back to top
34.7 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

34.7 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Έκαψαν και πάλι αντίτυπα του Κορανίου σε Σουηδία και Δανία – Εξετάζονται νομικά μέτρα

Διαβάστε επίσης

Και νέο επεισόδιο καύσης του Κορανίου σημειώθηκε σήμερα στην Στοκχόλμη σε συγκέντρωση  που πραγματοποιήθηκε με την άδεια της σουηδικής Αστυνομίας  εμπρός από το κοινοβούλιο της  χώρας .Το αντίτυπο του Κορανίου έκαψαν δύο άνδρες που βρίσκονταν μεταξύ των συγκεντρωμένων, ενώ  η ένταση παραμένει  στις σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδία  με την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας  των περιστατικών βεβήλωσης του κορανίου.

Ο Σαλουάν Μομίκα και ο Σαλουάν Μαζέμ ποδοπάτησαν αντίτυπο του κορανίου και στην συνέχεια το έκαψαν, όπως είχαν κάνει στο τέλος του Ιουνίου κατά την διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά στο μεγάλο τέμενος της σουηδικής πρωτεύουσας.

Χθες, η γειτονική Δανία ανακοίνωσε ότι θέλει να περιορίσει πιθανές νέες διαδηλώσεις όπου σχεδιάζεται βεβήλωση του Κορανίου, επικαλούμενη προβλήματα ασφαλείας που ενέχουν αυτές. Ωστόσο και στο έδαφος της Δανίας έκαυσαν και σήμερα αντίτυπο του Κορανίου.  Συγκεκριμένα,  στην πρωτεύουσα της Δανίας διαδηλωτές έκαψαν αντίτυπο του Κορανίου έξω από το κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ άλλες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του δανέζικου υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδηλώσεις έχουν «φθάσει σε ένα επίπεδο ώστε η Δανία να θεωρείται χώρα που διευκολύνει την προσβολή και την υποτίμηση πολιτισμών, θρησκειών και παραδόσεων άλλων χωρών».

Τόσο η Στοκχόλμη όσο  και η Κοπεγχάγη εχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν τις πράξεις βεβήλωσης και  εξετάζουν τρόπους για να περιορίσουν νομικά τέτοιες ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τις αυξανόμενες εντάσεις με πολλές μουσουλμανικές χώρες. Οι πράξεις βεβήλωσης έχουν προκαλέσει κύμα οργής και διαμαρτυριών ενώ έχουν δημιουργήσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή.

Χθες, η κυβέρνηση της Δανίας ανέφερε ότι θα επιδιώξει να βρει ένα «νομικό εργαλείο» που θα επιτρέψει στις αρχές να επεμβαίνουν σε τέτοιες διαδηλώσεις, αν θεωρηθεί ότι συνεπάγονται «σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια».

«Το γεγονός ότι εκπέμπουμε το μήνυμα τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό ότι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τους επικεφαλής της Βουλής σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν είναι επειδή αισθανόμαστε πίεση να το κάνουμε, αλλά είναι η πολιτική μας ανάλυση ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας», τόνισε ο Δανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει απλώς να καθόμαστε και να περιμένουμε» η κατάσταση να ξεφύγει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επιτρέπεται η κριτική κατά των θρησκειών «αλλά αν σταθείτε μπροστά σε μια ξένη πρεσβεία και κάψετε ένα Κοράνι ή μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία ένα κύλινδρο της Τορά, αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό παρά τη γελιοποίηση».

Η σουηδική κυβέρνηση τόνισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εξετάζει παρόμοια μέτρα με αυτά της Δανίας, αλλά τα δεξιά κόμματα και στις δύο χώρες έχουν καταγγείλει τις πρωτοβουλίες, με ορισμένους να λένε ότι η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να διακυβεύεται.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Δανέζα ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν για πιθανή απαγόρευση καύσης του Κορανίου, καθώς αυτές οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δύο χωρών. Αυτές οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του ισλάμ «έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη Σουηδία», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στο Instagram χθες το βράδυ.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε σήμερα ότι έστειλε επιστολές και στις 57 χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) για να εξηγήσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται στο σουηδικό Σύνταγμα, καταδικάζοντας παράλληλα τις ισλαμοφοβικές πράξεις.

Εντούτοις, σήμερα δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του Κορανίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στη Στοκχόλμη και

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΙΣ θα συνεδριάσουν σε έκτακτη σύνοδο σήμερα για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα