15.1 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

15.1 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μπόνους για ηλεκτρονικές συναλλαγές στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής

Διαβάστε επίσης

Ολοένα και περισσότερα κίνητρα στους χρήστες του πλαστικού χρήματος για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αυτός θα είναι ο καθοδηγητικός  οδηγός από πλευράς υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να  μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή που ενδημεί, σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη “νύφη” των άμεσων φόρων να καλούνται να καταβάλλουν κάθε χρόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συμμετέχοντας στους  άμεσους φόρους εισοδήματος σε ποσοστό 82% επί των συνολικών άμεσων φόρων που εισπράττει το κράτος.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε, μιλώντας στη Βουλή, ως “προσωπικό του στοίχημα” την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην οποία η Ελλάδα είναι “πρωταθλητής” στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως σχολίασε πρόσφατα  και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ κάθε χρόνο δηλώνονται για την προηγούμενη χρονιά 80 δισ. ευρώ εισοδήματα στην εφορία, από τους φοροδιαφεύγοντες αποκρύπτονται 60 δισ. ευρώ εις υγείαν των κορόιδων…

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

-Για την αντιμετώπιση της «μαύρης οικονομίας» θα δοθούν περισσότερα κίνητρα  στους κατόχους πλαστικού χρήματος (που είναι σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι)  για την επαύξηση  της αξίας αλλά και του όγκου των  ηλεκτρονικών συναλλαγών.

-Συνδέονται, το αργότερο έως τέλος του χρόνου, 650.000 POS και ταμειακές μηχανές που διαθέτουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες  και επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα απόκτησής τους  σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Βαριές ποινές ,με κλείσιμο καταστημάτων, σε όσους θα επιχειρούν να παρέμβουν στο λογισμικό των νέων ταμειακών μηχανών.

-Τα πάσης φύσεως ποσά προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα χορηγούνται πλέον ως προπληρωμένες κάρτες που θα εξαργυρώνονται  για αγορές αγαθών η υπηρεσιών αντί της κατάθεσης μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Παρόμοιο σύστημα εφαρμόζεται σήμερα, κατά το ήμισυ με την καταβολή στους δικαιούχους του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, αλλά και σε όσους  έλαβαν επιταγές κρατικής ενίσχυσης από τράπεζες όπως το Fuel pass,το power pass και το  market pass. Στόχος όλα  τα χορηγούμενα ποσά από το κράτος στους δικαιούχους  να εξαργυρώνονται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει περιορίσει τις απώλειες από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ στα 2-3 δις. ευρώ από 5-6 δις. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

-Θα καθοριστεί ακόμη το ύψος της χρηματικής αμοιβής(έως 2.000 ευρώ)  που θα λαμβάνουν όσοι φορολογούμενοι συμβάλλουν στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής κάνοντας χρήση της εφαρμογής Appodixi,ενώ θα αλλάξει η φορολοταρία παρέχοντας  πρόσθετα μόρια σε  όσους καταναλωτές  χρησιμοποιούν κατά κόρον χρεωστικές η πλαστικές κάρτες, μιας και  θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι από τους τυχερούς της κλήρωσης.

-Η ΑΑΔΕ θα προχωρεί με την χρήση της  τεχνητής νοημοσύνης σε διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα και “φουσκωμένες”  επαγγελματικές δαπάνες επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Υποχρεωτικό το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, και τα δελτία αποστολής και διακίνησης προϊόντων.

-Το σημαντικότερο όλων; Ίσως αυξηθεί, ακόμη και στο 50% αντί 30% σήμερα, το υποχρεωτικό ύψος των συναλλαγών επί του ετήσιου εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους. Όσοι δεν θα το καλύπτουν, θα πληρώνουν  πολύ υψηλότερο πρόσθετο φόρο από ότι ισχύει σήμερα για όσους δεν συμπληρώνουν   με πλαστικό χρήμα το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα