back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κ. Χατζημπίρος: Επείγει η μέριμνα για τις συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών-Έρχονται κατολισθήσεις και πλημμύρες με τις πρώτες βροχές

Διαβάστε επίσης

Σήμα για κατεπείγουσες δράσεις εν όψει και των προγνώσεων για νέο κύμα καύσωνα μέσα τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε να αντιμετωπιστούν -όσο γίνεται- οι συνέπειες των πυρκαγιών, από τον ομότιμο καθηγητή Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Κίμωνα Χατζημπίρο.

Μέσω του Αθήνα 984 και της συνέντευξής του στην  Σοφία Μπερετάνου, προειδοποίησε ότι η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού ή καθυστερήσεων.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την μέρα…Επείγει η μέριμνα για τις συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών, προκειμένου να περιοριστούν οι κατολισθήσεις από τη διάβρωση των εδαφών και οι πλημμύρες, που θα έρθουν με τις πρώτες βροχές. Ένα πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση ειδικών κατασκευών με κλαδοπλέγματα στις καμένες περιοχές».

Επίσης, όπως είπε, «χρειάζεται να καταγραφούν λεπτομερώς οι εύφλεκτες, πευκόφυτες εκτάσεις χαμηλού υψομέτρου σε νησιά και παραλίες, που ανέρχονται στο 17% των ελληνικών δασών και γειτνιάζουν με οικισμούς».

Αποφασιστικά βήματα πρέπει να γίνουν την ίδια ώρα και για την προστασία των ανθρώπων και των περιουσιών τους.

«Γύρω από κάθε οικισμό, χωριό και ευαίσθητες εγκαταστάσεις πρέπει να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη, πλάτους 100 μέτρων χωρίς εύφλεκτη βλάστηση, αλλά με λεύκες, βελανιδιές ή πλατάνια, ώστε να αποφευχθούν νέες πυρκαγιές» τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας οι οποίες προϋποθέτουν ακριβή καταγραφή και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Ο Κίμων Χατζημπίρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν όλα αυτά είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, θα είχε δημιουργηθεί ένας προστατευτικός κλοιός και «η κατάσταση θα ήταν τώρα διαφορετική. Δεν θα ζούσαμε υπό το κράτος του φόβου για επαπειλούμενες απώλειες ζωών και περιουσιών».

Εκτός όμως από τις άμεσες ενέργειες, μένουν πολλά να γίνουν σε βάθος χρόνου.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν μακροπρόθεσμα, ο κ Χατζημπίρος μίλησε για τα πευκοδάση που εγκαταλείπονται στην τύχη τους και μετατρέπονται σε εστίες καύσιμης ύλης έτοιμης να εκραγεί με τις πρώτες φλόγες.

«Οι ρητινοσυλλέκτες, οι μελισσοκόμοι, οι ξυλοκόποι και όσοι βιοπορίζονται από τα δάση, φεύγουν με αποτέλεσμα να καίγονται μεγάλες εκτάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι στη φύση των δασών, να καίγονται ανά εικοσαετία ή τριακονταετία -ειδικά τα πευκοδάση- επειδή με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανανέωσή τους. «Η φωτιά όμως πρέπει να είναι μικρής έκτασης και έντασης» υπογράμμισε ο καθηγητής και παρέπεμψε στις δεκαετίες του 1950, του 60 και του 70, οπότε η κατάσταση ήταν διαφορετική, με λιγότερες πυρκαγιές.

Τέλος, σε ένα τρίτο και πιο πολύπλοκο στάδιο, επέστησε την ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα