Το προσφυγικό ζήτημα εξακολουθεί να προβληματίζει την Ευρώπη και καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ τις απαραίτητες αποφάσεις που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
«Είναι κρίσιμο τα κράτη μέλη και της ΕΕ να έχουμε καταλήξει σε ένα σύμφωνο μετανάστευσης και προσφυγικής διαχείρισης για τον 21ο αιώνα καθώς- όπως φαίνεται -οι μεταναστευτικές ροές θα εξακολουθήσουν να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στη Σοφία Μπερετάνου, ζωντανά, μέσα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Συζητώντας για την άμεση ανάγκη δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αποστολές έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, αποκάλυψε ότι η Frontex σκέφτεται πολύ σοβαρά την αποχώρησή της από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών, αποσύροντας δυνητικά δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
«Εάν θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή και αξιόπιστη ΕΕ θα πρέπει όλα μας τα όργανα να λειτουργούν με γνώμονα τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος είναι μια δύσκολη συνθήκη και χρειάζονται όχι μόνο αποτελεσματικοί τρόποι αποτροπής αλλά και διάσωσης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μεταρρύθμισης του κανονισμού ”Δουβλίνο II”.
«Οι συνθήκες που διέπουν τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη είχαν υπογραφεί την εποχή που υπήρχαν πολιτικοί πρόσφυγες. Χρειάζεται μεταρρύθμιση αυτού του κανονισμού ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται γύρω μας. Η τεράστια κλιματική κρίση στις χώρες γύρω από την Ευρώπη, δημιουργεί συρράξεις, φτώχεια, δυστυχία επομένως καΙμεγάλες προσφυγικές ροές που συνεχώς αυξάνονται. Επίσης, υπάρχει σοβαρή ανάγκη στην Ευρώπη για εργατικό δυναμικό με έναν συντεταγμένο τρόπο.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μια Ένωση με περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα που θα βασίζεται στις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι τρεις τάσεις θα πρέπει να εξυπηρετηθούν εξίσου μέσα από μια νέα συμφωνία που όμως έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και η οποία βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του κ. Σχοινά», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, το Ευρωκοινοβούλιο οδεύει προς την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Μεταξύ άλλων, ενέκρινε την διαπραγματευτική εντολή του σχετικά με τους σχετικούς κανόνες, πριν από τον πρώτο γύρο συνομιλιών.
«Πέραν της αυστηροποίησης των νόμων και των ποινών, η υπογραφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ το προηγούμενο διάστημα ήταν ένα σημείο -ορόσημο. Οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αλλαγής των πατριαρχικών προτύπων καταπίεσης των γυναικών και προς μια πραγματική ισότητα. Δυστυχώς και η χώρα μας παραμένει χαμηλά στους σχετικούς δείκτες», επισήμανε.
Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι μόλις προχθές υιοθετήθηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση των ευρωβουλευτών για θέματα παρενόχλησης.