back to top
20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ι. Ζαϊμάκης: Ο ακροδεξιός λόγος ασκεί μεγάλη επίδραση σε μερίδες οργανωμένων οπαδών

Διαβάστε επίσης

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό που εν έτει 2023, στον σύγχρονο δυτικό κόσμο υπάρχουν τέτοια περιστατικά βίας τα οποία θα έπρεπε να τα είχαμε προλάβει», ανέφερε ο Καθηγητής “Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Iωάννης Ζαϊμάκης, σχολιάζοντας στον Αθήνα 9,84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκαν, το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προφίλ των δραστών τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων έκανε λόγο για «ναζιστές, ακροδεξιούς, εθνικιστές που προωθούν μια ρητορική μίσους», περιγράφοντας επί της ουσίας μια «όσμωση» ακροδεξιών στοιχείων με σκληρούς πυρήνες οπαδικής βίας που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αφαίρεση ανθρώπινης ζωής.

«Ο ακροδεξιός λόγος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο- και λιγότερο στην Ελλάδα – ασκεί μεγάλη επίδραση σε μερίδες οργανωμένων οπαδών και πολλά περιστατικά βίας συνδέονται με τέτοιου είδους εθνικιστικές συμπεριφορές και αξίες», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαϊμάκης , εξήγησε ότι η οπαδική βία είναι πρωτίστως συμβολική, λέγοντας: «Η διάθεση υποτίμησης, εξευτελισμού του άλλου είναι το κίνητρο. Σε οριακές περιπτώσεις αυτό μετατρέπεται σε σωματική βία και σε πολύ ακραίες φτάνουμε σε κινήσεις σαν κι αυτή που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου».

Προειδοποίησε δε, ότι αυτή η κουλτούρα μισαλλοδοξίας απέναντι σε μια άλλη ομάδα ή σε έναν άλλο λαό αποτελεί διεθνές φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι «η εθνικιστική ή ξενοφοβική βία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

Και πρόσθεσε: «Τέτοια περιστατικά είναι πολύ πιθανό να λάβουν διαστάσεις βεντέτας και αντιδικίας ανάμεσα σε συλλογικότητες οπαδών».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι αρμόδιοι δεν αξιολόγησαν όσο θα έπρεπε την μετακίνηση των Κροατών χούλιγκαν και πως δεν είχε διαμορφωθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να προλάβει τέτοια και μοιραία περιστατικά.

«Σε μια μετακίνηση από τα σύνορα μέχρι την Αθήνα δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν λειτούργησαν διάφοροι προληπτικοί μηχανισμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαϊμάκη «σε αυτή τη λεπτή γραμμή όπου η τυφλή βία μετατρέπεται σε βία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, πρέπει να λειτουργούν άμεσοι μηχανισμοί αντιμετώπισής ενώ απαιτείται και συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και των ΠΑΕ».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ένα αναγκαίο σχέδιο για την πρόληψη της οπαδικής βίας. «Έχουμε αποτύχει εντελώς σε επίπεδο πρόληψης και, εν τέλει, η αίσθηση που μένει στην κοινωνία είναι αυτή της ατιμωρησίας. Χρειάζεται να διαμορφωθεί ένας διαφορετικός πολιτισμός στους αθλητικούς χώρους και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από την γειτονιά, την οικογένεια και το σχολείο. Επίσης, πρέπει η πολιτεία να επιδιώξει συνεργασίες και με τους συνδέσμους φιλάθλων γιατί εκεί υπάρχουν και υγιή στοιχεία . Άλλωστε, δεν μπορείς να τους έχεις διαρκώς απέναντι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα