20.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

20.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Γεραπετρίτης για επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης

Διαβάστε επίσης

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και ειδικότερα στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε από τις Βρυξέλλες ότι «αντιλαμβανόμαστε πως τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης και της αποκλιμάκωσης της έντασης».

Ο κ Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του πεδίου» και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, βεβαίως, η σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, επισήμανε ότι σήμερα είναι μια εξαιρετικά αποφράς ημέρα για τον Ελληνισμό, «είναι η επέτειος της τουρκικής εισβολής [στην Κύπρο] του 1974» και επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραχώρηση προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα η Τουρκία, της δημιουργίας νέων κρατών». Επανέλαβε επίσης, ότι η Αθήνα επιμένει στη λύση την οποία έχουν υιοθετήσει όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα στις Βρυξέλλες έναν σημαντικό κύκλο πρώτων επαφών, με την συμμετοχή, για πρώτη φορά, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Οι επαφές του κ Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν με την Σύνοδο ΕΕ-Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής, όπου, όπως ανέφερε, «είχαμε την πολύ σημαντική ευκαιρία να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις με σημαντικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Περού».

Ακολούθησαν οι επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κ Μακ Άλιστερ, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, κ. Várhelyi. Οι συζητήσεις αυτές αφορούσαν πρωτίστως τη διεύρυνση, και ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου επιβεβαίωσε τη θετική θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών. Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων ήταν αντικείμενο συζήτησης και στην συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του. Συμμετείχε επίσης στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε σε όλους τους ομολόγους του, αλλά και στον Επίτροπο Διεύρυνσης, όπως και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων το ζήτημα του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος κρατείται από τις αλβανικές αρχές χωρίς δίκη. «Ένα ζήτημα, το οποίο», όπως είπε, «ανάγεται στο κράτος δικαίου, στις θεμελιώδεις αξίες του δυτικού νομικού πολιτισμού, και για το οποίο η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη».

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, στην οποία, όπως ανέφερε έγινε μια αποτίμηση της Διάσκεψης του Βίλνιους. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε στον Γενς Στολτενμπεργκ τη βασική θέση της Ελλάδας ότι όπλα τα οποία αποδίδονται σε χώρες του Ατλαντικού Συμφώνου δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλης συμμάχου χώρας.

Αναφερόμενος τέλος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε ότι συζητήθηκαν και τα θέματα των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η Ελλάδα μετά το Βίλνιους είναι πρόθυμη να χτίσει πάνω στο καλό κλίμα με την Τουρκία, αλλά χρειάζεται να γίνουν βήματα και από την Τουρκία. «Είναι αυτονόητο» είπε, «ότι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας περνούν μέσα από την καταλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας και τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε θεμελιώδη κεφάλαια, όπως είναι το Κυπριακό».

Στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις με την Ελλάδα, οι σχέσεις με την Κύπρο και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι από τα ζωτικά στοιχεία στις προσπάθειές μας για επαναδημιουργία εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι ζήτημα διπλής κατεύθυνσης που δεν έχει να κάνει μόνο με το τι περιμένει η ΕΕ από την Τουρκία, αλλά και το τι περιμένει η Τουρκία από την ΕΕ.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Τουρκία είπε ότι ενδιαφέρεται ακόμη για την επανεξέταση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης ή της απελευθέρωσης της βίζας για να προσθέσει ότι πρόκειται «για τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την Άγκυρα». Συμπληρώνοντας, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ευάγγελος Σαρακινός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα