16 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

16 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Προεδρικό διάταγμα περιορίζει την πρόσβαση στα όπλα

Διαβάστε επίσης

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας υπέγραψε χθες Παρασκευή εκτελεστικό διάταγμα το οποίο έχει στόχο να περιοριστεί η πρόσβαση των πολιτών στα όπλα, που διευκολύνθηκε επί των ημερών του ακροδεξιού προκατόχου του.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να υπάρχουν λιγότερα όπλα στη χώρα μας. Οι μόνοι που πρέπει να είναι καλά οπλισμένοι είναι οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί», δήλωσε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα παρουσιάζοντας στην Μπραζίλια σειρά μέτρων με σκοπό να μειωθούν τα βίαια εγκλήματα στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς των όπλων και τη μείωση της βίας ήταν προεκλογική υπόσχεση του Λούλα.

Το διάταγμα για τον «υπεύθυνο έλεγχο των όπλων» μειώνει από τα τέσσερα σε δύο τον αριθμό των επιτρεπόμενων όπλων για νόμιμη άμυνα· οποιοδήποτε πρόσωπο θέλει να αγοράσει περισσότερα πρέπει να πιστοποιεί πως τα έχει αληθινή ανάγκη.

Οι κυνηγοί, οι αθλητές της σκοποβολής και οι συλλέκτες, συγκεντρωμένοι σε μια κατηγορία με το ακρώνυμο CACs, θα δικαιούνται να κατέχουν ως και έξι όπλα, από τα 30 που επέτρεπε εκτελεστικό διάταγμα που είχε υπογραφτεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

Θα επιβληθούν επίσης περιορισμοί στην αγορά πυρομαχικών.

Το νέο προεδρικό διάταγμα περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των σκοπευτηρίων και ορίζει πως πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από σχολικά κτίρια.

Τα σκοπευτήρια γνώρισαν άνθιση τα τελευταία χρόνια, καθώς η ενασχόληση με τη σκοποβολή έγινε συνώνυμη με τη δυνατότητα μεγάλου αριθμού όπλων νομίμως.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Instituto Sou da Paz, πάνω από ένα εκατομμύριο όπλα ήταν καταχωρισμένα στο μητρώο των CACs, σχεδόν τριπλάσια από τα 350.000 τον Δεκέμβριο του 2018, έναν μήνα προτού αναλάβει την προεδρία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι πολίτες που έχει καταγραφτεί ότι διαθέτουν όπλα αυξήθηκαν στους σχεδόν 800.000 από 117.467 το 2018, όταν εξελέγη.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Λούλα αποτελεί «ένα βήμα μπροστά για να επιστρέψουμε στα πρότυπα της υπευθυνότητας και της νομικής βεβαιότητας για τον έλεγχο των όπλων στη Βραζιλία, έκρινε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Άλλη σημαντική αλλαγή που προβλέπεται στο κείμενο: το μητρώο των όλων των CACs θα περάσει προοδευτικά στον έλεγχο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όχι πλέον του στρατού.

Η κυβέρνηση Λούλα παρουσίασε επίσης χθες σχέδιο νόμου που κάνει αυστηρότερες τις ποινές σε υποθέσεις άσκησης βίας μέσα σε σχολεία.

Η χώρα βυθίστηκε επανειλημμένα στο πένθος εξαιτίας επιθέσεων μέσα σε σχολικά ιδρύματα το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε προχθές Πέμπτη από τη Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (FBSP), το 2022 διαπράχθηκαν 47.508 ανθρωποκτονίες στη γιγαντιαία χώρα, ή πάνω από πέντε την ώρα κατά μέσον όρο.

Ο αριθμός τους μειώθηκε ελαφρά σε ετήσια βάση (–2,4%) και από το ιστορικό υψηλό των 64.078 ανθρωποκτονιών που καταγράφτηκε το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα