back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Παρεμβάσεις σε εργασιακά με νέο ν/σ – Σε αναλογική η κράτηση του 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Διαβάστε επίσης

Δέσμη μέτρων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με προοπτική την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή το προσεχές χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, με ειδική διάταξη θα καταργηθεί το “πέναλτι” της παρακράτησης του 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι επιλέγουν να εργαστούν.

Πλέον θα εφαρμόζεται αναλογικό σύστημα παρακράτησης της σύνταξης με βάση τις ημέρες απασχόλησης του συνταξιούχου, το οποίο θα έχει ως ανώτατο όριο το 30% για συνταξιούχους οι οποίοι απασχολούνται και τις 25 ημέρες του μήνα.

Ωστόσο, επείγοντα χαρακτήρα έχουν λάβει οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα εργασιακά, στον απόηχο των επανειλημμένων περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά και ….παραδοξότητας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει:

– Την επανεξέταση και τον επανακαθορισμό ορισμένων από τους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που έχει ανακύψει είναι το γεγονός ότι η εξυπηρέτηση πελατών σε πλωτές πλατφόρμες με τους εργαζόμενους να βρίσκονται μέσα στην θάλασσα, διαπιστώθηκε ότι δεν απαγορεύεται ρητά και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
– Επίσης, οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας -κυρίως σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος- θα εντατικοποιηθούν περεταίρω, ενώ θα “σκανάρονται” και οι καταγγελίες εργαζομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
– Παράλληλα, αναμένεται η επίσπευση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στον τουριστικό κλάδο, ενώ θα ελέγχονται αυστηρά οι υπερωρίες, τις οποίες οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν προκαταβολικά.
– Στις πλέον άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, εντάσσεται η ψήφιση νομοσχεδίου με το οποίο θα κυρώνεται η κοινοτική οδηγία για «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας, μαζί με το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, αιτιολογημένη γνώμη και η Ελλάδα κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με βάση την οδηγία, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα:

– Σε πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, η οποία πρέπει να λαμβάνεται εγκαίρως και γραπτώς.
– Σε οριοθέτηση της διάρκειας των δοκιμαστικών περιόδων στους έξι μήνες κατά την έναρξη της εργασίας.
– Να αναλάβουν άλλη θέση εργασίας σε άλλον εργοδότη. Τυχόν περιορισμοί του δικαιώματος αυτού θα πρέπει να δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους.
– Να ενημερώνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εκ των προτέρων πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η εργασία. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά ιδίως εργαζομένους με απρόβλεπτα ωράρια εργασίας και κατά παραγγελία εργασία.
– Σε αποτελεσματικά μέτρα που αποτρέπουν την κατάχρηση της εργασίας με συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας.
– Να λαμβάνουν γραπτή απάντηση σε αίτημα μετάθεσης σε άλλη πιο ασφαλή θέση εργασίας.
– Να λαμβάνουν δωρεάν υποχρεωτική κατάρτιση σχετικά με την εργασία, όταν ο εργοδότης έχει καθήκον να την παρέχει.
– Σε περίπτωση απόλυσης να τους γνωστοποιείται γραπτώς και να αναφέρονται αναλυτικά τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα