Συμβαίνει τώρα

Ν. Θωμαϊδης: Διπλασιασμός του ιϊκού φορτίου τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες στην Αττική

Ο  καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ ο οποίος -μεταξύ άλλων- μελετά την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού μέσω των λυμάτων, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, έκανε λόγο για διπλασιασμό του ιϊκού φορτίου τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες στην Αττική.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μπορεί η πανδημία να έχει φύγει από την καθημερινότητά μας, ωστόσο, ο ιός παραμένει εδώ.

«Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδας καταγράψαμε διπλασιασμό του ιϊκού φορτίου στα λύματα της Αττικής, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική διασπορά στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, ενώ πέρυσι , τέτοια εποχή όπου κυριαρχούσε το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον 4 και 5, το ιϊκό φορτίο στα λύματα είχε απόλυτη συσχέτιση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ακόμα και στις ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή, παρά το μεγάλο ιϊκό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν είναι αντίστοιχές του. Επομένως , έχει αποκτηθεί πλέον η απαραίτητη ανοσία ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», εξήγησε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Eris του κορονοϊού, επισήμανε ότι πρόκειται για μια υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

«Η μετάλλαξη Eris δεν είναι καινούρια, κυκλοφορεί παγκοσμίως από τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές οι οποίες επικρατούν αλλά δεν εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα .Όμως και οι τρεις διαφεύγουν της ανοσίας, δηλαδή, ενώ έχουμε αναπτύξει αντισώματα από τις προηγούμενες μολύνσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτές γι’ αυτό και νοσούμε αλλά όχι βαριά», σημείωσε.

Ωστόσο η εξέταση των λυμάτων, δεν δείχνει μόνο τις συγκεντρώσεις του κορονοϊού, αλλά και οτιδήποτε άλλο «κυκλοφορεί» στις πόλεις, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται επίσης αυξητικές τάσεις στη χρήση ουσιών και φαρμάκων που σχετίζονταν με την καταπολέμηση του άγχους και τις διαταραχές ύπνου αλλά και τη χρήση αντικαταθλιπτικών και κοκαΐνης ως αποτέλεσμα της αύξησης διακίνησης.

«Διαπιστώνεται αύξηση της χρήσης των αγχολυτικών από τον Οκτώβριο η οποία κορυφώνεται τον χειμώνα μέχρι και τον Μάιο και εν συνεχεία, μειώνεται. Μέχρι το 2010, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες στην οποία παρατηρούνταν μικρή χρήση, όμως, από την κρίση και μετά έχουμε συνηθίσει στην κατανάλωση αγχολυτικών που συνεχίστηκε με ανοδικούς ρυθμούς και στην πανδημία και μάλιστα σε απόλυτη συσχέτιση με τα κύματα του ιού», πρόσθεσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ