Η κυβέρνηση του Ιράκ ξεκίνησε έρευνα για την απαγωγή μιας Ισραηλινής πανεπιστημιακού στη χώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Μπασίμ αλ Αουάντι, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε φιλοϊρανική, ιρακινή ένοπλη οργάνωση ότι την έχει απαγάγει.
Μιλώντας σε ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο χθες Πέμπτη το βράδυ ο αλ Αουάντι διαβεβαίωσε ότι «η ιρανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αποτελεσματική έρευνα» για την υπόθεση της Ισραηλινορωσίδας Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ.
«Με δεδομένη τη φύση της υπόθεσης, την περιπλοκότητά της, δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα προτού η ιρακινή κυβέρνηση ολοκληρώσει την έρευνά της και καταλήξει σε συμπεράσματα. Στη συνέχεια θα εκδοθούν ανακοινώσεις ή επίσημες απόψεις», πρόσθεσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Ahd, το οποίο πρόσκειται στη Χασντ αλ Σάαμπι, μια φιλοϊρανική παραστρατιωτική οργάνωση που έχει ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό.
Την Τετάρτη το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι η Τσούρκοφ «εξαφανίστηκε πριν μερικούς μήνες στο Ιράκ» και ότι «κρατείται από τη σιιτική πολιτοφυλακή Καταέχ Χεζμπολάχ».
Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ αποτελούν μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις της Χασντ αλ Σάαμπι. Ο πολιτικός συνασπισμός στον οποίο ανήκει η Χάσντ στηρίζει τη νυν κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.
Η Τσούρκοφ έφτασε στη Βαγδάτη «στις αρχές Δεκεμβρίου 2022» με «ρωσικό διαβατήριο», σύμφωνα με Δυτικό διπλωμάτη που βρίσκεται στο Ιράκ.
Όπως δήλωσε πηγή των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ιράκ, έπεσε θύμα απαγωγής στη Βαγδάτη γύρω στα τέλη Μαρτίου. Η Τσούρκοφ είχε ταξιδέψει στο Ιράκ στο πλαίσιο των ερευνών της για τη διδακτορική της διατριβή στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Την Πέμπτη το βράδυ οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ σχολίασαν με διφορούμενο τρόπο τις ισραηλινές κατηγορίες. Ο Αμπού Αλί αλ Ασκάρι, εκπρόσωπος της οργάνωσης, τις θεώρησε «πολύ επικίνδυνη (…) παραδοχή» για «την παρουσία ενός Ισραηλινού πράκτορα ασφαλείας, ομήρου στο Ιράκ».
Χωρίς να αναφέρει το όνομα της Τσούρκοφ, ο Ασκάρι επεσήμανε ότι η οργάνωσή του εργάζεται «άοκνα για να ενημερωθεί για την τύχη του σιωνιστή ομήρου ή ομήρων στο Ιράκ (…) για να μάθει περισσότερα για τις προθέσεις της εγκληματικής συμμορίας που διευκολύνει τις κινήσεις τους στη χώρα (…) καθώς καταδικάζει κάθε σχέση» με το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ