Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «έχουν όντως την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι καλό», δήλωσε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στα συμπεράσματά του από τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Επίσης, ο κ. Σολτς τόνισε ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη «να φροντίσει για τις καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο».
«Μου είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσφέρουμε τη συνεισφορά μας ώστε οι σχέσεις π.χ. μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας να εξελιχθούν καλά», δήλωσε ο κ. Σολτς στο πλαίσιο της καθιερωμένης θερινής συνέντευξης του καγκελάριου και επεσήμανε ότι «αυτό ισχύει, βεβαίως, για τις σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα, είμαστε και οι δύο μέλη της ΕΕ και έχουμε πολλές κοινές προοπτικές και απόψεις και για αυτό οι συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό εδώ και χρόνια είναι πολύ φιλικές, το οποίο θεωρώ σημαντικό».
«Αισθανόμαστε και υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο και σε αυτό είμαστε κατ’ επανάληψη εταίροι και αυτό θα είμαστε. Εγώ απέκτησα αυτήν την εντύπωση, ότι και οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων -ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός- έχουν, όντως, την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι καλό», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.
Η επικείμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία «θα αποτελέσει έναυσμα για καινούργιες, καλύτερες ή βελτιωμένες, περαιτέρω βελτιωμένες, σχέσεις» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Σημείωσε μάλιστα ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο ίδιος πραγματοποίησε πολλές συνομιλίες ώστε να συνεισφέρει «προκειμένου να υπάρχει καλή εξέλιξη στην περιοχή, π.χ. για την Τουρκία και την Ελλάδα».
«Κατά την προετοιμασία του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα ήδη υποστηρίξει ότι πρέπει να λάβουμε μια απόφαση να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας δώσει την κατάσταση των σχέσεών μας, με την ελπίδα από αυτό να μπορέσουμε να δώσουμε το έναυσμα για καινούργιες, καλύτερες ή βελτιωμένες, περαιτέρω βελτιωμένες σχέσεις, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Πρόκειται όμως για πολλά συγκεκριμένα ζητήματα. Και αυτό εξελήφθη ως ένα καλό σημάδι, ότι η ΕΕ έχει ένα ενδιαφέρον. Και η επιθυμία μου είναι να το καταφέρουμε. Είχα πολλές συνομιλίες και με πολλούς οι οποίοι ήταν παρόντες στο Βίλνιους, ώστε να συνεισφέρω προκειμένου να έχουμε μια καλή εξέλιξη και συγκεκριμένα στην περιοχή, όταν πρόκειται π.χ. για την Τουρκία και την Ελλάδα. Και έτσι φαίνεται», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στη συγκατάθεση που έδωσε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία και εξέφρασε την προσδοκία να ολοκληρωθεί σύντομα. «Πάντα το υποστήριζα απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο και το θεωρώ πολύ καλό ότι τώρα, αμέσως πριν από τη σύνοδο κορυφής, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας και της Τουρκίας. Και πιστεύω ότι αυτό εντέλει θα ανοίξει τον δρόμο ώστε αυτό (η ένταξη) να συμβεί. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το βλέπει περίπου για τον Οκτώβριο και το αποδέχομαι έτσι. Και είμαι αισιόδοξος, δεν έχω ένδειξη ότι μπορεί να τραβήξει (περισσότερο)». Η Σουηδία ταιριάζει τέλεια στο ΝΑΤΟ, προσέθεσε ο Όλαφ Σολτς: «Πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό θα ενδυναμώσει την κοινή μας ασφάλεια. Ήταν και πολύ ωραίο ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός μπορούσε ήδη να καθίσει μαζί μας, στον κύκλο μας, διότι είχαμε ανακοινώσει ήδη αυτή την απόφαση», σημείωσε.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ