back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κόστα Ρίκα: Τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών εκτοξευσαν τη βία μέσα στη χώρα

Διαβάστε επίσης

Η επιρροή των μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών, καθώς και η αύξηση της ποσότητας της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία, ώθησαν τον αριθμό των φόνων σε επίπεδο που απειλεί να ξεπεράσει κατά πολύ το ιστορικό υψηλό στην Κόστα Ρίκα, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης της χώρας της κεντρικής Αμερικής, όπου πλέον η εγκληματικότητα ρίχνει βαριά σκιά, ενώ χαρακτηριζόταν άλλοτε φάρος σταθερότητας.

Η Κόστα Ρίκα έκλεισε το 2022 με 656 φόνους, αριθμό που αποτελούσε τραγικό ρεκόρ.

Όμως το 2023 η κατάσταση οδεύει να αποδειχθεί ακόμη χειρότερη: ο αριθμός των ανθρωποκτονιών αυξήθηκε αλματωδώς το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης (+42%), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αυτό που συμβαίνει στην Κόστα Ρίκα είναι «η μεξικανοποίηση του εγκλήματος», έκρινε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μάριο Σαμόρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα.

Πλέον ξεσπούν μάχες ανάμεσα σε συμμορίες μέρα μεσημέρι, εξήγησε, με αποτέλεσμα οι Κοσταρικανοί να φοβούνται για την ασφάλειά τους και για τον αντίκτυπο της εγκληματικότητας στον τουρισμό, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία.

Σε τομείς της χώρας, οι αρχές είναι αντιμέτωπες με μορφές βίας συνώνυμες των μεξικανικών καρτέλ: βασανιστήρια, φόνους από ομάδες κακοποιών, φόνους που εμφανώς διαπράττονται από επαγγελματίες…

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Ροδρίγο Τσάβες ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς ο κυριότερος σύνδεσμος επιχειρήσεων στην Κόστα Ρίκα έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κι εξέφραζε ανησυχία για τις ξένες επενδύσεις και για τον τουρισμό.

Τον Μάιο, ο κ. Τσάβες ονόμασε υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας τον κ. Σαμόρα, που χειρίστηκε το ίδιο χαρτοφυλάκιο όταν πρόεδρος ήταν η προκάτοχός του Λάουρα Τσιντσίγια (2010-2014) και έχει φήμη «σκληρού».

Ο Μάριο Σαμόρα αναγνωρίζει πως η κατάσταση σήμερα δεν χωράει καμία σύγκριση με αυτή που επικρατούσε στην πρώτη του θητεία. Τα δύο τρίτα των ανθρωποκτονιών, τόνισε, είναι φόνοι που συνδέονται με συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο αγορών παράνομων ειδών, οδών διακίνησης ναρκωτικών, ή ευρύτερα εδαφών.

Πάντα σύμφωνα με τον υπουργό, είναι εμφανές πως οι συμμορίες στην Κόστα Ρίκα επηρεάστηκαν ιδίως από τον τρόπο με τον οποίο δρα το μεξικανικό καρτέλ Σιναλόα στην κεντρική Αμερική.

Πληρώνονται σε είδος –κοκαΐνη– από κολομβιανές συμμορίες για τη διαχείριση της διακίνησης του εμπορεύματος, και διακινούν οι ίδιες ναρκωτικά προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Τόνοι της λευκής σκόνης έχουν φθάσει στην Ευρώπη κρυμμένοι μέσα σε συσκευασίες με φρούτα που αναχωρούν από τον κυριότερο λιμένα στην Κόστα Ρίκα, το Μοΐν.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανέπτυξε εκατό επιπλέον αστυνομικούς στη Μοΐν και ανήγγειλε νέες διαδικασίες ελέγχου όλων των εμπορευμάτων. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα το 2025.

Η Λιμόν, η επαρχία όπου υπάγεται διοικητικά η Μοΐν, είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από το κύμα της εγκληματικότητας: οι ανθρωποκτονίες εκεί βρίσκονται σε επίπεδο τριπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τις αρχές, η εμφάνιση εκπαιδευμένων και έμπειρων εκτελεστών κάνει πολύ πιο δύσκολη την εξιχνίαση εγκλημάτων.

«Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με κατάσταση στην οποία πολλές ανθρωποκτονίες έχουν άγνωστο δράστη και δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για να σε οδηγήσει στο ποιος τις διέπραξε», εξήγησε ο κ. Σαμόρα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα