Βολ εν Βελέν η επιβλητική αστυνομική παρουσία προστάτευσε τη νέα βιβλιοθήκη πολυμέσων Léonard de Vinci, η οποία έγινε στόχος πυροτεχνημάτων.

Ο δικυκλιστής αστυνομικός που πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον ανήλικο Ναέλ Μ. και  κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ζήτησε από την οικογένεια του νεκρού  «συγνώμη» δήλωσε ο δικηγόρος του. «Δεν σηκώθηκε το πρωί για να σκοτώσει ανθρώπους. Δεν ήθελε να σκοτώσει», δήλωσε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι θα ασκήσει έφεση σήμερα το πρωί κατά της κράτησης του πελάτη του, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Στο Μοντρέιγ μόλις 200 μέτρα μακριά, στην είσοδο της συνοικίας Alma, ένα τεράστιο πρώην βιομηχανικό κτίριο της Redoute, η πρόσοψη του οποίου κατέρρευσε σε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε τα πάντα. Για ενάμιση χρόνο, είχε στεγάσει την Prochèque, μια εταιρεία του ομίλου Tessi που παρέχει υπηρεσίες σε μεγάλες περιφερειακές εταιρείες. Εκεί εργάζονταν περίπου 500 άτομα. Ένας φίλος του διευθυντή του εργοταξίου λέει ότι χθες το βράδυ «βάνδαλοι είχαν ήδη εισβάλει στο κτίριο και του έβαλαν φωτιά. Επέστρεψαν χθες το βράδυ λέγοντας ότι θα τα κάψουν όλα». Από το κτίριο δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο από φλόγες και στάχτες στους τέσσερις ορόφους του. Το παρακείμενο χαμηλότερο τμήμα που βλέπει στην rue de la Lys, όπου υπήρχαν ακόμη φωτιές, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, καταστήματα λεηλατημένα και φωτιές στο πεζοδρόμιο Είναι δύο η ώρα τα ξημερώματα, μεταφέρει την εικόνα ο ρεπόρτερ της γαλλικής Le Monde και ένα πλήθος περίπου πενήντα ατόμων έχει συγκεντρωθεί στις πύλες του σούπερ μάρκετ Carrefour στο Νουαζί λε Σεκ. Εκατοντάδες άνθρωποι βγαίνουν από το κτίριο φορτωμένος με εμπορεύματα από το κατάστημα, του οποίου η σιδερένια κουρτίνα και τα παράθυρα είχαν σπάσει. Η λεία αποτελούνταν από είδη καθημερινής χρήσης, τρόφιμα, χαρτί υγείας και προϊόντα οικιακής χρήσης. Πιο διορατικοί από άλλους, κάποιοι πήραν καρότσια για ψώνια, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι στο οποίο είχε βυθιστεί η πόλη για να εξαφανιστεί, με όλα τα φώτα του δρόμου σβηστά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde, Liberation, AFP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα