Λίφτινγκ στη πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων για τα χρέη προς την Εφορία σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας στην ένταξη περισσότερων οφειλετών προκειμένου να περιοριστεί το στοκ των περίπου 80 δις ευρώ εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων χρεών καθώς επί συνόλου 104,8 δις ευρώ τα 26 δις ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Από την άλλη ,όπως ήδη ανακοινώθηκε χθες ,η αναβίωση ρυθμίσεων των 36-72 και των έως 120 μηνιαίων δόσεων, για ορισμένες κατηγορίες οφειλετών ,λαμβάνει οριστικό τέλος έως στις 31 Ιουλίου μιας και το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο..Από τους 200.000 εν δυνάμει δικαιούχους οφειλέτες της αναβίωσης των ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, μόλις 38.400 από αυτούς είχαν υποβάλλει αιτήσεις συμμετοχής .
Ωστόσο οι ανάγκες εισροής χρημάτων στα κρατικά ταμεία από τη μια και η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων από την άλλη να επιτρέψουν νέες ρυθμίσεις πολλών δόσεων σε όσους χρωστούν οδηγούν την Κυβέρνηση στην επιλογή βελτιώσεων στην πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων των χρεών. Κι αυτό ώστε να γίνει πιο προσιτή και αποδεκτή από περισσότερους οφειλέτες. Προς τα που θα κατευθυνθούν οι βελτιώσεις οι οποίες αναμένεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο στη Βουλή ?
1) Στη μείωση του επιτοκίου επί των δόσεων , το οποίο αυξάνει όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων. Ως γνωστόν το επιτόκιο για εξόφληση των χρεών(φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) σε έως 12 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για 13-24 μηνιαίες δόσεις ανεβαίνει στο 5,87%. Επιτόκιο 5,87% και 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις εφαρμόζονται μόνο για την αποπληρωμή έκτακτων οφειλών, όπως φόροι κληρονομιάς και πρόστιμα που βεβαιώνονται μετά από ελέγχους.
2) Θα αυξηθεί μερικώς ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και ίσως και του ΦΠΑ.
3) Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τακτοποίησης του όποιου χρέους μέσω της πάγιας ρύθμισης θα υπάρχει και μικρό κούρεμα 15% στο σύνολο της οφειλής (κεφάλαιο και προσαυξήσεις).
Η πάγια ρύθμιση οφειλών αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές είτε αυτές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες είτε όχι ,και μάλιστα χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Θάνος Πασχάλης