back to top
35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Κ. Καρτάλης για κλιματική κρίση: Επείγει όσο ποτέ η συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας – Φτάσαμε στο τέλος χρόνου

Διαβάστε επίσης

Η κλιματική κρίση σαρώνει τον πλανήτη με πλημμύρες, ρεκόρ θερμοκρασιών και πυρκαγιές θηριωδών διαστάσεων κατακαίγοντας αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ασία , ακόμα και προβεβλημένους εξωτικούς παραδείσους.

Ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες, η Χαβάη στις ΗΠΑ, βιώνει μια σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή μετά την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. Με τις ευθύνες για εκατοντάδες χαμένες ζωές και άλλες απώλειες να παραδέρνουν ανάμεσα σε παραζαλισμένες από την αμεριμνησία αρχές και προειδοποιήσεις επιστημόνων που αγνοήθηκαν.

Ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, μίλησε στον Αθήνα 984 με αφορμή την τραγωδία, στον απόηχο και της δική μας πρόσφατης δυσάρεστης εμπειρίας με τις φωτιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στον Βόλο κι άλλες περιοχές.

Η απάντηση στο ερώτημα αν μπορούμε να συμβιώνουμε με αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα, είναι ότι ήδη φτάσαμε στο τέλος του χρόνου.

«Η κλεψύδρα άδειασε ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, πετρελαίου, λιγνίτη, άνθρακα ή φυσικού αερίου.
Οι στόχοι της διεθνούς κοινότητας ήταν φιλόδοξοι, όμως οι δεσμεύσεις των κρατών δεν πραγματοποιήθηκαν. Έμειναν υποσχέσεις, ενώ την ίδια ώρα πολλές χώρες  προτάσσοντας τα οικονομικά συμφέροντα, επέλεξαν να συνεχίσουν την ίδια τακτική και να αυξήσουν περαιτέρω τη κλιματική ρύπανση» είπε στην Αθηνά Κορλίρα.

Στη συνέχεια,  αναφέρθηκε ενδεικτικά στην «Βρετανία, η οποία -αν και υποσχέθηκε  να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050-  ενέκρινε επενδύσεις ύψους 19  δισεκατομμυρίων λιρών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις θάλασσές της …»

Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής  «Υπάρχει  μια διπρόσωπη αποτύπωση της κατάστασης. Από τη μια πλευρά, η συναντίληψη σχετικά με το δέον γενέσθαι κι από την άλλη, η οπισθοχώρηση μπροστά στο οικονομικό σκέλος. Επίσης και το αναμενόμενο κέρδος στη θέση μιας πορείας για σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Μόνη λύση, η λήψη μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι από κάθε χώρα ξεχωριστά. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της» τόνισε σε συνομιλία του με την Αθηνά Κορλίρα.

Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος,  προβάλλει ως υπερεπείγον ζητούμενο η αφύπνιση και η συντονισμένη δράση απέναντι στις δραματικές επιπτώσεις από το επερχόμενο τέλος στο κλίμα. Τουλάχιστον όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.

«Τα ακραία φαινόμενα  που πλήττουν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές του κόσμου, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες»  σημείωσε ο κ Καρτάλης κι αναφέρθηκε ενδεικτικά στους «εκτενείς και επιθετικούς καύσωνες οι οποίοι εκδηλώνονται  την ίδια εποχή τόσο στην Ευρώπη, στην Βόρειο Αμερική όσο και στην Ασία. Γεγονότα που καταδεικνύουν μια συστηματική, επικίνδυνη κλιματική απορρύθμιση.»   

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα